Pieczone falafele
Ciecierzycę przepłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia. Odcedzić i razem z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać oliwę, sodę i przyprawy.
Ciecierzycę przepłukać, zalać zimną wodą i odstawić na całą noc do namoczenia. Odcedzić i razem z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać oliwę, sodę i przyprawy.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do miski z żółtkami dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier kokosowy (lub inne słodzidło), mleko i olej. Miksujemy.
Krewetki oczyścić, podsmażyć na maśle klarowanym i oliwie. W międzyczasie dorzucić kawałki czosnku. Doprawić pieprzem i płatkami chili.
Tortellini ugotować, odcedzić i przelać wodą. Rukolę i pomidorki przepłukać. Suszone pomidory, awokado i cebulę pokroić na kawałki. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić i skropić oliwą.
Ciasto na naleśniki: Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy na gładką masę. Patelnię mocno rozgrzewamy, delikatnie natłuszczamy (najlepiej wylać odrobinę tłuszczu i przetrzeć np. ręcznikiem papierowym)
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy na gładką masę. Patelnię mocno rozgrzewamy, delikatnie natłuszczamy (najlepiej wylać odrobinę tłuszczu i przetrzeć np. ręcznikiem papierowym)