Wskazówki
180 minut 30 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
143 kcal \ B-2 g \ W-3 g \ T-14 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Mleko kokosowe – 400 g (1 puszka)
- Wiórki kokosowe – 300 g (1,5 paczki)
- Olej kokosowy – 60 g (2 łyżki)
- Mąka kokosowa – 24 g (2 łyżki)
- Miód – 25 g (1 łyżka)
- Czekolada gorzka (70% kakao) – 100 g (1 tabliczka)
Przygotowanie
W garnku rozpuszczamy olej kokosowy, mleko kokosowe i mieszamy. Dodajemy miód, wiórki oraz mąkę i mieszamy ponownie. Powinna powstać bardzo gęsta masa. Formujemy batoniki, przekładamy na blaszkę lub do pudełka i zamrażamy (co najmniej 1,5h). W kąpieli wodnej rozpuszczamy *czekoladę, dodajemy łyżkę oleju kokosowego. Batoniki wyciągamy z zamrażalnika, odstawiamy na 5 minut, a następnie każdy z osobna zanurzamy w czekoladzie. Układamy na blaszcze, ozdabiamy wiórkami i wstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Smacznego! 🙂
Gotową czekoladę możemy zastąpić domową (mi niesety zabrakło oleju kokosowego)
W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy kakao, ksylitol lub miód, ziarenka z laski wanilii. Mieszamy porządnie i zanurzamy w niej batoniki 😉
Brzmi smakowicie :-). Chyba zrobię rodzinie na weekend
Super! Polecam 🙂
Czy koniecznie musi być mąka kokosowa? Pszenna się nie nada? 🙂 Takiego smaku mi narobiłaś, a nie mam kokosowej. 🙁
Może być bez mąki 😉 Wystarczy dodać dodatkową łyżkę lub dwie wiórków kokosowych 😉
Możesz zmielic wiorki kokosowe blebderem i będziesz mieć make kokosowa
Czy zamiast miodu można użyć stewie bądź ksylitol?
Jak najbardziej ) Erytrol też się nada.
A zamiast mleka kokosowego, może być krowie? 🙂
Koniecznie kokosowe – po pierwsze nadaje smak, a po drugie poprawia konsystencję 🙂
A mogą być wiórki które zostają po zrobieniu domowego mleka kokosowego?
Tak 🙂 🙂
Co, zamiast mąki kokosowej?
Można dodać wiórki kokosowe (3 łyżki zmielić w młynku do kawy, lub zblendować) 🙂
już wiem, widziałam ukryte komentarze; proszę skasować mój poprzedni komentarz 😉
A czym można zastąpić olej kokosowy? Może być masło klarowane?
Olej kokosowy dodaje smaku, z masłem bym nie ryzykowała 🙂
a czy do masy można dodać dla smaka trochę spirytusu czy wódki?
Szczerze mówiąc nie dodawałabym, ale nie przepadam za alkoholowym posmakiem w słodyczach, więc pewnie dlatego 😀 Jak Pani spróbuje, to proszę dać znać – jestem ciekawa wrażeń 🙂
Jak długo można przechowywać te batoniki w lodówce?
trzymałabym do 3 dni 🙂