Wskazówki
60 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
140 kcal \ B-7 g \ W-20 g \ T-5 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Majeranek suszony – 1 łyżeczka
- Otręby owsiane – 14 g (2 łyżki)
- Bułka tarta – 55 g (1/2 sztuki)
- Cebula – 70 g (1 mała sztuka)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Jajo kurze – 150 g (3 sztuki)
- Seler korzeniowy – 325 g (1 sztuka)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
Przygotowanie
Cebulę i czosnek kroimy drobno i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Seler ścieramy na tarce z dużymi oczkami, Warzywa przekładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Dusimy 20 minut i odstawiamy do przestygnięcia (jeśli będzie nadmiar wody, należy ją odcisnąć). Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy je do warzyw. Dosypujemy bułkę tartą i otręby owsiane (jeśli masa będzie zbyt luźna można dodać trochę otrębów). Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z resztą. Doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Przekładamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy w 180C przez 30-40 minut- aż pasztet się zarumieni. Po przestygnięciu przechowujemy go w lodówce- max 3 dni.