Zupa krem z pieczonych buraków

Zupa krem z pieczonych buraków

Buraki myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną do wnętrza). Pieczemy przez 1h w temperaturze 180C. Gdy się upieką obieramy je ze skóry (najlepiej w rękawiczkach, żeby nie pobrudzić rąk) i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło i szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek.

Pasztet z selera

Pasztet z selera

Cebulę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Seler ścieramy na tarce z dużymi oczkami, Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Dusimy 20 minut i odstawiamy do przestygnięcia (jeśli będzie nadmiar wody, należy ją odcisnąć). Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do warzyw.

Placuszki owsiane z bananem i masłem orzechowym

Placuszki owsiane z bananem i masłem orzechowym

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni natłuszczonej kropelką oleju kokosowego. Ogień pod patelnią powinien być niewielki, aby placuszki się nie przypiekły zbyt mocno. Podajemy z czym chcemy. Ja przygotowałam sos z masła orzechowego, odrobiny cynamonu, stewii i jogurtu naturalnego- smak nie każdemu „podejdzie”.

Zupa krem z kukurydzy

Zupa krem z kukurydzy

Kukurydzę przekroić w poprzek i nożem wyciąć ziarna. W garnku rozpuścić masło i poddusić pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać ziarna kukurydzy, papryczkę i cynamon. Smażyć około 3 minut. Dolać wywar z jarzyn i gotować bez przykrycia przez około 10 minut. Do dekoracji wyłowić około 2 łyżek kukurydzy.

Sałatka z brzoskwiniami, malinami i serem feta

Sałatka z brzoskwiniami, malinami i serem feta

Brzoskwinię kroimy w ćwiartki, skrapiamy sokiem z cytryny i na 2 minuty wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C. Miód łączymy z oliwą z oliwek i miętą. Na talerz wykładamy mix sałat, pokrojony w kostkę ser feta, podpieczone brzoskwinie oraz maliny. Polewamy przygotowanym sosem, doprawiamy pieprzem, a następnie dokładamy maliny.