Przykładowy jadłospis w Hashimoto

3.9/5 - (Ocen: 13)

Przykładowy jadłospis w Hashimoto - banner

Bardzo często dostaję od Was wiadomości z pytaniem „co jeść przy chorobie Hashimoto?”. Postanowiłam udostępnić przykładowy jadłospis 3-dniowy.

Pamiętajcie, że każdy z Nas jest inny i każdy ma inne zapotrzebowanie. Jedni najedzą się spożywając takie ilości, innym potrzeba więcej produktów. To jest tylko PRZYKŁAD jadłospisu.

Uwaga!
Mogą go stosować osoby, u których nie wykryto nietolerancji na jaja oraz zboża.

Dzień I

Posiłek I: Jajo zapiekane w awokado

Jajo zapiekane w awokado - przykładowy jadłospis w Hashimoto
Składniki:

  • Jajo – 100 g (2 sztuki)
  • Awokado – 140 g (1 sztuka)
  • Szczypiorek – 5 g (1 łyżeczka)
  • Ogórek kiszony – 150 g (1 porcja)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Awokado przekroić, usunąć pestkę. Doprawić. We wgłębienia wbić jajko (usunąć nadmiar bialka). Włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać 12-15 minut. Doprawić sola i posypać szczypiorkiem. Ogórka zjeść.

Posiłek II: Koktajl malinowy z mango

Koktajl malinowy z mango - przykładowy jadłospis w Hashimoto
Składniki:

  • Mango – 100 g (1 kawałek)
  • Maliny – 100 g (1 porcja)
  • Mleko kokosowe – 100 g (½ szklanki)

Przygotowanie: Wszystkie składniki wrzucić do misy blendera i miksować aż do uzyskania pożądanej konsystencji – można dodać wodę.

Posiłek III: Wątróbka drobiowa duszona z jabłkiem

Wątróbka drobiowa duszona z jabłkiem - przykładowy jadłospis w Hashimoto
Składniki:

  • Wątróbka drobiowa – 250 g (1 porcja)
  • Jabłko – 220 g (1 sztuka)
  • Masło klarowane – 10 g (2 łyżeczki)
  • Kapusta kiszona – 220 g (1 talerz)
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Sól – 1 szczypta
  • Majeranek – 1 szczypta
  • Liść laurowy – 1 sztuka

Przygotowanie: Wątróbkę (koniecznie z dobrego źródła) dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy masło i dorzucamy wątróbkę. Smażymy przez chwilę (do zarumienienia). Cebulkę kroimy w pół talarki i dodajemy do wątróbki. Jabłka kroimy w płatki i dorzucamy do wątróbki. Dodajemy majeranek oraz pieprz i dusimy przez chwilę (do miękkości). Solimy na samym końcu.

Posiłek IV: Krem z cukinii

Krem z cukinii - przykładowy jadłospis w Hashimoto
Składniki:

  • Bulion warzywny – 220 g (1 szklanka)
  • Cukinia – 400 g (1 porcja)
  • Masło klarowane – 5 g (1 łyżeczka)
  • Mleko kokosowe – 20 g (2 łyżki)
  • Czosnek – 5 g (1 ząbek)
  • Cebula – 25 g (½ sztuki)
  • Szafran – 1 g (1 szczypta)
  • Kasza jaglana – 40 g (4 łyżki)

Przygotowanie: Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Cukinię obieramy i kroimy w kostkę, a następnie gotujemy przez około 15 minut w wywarze warzywnym. Dodajemy liście bazylii, podsmażoną cebulkę oraz czosnek i gotujemy jeszcze chwilę. Solimy, doprawiamy pieprzem i wszystko blendujemy. Podajemy z kleksem z mleka kokosowego i kaszą jaglaną.

Dzień II

Posiłek I: Omlet z bananem i brzoskwiniami

Omlet z bananem i brzoskwiniami - przykładowy jadłospis w Hashimoto
Składniki:

  • Banan – 60 g (1/2 sztuki)
  • Brzoskwinia – 80 g (1 sztuka)
  • Jajo – 150 g (3 sztuki)
  • Erytrol – 5 g (1 łyżeczka)
  • Olej kokosowy – 3 g (1/2 łyżeczki)
  • Migdały, płatki – 5 g (1 łyżeczka)
  • Cynamon – 1/8 łyżeczki

Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy erytrol (ksylitol lub inne słodzidło). Dodajemy żółtka, mąkę (można wymienić na mąkę pełnoziarnistą lub zwykłą). Mieszamy delikatnie do uzyskania gładkiej masy. Na patelni rozpuszczamy niewielką ilość oleju kokosowego (można wymienić na masło klarowane lub zwykłe), przecieramy ręcznikiem papierowym, wlewamy masę jajeczną i smażymy z obu stron pod przykryciem (na wolnym ogniu) aż do ścięcia. Podajemy z dodatkami.

Posiłek II: Sałatka z kurczakiem pieczonym  i awokado

Sałatka z kurczakiem pieczonym i awokado - przykładowy jadłospis w Hashimoto
Składniki:

  • Mieszanka sałat – 30 g (1 garść)
  • Kurczak, filet z piersi – 150 g (1 porcja)
  • Awokado – 70 g (1 kawałek)
  • Sok z cytryny – 10 g (1 łyżka)
  • Seler naciowy – 40 g (1 pasek)
  • Ogórek zielony – 100 g (1 porcja)
  • Oliwa – 5 g (1 łyżeczka)
  • Czarnuszka – 1 łyżeczka

Przygotowanie: Kurczaka doprawiamy wedle uznania i pieczemy. Sałatę myjemy, awokado, ogórka i seler naciowy kroimy w plasterki. Wszystkie składniki mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą i posypujemy ziarenkami czarnuszki.

Posiłek III:  Szaszłyk z indyka z kaszą i gotowanymi warzywami

Szaszłyk z indyka z kaszą i gotowanymi warzywami - przykładowy jadłospis w Hashimoto
Składniki:

  • Indyk, filet z piersi – 150 g (1 porcja)
  • Cebula – 25 g (1/2 sztuki)
  • Oliwa – 5 g (1 łyżeczka)
  • Sok z cytryny – 5 g (1 łyżeczka)
  • Kasza gryczana – 60 g (6 łyżek)
  • Warzywa mrożone – 250 g (1 talerz)
  • Oregano – 1/2 łyżeczki
  • Pieprz – szczypta

Przygotowanie: Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy. Na przemian z cebulą nadziewamy na patyczki i grillujemy. Kaszę i warzywa gotujemy. Przed podaniem skrapiamy oliwą.

Posiłek IV: Krem z dyni

Krem z dyni - przykładowy jadłospis w Hashimoto
Składniki:

  • Dynia – 400 g (1 porcja)
  • Czosnek – 5 g (1 ząbek)
  • Cebula – 25 g (1/2 sztuki)
  • Masło klarowane – 5 g (1 łyżeczka)
  • Imbir – 5 g (1 kawałek)
  • Sok z pomarańczy – 50 g (1/4 szklanki)
  • Bulion mięsny – 200 g (1 szklanka)
  • Mleko kokosowe – 50 g (5 łyżek)
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie: Dynię (najbardziej polecam hokkaido lub piżmową) pokroić na kawałki i upiec w piekarniku (180C, 20 min). Po upieczeniu dynię obrać (hokkaido nie trzeba), a następnie pokroić w kostkę. Imbir zetrzeć na tarce. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać imbir, chwilę przesmażyć, dorzucić pokrojoną dynię. Wlać bulion, dodać sól, przyprawy (wedle uznania), gotować przez ok 10 min., a następnie zmiksować. Przed podaniem posypać pestkami dyni i przyozdobić „keksem” z gęstego mleka kokosowego. Najsmaczniejsza jest drugiego dnia, kiedy wszystkie przyprawy się „przegryzą”.

Dzień III

Posiłek I:  Cukinia na maśle klarowanym

Cukinia na maśle klarowanym - przykładowy jadłospis w Hashimoto
Składniki:

  • Cukinia – 250 g (1 porcja)
  • Czosnek – 5 g (1 ząbek)
  • Cebula – 25 g (1/2 sztuki)
  • Masło klarowane – 5 g (1 łyżeczka)
  • Awokado – 140 g (1 mała sztuka)
  • Kapusta kiszona – 200 g (1 porcja)
  • Czarnuszka – 1 łyżeczka
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Tymianek – 2 szczypty

Przygotowanie: Cukinię pokroić w talarki. Na patelni rozgrzać masło klarowane, podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodać cukinię. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Podawać z kiszoną kapustą i awokado.

Posiłek II:  Kokosowy koktajl z brzoskwiń i malin

Kokosowy koktajl z brzoskwiń i malin - przykładowy jadłospis w Hashimoto
Składniki:

  • Mleko kokosowe – 110 g (1//2 szklanki)
  • Maliny – 80 g (1 porcja)
  • Brzoskwinia – 160 g (2 sztuki)

Przygotowanie: Wszystkie składniki zblendować. Dla uzyskania pożądanej konsystencji można dodać wodę.

Posiłek III: Pieczony pstrąg z masłem cytrynowym

Pieczony pstrąg z masłem cytrynowym - przykładowy jadłospis w Hashimoto
Składniki:

  • Pstrąg – 250 g (1 porcja)
  • Cytryna – 30 g (3 plasterki)
  • Rozmaryn – 3 g (½ łyżki)
  • Czosnek – 5 g (1 ząbek)
  • Masło – 15 g (1 łyżka)
  • Oliwa – 5 g (1 łyżeczka)
  • Bataty – 200 g (1 porcja)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie: Rybę opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, ponacinać nożem po jednej stronie, natrzeć oliwą, doprawić rozmarynem, solą oraz pieprzem. Do środka włożyć ząbek czosnku, masło i plasterki cytryny. Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Batata pokroić na kawałki, doprawić dowolnie (polecam słodką i ostrą paprykę). Wszystko razem zapiekać w 220C przez 20-25 minut.

Posiłek IV:  Sałatka brokułowa z kasza gryczaną

Sałatka brokułowa z kasza gryczaną - przykładowy jadłospis w Hashimoto
Składniki:

  • Kasza gryczana – 40 g (4 łyżki)
  • Brokuły – 150 g (1 porcja)
  • Granat – 40 g (2 łyżki ziaren)
  • Szczypiorek – 5 g (1 łyżka)
  • Słonecznik, nasiona – 10 g (1 łyżka)
  • Oliwa – 5 g (1 łyżeczka)
  • Musztarda – 3 g (1/2 łyżeczki)
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie: Kaszę i brokuły ugotować. Granat wydrążyć. Musztardę połączyć z oliwą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać.

49 komentarzy do “Przykładowy jadłospis w Hashimoto”

  1. Od jakiegoś czasu przygotowując sie do diety ( a mam Hashimoto) szukam przepisów – i powiem Ci, po tych ślinka cieknie! Na pewno spróbuję ;))

    Odpowiedz
    • Przy chorobach z autoagresji bardzo często występują nietolerancje pokarmowe, które ograniczają pole manewru 😉 Tutaj udostępniłam przykładowy jadłospis (dla osób które mogą jeść zboża i jaja), ale wiadomo, że nie dla każdego będzie odpowiedni 😉

      Odpowiedz
      • Ja od ubiegłego września zauważyłam ,że mam każdego dnia zgagę i ciągłe odbijania powietrzem, gazy.a najbardziej się nasilała po produktach zbożowych,moim razowym chlebie ,cukrze, mleku czy żółtym serze,a zakwaszanie żołądka nic nie dawało. Od stycznia przestałam jeść w/w produkty i już następnego dnia nie miałam zgagi. Do dziś nie jadam chleba nawet mojego na zakwasie,ale zauważyłam,że po użyciu mąki orkiszowej,ryżowej,kasztanowej,gryczanej czy amarantusa nic mi się nie dzieje więc od czasu do czasu zrobię sobie naleśniki lub gofry bez cukrowe ,zamiast chleba. Lecz kiedy zjem jakiegoś naleśnika na białej mące,więc męczy mnie odbijanie i lekka zgaga. Jajka mogę jeść i kozi ser i nic mi się po tym nie dzieje. Każdy musi na sobie wypróbować żywność bo każdy człowiek jest inny i innej możliwości nie ma.Pozdrawiam

        Odpowiedz
        • Witam. Ja mam dokładnie to samo. A wszystko zaczęło sie tez we wrześniu 2015. Jakies dziwne bóle i pieczenie. Jadłam tylko chleb razowy. Do tego doszły nagle duszności w okolicach szyi. Nie mogli stwierdzić co mi jest przez 6 m- cy. Okazało sie Sy to Hashimoto i mimo ze gastroskopia nie wykazała nieprawidłowości to powiedzieli ze mam refluks. Bałam sie cokolwiek jeść. Waga w dół o 8 kg. Sama próbuje sprawdzić co mogę a co nie. Gdyby sie znalazł ktoś kto mógłby mi ustalić co jeść przy hashimoto i refleksie. Może przykładowy jadłospis ?

          Odpowiedz
      • To prawda. Ja na przykład toleruję jajka w każdej postaci oprócz gotowanego i nie wiem na czym to polega niestety, ale tak mam po prostu. Toleruję ryż, natomiast problem już mam z jaglaną, którą uwielbiam, choć wiem, że są panie, którym ona nie przeszkadza. Prawda jest taka, że każda z hashimotek, jeśli chce żyć w miarę komfortowo musi podejść do siebie indywidualnie. Pozdrawiam. 🙂

        Odpowiedz
  2. Jadłospis SUPER 🙂 ale jak do takiego jedzonka przekonać męża, który choruje na Hashimoto 🙁 dzień bez mięsa, dzień stracony…

    Odpowiedz
    • Ja mam Hashi i mięso jeść muszę 😉 Dlaczego więc mąż by nie mógł? Tyle, że do mięsa (najlepiej pieczonego albo duszonego, bez panierek) zero chleba, zero makaronu, trochę (góra pięć łyżek) kaszy albo ew. ryżu brązowego i masa warzyw. Da facet radę 🙂

      Odpowiedz
  3. A czym można zastąpić awokado? Bardzo je lubię ale od jakiegoś czasu pół godziny po zjedzeniu strasznie mnie boli górna część brzucha.

    Odpowiedz
  4. Przepisy wspaniałe ale niestety na dłużą metę mogą być nieskuteczne. Ja zachęcam wszystkie Panie na wizytę u Panie Kasi. Również mam hashimoto. Po dluuugim czasie zmiennych nastrojów, wahania wagi oraz nietolerancji pokarmowych postanowiłam udać się na wizytę u specjalisty. Niestety od endokrynologa nie wiele się dowiedziałam na temat mojej choroby. Przykładowy jadłospis a dostosowany indywidualnie robi ogromną różnicę. Wiem, po swoim przykładzie. Zachęcam wszystkie Panie pomyśleć o sobie i zainwestować w swoje zdrowie! 🙂 Ja czuję się o niebo lepiej a co więcej moja 4-osobowa rodzina również :):):):):) Dziękuję za wsparcie, miła wizytę i bezcenne rady Pani Katarzyno!

    Odpowiedz
  5. A ja mam pytanie bo bardzo mało tu węglowodanów w postaci kasz etc,z tego co wiem przy chorobach tarczycy węgle sa wazne.w moim przypadku ćwiczę intensywnie 4 razy w tygodniu,powinnam cos dołożyć?

    Odpowiedz
    • Tak jak napisałam: to jest tylko PRZYKŁAD 😉 Trzeba pamiętać o tym, że każdy z nas jest inny. Jedni lepiej czują się na diecie bogatej w tłuszcze, inni na diecie bogatobiałkowej, a jeszcze inni na diecie węglowodanowej. Tutaj jest dość spora podaż tłuszczy. Jeśli ćwiczy Pani 4x w tygodniu, to zwiększenie ilości węglowodanów jest konieczne 🙂

      Odpowiedz
  6. Chętnie skorzystałabym z wizyty u Pani, ale mieszkam w Warszawie, czy może Pani polecić jakiegoś dietetyka , który w Warszawie zajmuje się tym problemem tak wnikliwie jak Pani .

    Odpowiedz
  7. Pani Kasiu, czy jest Pani jednoznacznie za tym, aby wyelimonowac gluten z diety hashimotki? Czy wg Pani zalezy to od testow na nietolerancje?

    Odpowiedz
    • Zależy od testów i samopoczucia po spożyciu pokarmów zawierających gluten. U większości osób z którymi pracuję po odstawieniu/ ograniczeniu glutenu bardzo mocno spadają przeciwciała, zmniejszają się problemy jelitowe itp. więc warto spróbować 😉

      Odpowiedz
  8. Pani Kasiu, endokrynolog twierdzi, że powinnam odpuścić sobie jakieś diety, że jedzenie nie ma wpływu na hashimoto, a dodatkowo są badania, które dowodzą, że odstawienie glutenu powoduje wejście w cukrzycę typu I. Sama zauważyłam, że stosują dietę eliminacyjną dla choroby autoimmunologicznej, schudłam (8 kg) i czułam się ogólnie dobrze, ale to jest dieta, przy której rzeczywiście niewiele można jeść i wytrwałam w niej 3 miesiące. Skończył się urlop i wróciłam do bardziej normalnego jedzenia. Unikam glutenu, strączków, krzyżowych, psiankowatych i nabiału, ale z odstępstwami. Najlepiej idzie mi z chlebem, którego już nie muszę jeść, ale są wypieki, pierożki,naleśniki „dla dziecka”. Jeżeli chodzi o przeciwciała, to one z badania na badanie rosną. Lekarz twierdzi, ze tak będzie i że mam ich nie badać. Jest to niezależne i prawidłowe. Ale tarczyca się nie zmienia i jest ponoć unormowana. Moje pytanie: Jakie testy pokarmowe lub inne trzeba wykonać? Na jakie nietolerancje?

    Odpowiedz
    • Lekarz może zalecić Pani wszystkie niezbędne testy) I wtedy już, przy potrzebie , można wykluczać z diety gluten, mleko i niektóre warzywa. Ale, najważniejsze- mniej przetworzonych i kupowanych. Lepiej nie zjeść żadnego chleba,niż to ma być chemiczna bezglutenowa bułka)) Pozdrawiam,i życzę zdrowego ciała i umysłu)), Lek.med.Nadiia Veha

      Odpowiedz
  9. To dziwne, w moim przypadku po prawie 2 letniej diecie bez glutenu i bez nabiału przeciwciała spadły znacząco z 350 na 83. Nawet lekarka się zdziwiła i twierdzi, ze choroba jest w remisji. Myśle, ze każdy organizm radzi sobie inaczej, ale nie wierze w to, ze dieta nie wpływa na przebieg choroby. Pierwszy raz jak robiłam przeciwciała po ponad pół roku stosowania diety, moje przeciwciała wynosiły 95, a teraz jeszcze mniej. Jeśli nie dieta to co mi pomogło?

    Odpowiedz
  10. Bardzo fajne przepisy. Proste bez jakiś wymysłów, które ciężko w sklepie znaleźć! Bardzo Cię ciesze, że trafiłam na ten blog większość wpisów proponuje wykupienie specjalnych diet…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00