Bardzo często dostaję od Was wiadomości z pytaniem „co jeść przy chorobie Hashimoto?”. Postanowiłam udostępnić przykładowy jadłospis 3-dniowy.
Pamiętajcie, że każdy z Nas jest inny i każdy ma inne zapotrzebowanie. Jedni najedzą się spożywając takie ilości, innym potrzeba więcej produktów. To jest tylko PRZYKŁAD jadłospisu.
Uwaga!
Mogą go stosować osoby, u których nie wykryto nietolerancji na jaja oraz zboża.
Dzień I
Posiłek I: Jajo zapiekane w awokado

- Jajo – 100 g (2 sztuki)
- Awokado – 140 g (1 sztuka)
- Szczypiorek – 5 g (1 łyżeczka)
- Ogórek kiszony – 150 g (1 porcja)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Awokado przekroić, usunąć pestkę. Doprawić. We wgłębienia wbić jajko (usunąć nadmiar bialka). Włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać 12-15 minut. Doprawić sola i posypać szczypiorkiem. Ogórka zjeść.
Posiłek II: Koktajl malinowy z mango

- Mango – 100 g (1 kawałek)
- Maliny – 100 g (1 porcja)
- Mleko kokosowe – 100 g (½ szklanki)
Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucić do misy blendera i miksować aż do uzyskania pożądanej konsystencji – można dodać wodę.
Posiłek III: Wątróbka drobiowa duszona z jabłkiem

- Wątróbka drobiowa – 250 g (1 porcja)
- Jabłko – 220 g (1 sztuka)
- Masło klarowane – 10 g (2 łyżeczki)
- Kapusta kiszona – 220 g (1 talerz)
- Pieprz – 1 szczypta
- Sól – 1 szczypta
- Majeranek – 1 szczypta
- Liść laurowy – 1 sztuka
Przygotowanie: Wątróbkę (koniecznie z dobrego źródła) dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy masło i dorzucamy wątróbkę. Smażymy przez chwilę (do zarumienienia). Cebulkę kroimy w pół talarki i dodajemy do wątróbki. Jabłka kroimy w płatki i dorzucamy do wątróbki. Dodajemy majeranek oraz pieprz i dusimy przez chwilę (do miękkości). Solimy na samym końcu.
Posiłek IV: Krem z cukinii

- Bulion warzywny – 220 g (1 szklanka)
- Cukinia – 400 g (1 porcja)
- Masło klarowane – 5 g (1 łyżeczka)
- Mleko kokosowe – 20 g (2 łyżki)
- Czosnek – 5 g (1 ząbek)
- Cebula – 25 g (½ sztuki)
- Szafran – 1 g (1 szczypta)
- Kasza jaglana – 40 g (4 łyżki)
Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Cukinię obieramy i kroimy w kostkę, a następnie gotujemy przez około 15 minut w wywarze warzywnym. Dodajemy liście bazylii, podsmażoną cebulkę oraz czosnek i gotujemy jeszcze chwilę. Solimy, doprawiamy pieprzem i wszystko blendujemy. Podajemy z kleksem z mleka kokosowego i kaszą jaglaną.
Dzień II
Posiłek I: Omlet z bananem i brzoskwiniami

- Banan – 60 g (1/2 sztuki)
- Brzoskwinia – 80 g (1 sztuka)
- Jajo – 150 g (3 sztuki)
- Erytrol – 5 g (1 łyżeczka)
- Olej kokosowy – 3 g (1/2 łyżeczki)
- Migdały, płatki – 5 g (1 łyżeczka)
- Cynamon – 1/8 łyżeczki
Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy erytrol (ksylitol lub inne słodzidło). Dodajemy żółtka, mąkę (można wymienić na mąkę pełnoziarnistą lub zwykłą). Mieszamy delikatnie do uzyskania gładkiej masy. Na patelni rozpuszczamy niewielką ilość oleju kokosowego (można wymienić na masło klarowane lub zwykłe), przecieramy ręcznikiem papierowym, wlewamy masę jajeczną i smażymy z obu stron pod przykryciem (na wolnym ogniu) aż do ścięcia. Podajemy z dodatkami.
Posiłek II: Sałatka z kurczakiem pieczonym i awokado

- Mieszanka sałat – 30 g (1 garść)
- Kurczak, filet z piersi – 150 g (1 porcja)
- Awokado – 70 g (1 kawałek)
- Sok z cytryny – 10 g (1 łyżka)
- Seler naciowy – 40 g (1 pasek)
- Ogórek zielony – 100 g (1 porcja)
- Oliwa – 5 g (1 łyżeczka)
- Czarnuszka – 1 łyżeczka
Przygotowanie: Kurczaka doprawiamy wedle uznania i pieczemy. Sałatę myjemy, awokado, ogórka i seler naciowy kroimy w plasterki. Wszystkie składniki mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą i posypujemy ziarenkami czarnuszki.
Posiłek III: Szaszłyk z indyka z kaszą i gotowanymi warzywami

- Indyk, filet z piersi – 150 g (1 porcja)
- Cebula – 25 g (1/2 sztuki)
- Oliwa – 5 g (1 łyżeczka)
- Sok z cytryny – 5 g (1 łyżeczka)
- Kasza gryczana – 60 g (6 łyżek)
- Warzywa mrożone – 250 g (1 talerz)
- Oregano – 1/2 łyżeczki
- Pieprz – szczypta
Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy. Na przemian z cebulą nadziewamy na patyczki i grillujemy. Kaszę i warzywa gotujemy. Przed podaniem skrapiamy oliwą.
Posiłek IV: Krem z dyni

- Dynia – 400 g (1 porcja)
- Czosnek – 5 g (1 ząbek)
- Cebula – 25 g (1/2 sztuki)
- Masło klarowane – 5 g (1 łyżeczka)
- Imbir – 5 g (1 kawałek)
- Sok z pomarańczy – 50 g (1/4 szklanki)
- Bulion mięsny – 200 g (1 szklanka)
- Mleko kokosowe – 50 g (5 łyżek)
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie: Dynię (najbardziej polecam hokkaido lub piżmową) pokroić na kawałki i upiec w piekarniku (180C, 20 min). Po upieczeniu dynię obrać (hokkaido nie trzeba), a następnie pokroić w kostkę. Imbir zetrzeć na tarce. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać imbir, chwilę przesmażyć, dorzucić pokrojoną dynię. Wlać bulion, dodać sól, przyprawy (wedle uznania), gotować przez ok 10 min., a następnie zmiksować. Przed podaniem posypać pestkami dyni i przyozdobić „keksem” z gęstego mleka kokosowego. Najsmaczniejsza jest drugiego dnia, kiedy wszystkie przyprawy się „przegryzą”.
Dzień III
Posiłek I: Cukinia na maśle klarowanym

- Cukinia – 250 g (1 porcja)
- Czosnek – 5 g (1 ząbek)
- Cebula – 25 g (1/2 sztuki)
- Masło klarowane – 5 g (1 łyżeczka)
- Awokado – 140 g (1 mała sztuka)
- Kapusta kiszona – 200 g (1 porcja)
- Czarnuszka – 1 łyżeczka
- Pieprz – 1 szczypta
- Tymianek – 2 szczypty
Przygotowanie: Cukinię pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać masło klarowane, podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodać cukinię. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Podawać z kiszoną kapustą i awokado.
Posiłek II: Kokosowy koktajl z brzoskwiń i malin

- Mleko kokosowe – 110 g (1//2 szklanki)
- Maliny – 80 g (1 porcja)
- Brzoskwinia – 160 g (2 sztuki)
Przygotowanie: Wszystkie składniki zblendować. Dla uzyskania pożądanej konsystencji można dodać wodę.
Posiłek III: Pieczony pstrąg z masłem cytrynowym

- Pstrąg – 250 g (1 porcja)
- Cytryna – 30 g (3 plasterki)
- Rozmaryn – 3 g (½ łyżki)
- Czosnek – 5 g (1 ząbek)
- Masło – 15 g (1 łyżka)
- Oliwa – 5 g (1 łyżeczka)
- Bataty – 200 g (1 porcja)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie: Rybę opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, ponacinać nożem po jednej stronie, natrzeć oliwą, doprawić rozmarynem, solą oraz pieprzem. Do środka włożyć ząbek czosnku, masło i plasterki cytryny. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Batata pokroić na kawałki, doprawić dowolnie (polecam słodką i ostrą paprykę). Wszystko razem zapiekać w 220C przez 20-25 minut.
Posiłek IV: Sałatka brokułowa z kasza gryczaną

- Kasza gryczana – 40 g (4 łyżki)
- Brokuły – 150 g (1 porcja)
- Granat – 40 g (2 łyżki ziaren)
- Szczypiorek – 5 g (1 łyżka)
- Słonecznik, nasiona – 10 g (1 łyżka)
- Oliwa – 5 g (1 łyżeczka)
- Musztarda – 3 g (1/2 łyżeczki)
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie: Kaszę i brokuły ugotować. Granat wydrążyć. Musztardę połączyć z oliwą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać.
Od jakiegoś czasu przygotowując sie do diety ( a mam Hashimoto) szukam przepisów – i powiem Ci, po tych ślinka cieknie! Na pewno spróbuję ;))
Cieszę się! 🙂
Dziekuje bardzo
Proszę 😉
Smakowite przepisy , napewno wykorzystam dziēkuje
🙂 🙂
Bardzo dziękuję! Jaka jest kaloryczność dziennego zestawu?
Tutaj jest w przybliżeniu 1500 kcal. Tak jak pisałam wcześniej: to jest tylko przykładowa rozpiska 🙂 Dla każdego Pacjenta ustalam wszystko indywidualnie 🙂
Bardzo dziękuję, tak naprawdę nikt nie potrafi powiedzieć co Hashimotki mogą jeść
Przy chorobach z autoagresji bardzo często występują nietolerancje pokarmowe, które ograniczają pole manewru 😉 Tutaj udostępniłam przykładowy jadłospis (dla osób które mogą jeść zboża i jaja), ale wiadomo, że nie dla każdego będzie odpowiedni 😉
Ja od ubiegłego września zauważyłam ,że mam każdego dnia zgagę i ciągłe odbijania powietrzem, gazy.a najbardziej się nasilała po produktach zbożowych,moim razowym chlebie ,cukrze, mleku czy żółtym serze,a zakwaszanie żołądka nic nie dawało. Od stycznia przestałam jeść w/w produkty i już następnego dnia nie miałam zgagi. Do dziś nie jadam chleba nawet mojego na zakwasie,ale zauważyłam,że po użyciu mąki orkiszowej,ryżowej,kasztanowej,gryczanej czy amarantusa nic mi się nie dzieje więc od czasu do czasu zrobię sobie naleśniki lub gofry bez cukrowe ,zamiast chleba. Lecz kiedy zjem jakiegoś naleśnika na białej mące,więc męczy mnie odbijanie i lekka zgaga. Jajka mogę jeść i kozi ser i nic mi się po tym nie dzieje. Każdy musi na sobie wypróbować żywność bo każdy człowiek jest inny i innej możliwości nie ma.Pozdrawiam
Witam. Ja mam dokładnie to samo. A wszystko zaczęło sie tez we wrześniu 2015. Jakies dziwne bóle i pieczenie. Jadłam tylko chleb razowy. Do tego doszły nagle duszności w okolicach szyi. Nie mogli stwierdzić co mi jest przez 6 m- cy. Okazało sie Sy to Hashimoto i mimo ze gastroskopia nie wykazała nieprawidłowości to powiedzieli ze mam refluks. Bałam sie cokolwiek jeść. Waga w dół o 8 kg. Sama próbuje sprawdzić co mogę a co nie. Gdyby sie znalazł ktoś kto mógłby mi ustalić co jeść przy hashimoto i refleksie. Może przykładowy jadłospis ?
Witaj. Czy próbowała Pani jesc nalesniki na płatkach owsianych ? Polecam. Mój syn uwielbia.
Nie próbowałam, ale sprawdzę 🙂 Dziękuję za polecenie!
dzien dobry, a moze pani udostepnic przepis na takie nalesniki? hashimotka od 3 lat
To prawda. Ja na przykład toleruję jajka w każdej postaci oprócz gotowanego i nie wiem na czym to polega niestety, ale tak mam po prostu. Toleruję ryż, natomiast problem już mam z jaglaną, którą uwielbiam, choć wiem, że są panie, którym ona nie przeszkadza. Prawda jest taka, że każda z hashimotek, jeśli chce żyć w miarę komfortowo musi podejść do siebie indywidualnie. Pozdrawiam. 🙂
Suuuper! Dziękuję ślicznie! 🙂
😉
Jadłospis SUPER 🙂 ale jak do takiego jedzonka przekonać męża, który choruje na Hashimoto 🙁 dzień bez mięsa, dzień stracony…
Ja mam Hashi i mięso jeść muszę 😉 Dlaczego więc mąż by nie mógł? Tyle, że do mięsa (najlepiej pieczonego albo duszonego, bez panierek) zero chleba, zero makaronu, trochę (góra pięć łyżek) kaszy albo ew. ryżu brązowego i masa warzyw. Da facet radę 🙂
Bardzo dziekuje
Proszę 😉
Dziękuję .Są nawet przeliczniki wagowe na łyżki,łyżeczki,szklanki.Tak lubię.Super
Cieszę się, że pasuje 🙂
A czym można zastąpić awokado? Bardzo je lubię ale od jakiegoś czasu pół godziny po zjedzeniu strasznie mnie boli górna część brzucha.
Przepisy wspaniałe ale niestety na dłużą metę mogą być nieskuteczne. Ja zachęcam wszystkie Panie na wizytę u Panie Kasi. Również mam hashimoto. Po dluuugim czasie zmiennych nastrojów, wahania wagi oraz nietolerancji pokarmowych postanowiłam udać się na wizytę u specjalisty. Niestety od endokrynologa nie wiele się dowiedziałam na temat mojej choroby. Przykładowy jadłospis a dostosowany indywidualnie robi ogromną różnicę. Wiem, po swoim przykładzie. Zachęcam wszystkie Panie pomyśleć o sobie i zainwestować w swoje zdrowie! 🙂 Ja czuję się o niebo lepiej a co więcej moja 4-osobowa rodzina również :):):):):) Dziękuję za wsparcie, miła wizytę i bezcenne rady Pani Katarzyno!
Bardzo, bardzo dziękuję 🙂
A ja mam pytanie bo bardzo mało tu węglowodanów w postaci kasz etc,z tego co wiem przy chorobach tarczycy węgle sa wazne.w moim przypadku ćwiczę intensywnie 4 razy w tygodniu,powinnam cos dołożyć?
Tak jak napisałam: to jest tylko PRZYKŁAD 😉 Trzeba pamiętać o tym, że każdy z nas jest inny. Jedni lepiej czują się na diecie bogatej w tłuszcze, inni na diecie bogatobiałkowej, a jeszcze inni na diecie węglowodanowej. Tutaj jest dość spora podaż tłuszczy. Jeśli ćwiczy Pani 4x w tygodniu, to zwiększenie ilości węglowodanów jest konieczne 🙂
Na pewno skorzystam. ciekawe i łatwe przepisy 😀
Cieszę się 😉
Chętnie skorzystałabym z wizyty u Pani, ale mieszkam w Warszawie, czy może Pani polecić jakiegoś dietetyka , który w Warszawie zajmuje się tym problemem tak wnikliwie jak Pani .
Pani Kasiu, czy jest Pani jednoznacznie za tym, aby wyelimonowac gluten z diety hashimotki? Czy wg Pani zalezy to od testow na nietolerancje?
Zależy od testów i samopoczucia po spożyciu pokarmów zawierających gluten. U większości osób z którymi pracuję po odstawieniu/ ograniczeniu glutenu bardzo mocno spadają przeciwciała, zmniejszają się problemy jelitowe itp. więc warto spróbować 😉
Czy przy niedoczynnosci tarczycy można jeść miód ?
Tak 🙂
hm tak się zastanawiam bo jadłospis dobry ale czy brokuly nie sa zakazane tak jak kapusta surowa kalafior itp
o to samo miałam zapytać
Nie są zakazane 🙂 Na surowo owszem, ale po obróbce warto je jadać. Dlaczego? Wspomagają produkcję glutationu. Jest to najsilniejszy przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy. Znajduje się m.in. w szparagach, brokułach, szpinaku, czosnku, kapuście 🙂
Podobno banany i kasza gryczana są zakazane. Ja już nie wiem.
Wszystko zależy od organizmu 🙂 Jeśli po spożyciu niektórych produktów pojawiają się problemy (ból brzucha, mdłości), to lepiej zrezygnować, w innym wypadku nie trzeba 🙂
Pani Kasiu, endokrynolog twierdzi, że powinnam odpuścić sobie jakieś diety, że jedzenie nie ma wpływu na hashimoto, a dodatkowo są badania, które dowodzą, że odstawienie glutenu powoduje wejście w cukrzycę typu I. Sama zauważyłam, że stosują dietę eliminacyjną dla choroby autoimmunologicznej, schudłam (8 kg) i czułam się ogólnie dobrze, ale to jest dieta, przy której rzeczywiście niewiele można jeść i wytrwałam w niej 3 miesiące. Skończył się urlop i wróciłam do bardziej normalnego jedzenia. Unikam glutenu, strączków, krzyżowych, psiankowatych i nabiału, ale z odstępstwami. Najlepiej idzie mi z chlebem, którego już nie muszę jeść, ale są wypieki, pierożki,naleśniki „dla dziecka”. Jeżeli chodzi o przeciwciała, to one z badania na badanie rosną. Lekarz twierdzi, ze tak będzie i że mam ich nie badać. Jest to niezależne i prawidłowe. Ale tarczyca się nie zmienia i jest ponoć unormowana. Moje pytanie: Jakie testy pokarmowe lub inne trzeba wykonać? Na jakie nietolerancje?
Lekarz może zalecić Pani wszystkie niezbędne testy) I wtedy już, przy potrzebie , można wykluczać z diety gluten, mleko i niektóre warzywa. Ale, najważniejsze- mniej przetworzonych i kupowanych. Lepiej nie zjeść żadnego chleba,niż to ma być chemiczna bezglutenowa bułka)) Pozdrawiam,i życzę zdrowego ciała i umysłu)), Lek.med.Nadiia Veha
To dziwne, w moim przypadku po prawie 2 letniej diecie bez glutenu i bez nabiału przeciwciała spadły znacząco z 350 na 83. Nawet lekarka się zdziwiła i twierdzi, ze choroba jest w remisji. Myśle, ze każdy organizm radzi sobie inaczej, ale nie wierze w to, ze dieta nie wpływa na przebieg choroby. Pierwszy raz jak robiłam przeciwciała po ponad pół roku stosowania diety, moje przeciwciała wynosiły 95, a teraz jeszcze mniej. Jeśli nie dieta to co mi pomogło?
Jestem przekonana, że to właściwe odżywianie 🙂 Znacznie bardziej uważa Pani na dietę i to jest super!
A jadłaś warzywa kapustne? Bo ja uwielbiam a tak straszą ze nie można 🙈
Propozycje super ale brak przepisow celowo?
Nie do końca rozumiem 🙂 Przecież opisy przygotowania są pod zdjęciami 🙂
Niestety praktycznie pod każdym zdjęciem jest ten sam opis przygotowania tj. z jajka zapiekanego w awokado 🙂
O matko droga! Co tu się wydarzyło… Już poprawiam! 🙂 Dziękuję za ten komentarz 🙂
Bardzo fajne przepisy. Proste bez jakiś wymysłów, które ciężko w sklepie znaleźć! Bardzo Cię ciesze, że trafiłam na ten blog większość wpisów proponuje wykupienie specjalnych diet…
Cieszę się, że przepisy się podobają 😉