Rozgrzewający krem z dyni

Rozgrzewający krem z dyni

Dynię (najbardziej polecam hokkaido lub piżmową) pokroić na kawałki i upiec w piekarniku (180C, 20 min). Po upieczeniu dynię obrać (hokkaido nie trzeba), a następnie pokroić w kostkę. Imbir zetrzeć na tarce. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać.

Napój przeciwzapalny

Napój przeciwzapalny

Miód, korzeń imbiru (można dać więcej), kurkumę, pieprz i cytrynę (u mnie wyfiletowana) umieścić w kielichu blendera. Zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Zmiksować. Nalać do szklanki i wypić od razu.

Zdrowe batoniki kokosowe (bounty)

Zdrowe batoniki kokosowe (bounty)

W garnku rozpuszczamy olej kokosowy, mleko kokosowe i mieszamy. Dodajemy miód, wiórki oraz mąkę i mieszamy ponownie. Powinna powstać bardzo gęsta masa. Formujemy batoniki, przekładamy na blaszkę lub do pudełka i zamrażamy (co najmniej 1,5h). W kąpieli wodnej rozpuszczamy *czekoladę, dodajemy łyżkę oleju kokosowego.

Szybkie czekoladowe ciasto w kubku (Mug cake)

Szybkie czekoladowe ciasto w kubku („Mug cake”)

Potrzebujemy kubka, który nadaje się do mikrofalówki! W kubku widelcem roztrzepujemy jajo, dodajemy mleko (zamiast kokosowego może być inne roślinne), syrop klonowy (bądź inne słodzidło), kakao, szczyptę soli, cynamon, mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko razem i wstawiamy do mikrofalówki na 2 minuty (na pełnej mocy).