Print Friendly, PDF & Email

Pasztet z selera

Wskazówki

1 godzina  4 porcje
1 porcja to: 140 kcal \ B-7 g \ W-20 g \ T-5 g \ BŁ-4 g

Składniki

  • Majeranek suszony – 1 łyżeczka
  • Otręby owsiane – 14 g (2 łyżki)
  • Bułka tarta – 55 g (1/2 sztuki)
  • Cebula – 70 g (1 mała sztuka)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Jajo kurze – 150 g (3 sztuki)
  • Seler korzeniowy – 325 g (1 sztuka)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta

Przygotowanie

Cebulę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Seler ścieramy na tarce z dużymi oczkami, Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Dusimy 20 minut i odstawiamy do przestygnięcia (jeśli będzie nadmiar wody, należy ją odcisnąć). Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do warzyw. Dosypujemy bułkę tartą i otręby owsiane (jeśli masa będzie zbyt luźna można dodać trochę otrębów). Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z resztą. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Przekładamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy w 180C przez 30-40 minut- aż pasztet się zarumieni. Po przestygnięciu przechowujemy go w lodówce- max 3 dni.

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiadyE-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o
Item added to cart.
0 items - 0,00