Print Friendly, PDF & Email

Zdrowe batoniki kokosowe (bounty)

Wskazówki

3 godziny  30 sztuk
1 sztuka to: 143 kcal \ B-2 g \ W-3 g \ T-14 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Mleko kokosowe – 400 g (1 puszka)
  • Wiórki kokosowe – 300 g (1,5 paczki)
  • Olej kokosowy – 60 g (2 łyżki)
  • Mąka kokosowa – 24 g (2 łyżki)
  • Miód – 25 g (1 łyżka)
  • Czekolada gorzka (70% kakao) – 100 g (1 tabliczka)

Przygotowanie

W garnku rozpuszczamy olej kokosowy, mleko kokosowe i mieszamy. Dodajemy miód, wiórki oraz mąkę i mieszamy ponownie. Powinna powstać bardzo gęsta masa. Formujemy batoniki, przekładamy na blaszkę lub do pudełka i zamrażamy (co najmniej 1,5h). W kąpieli wodnej rozpuszczamy *czekoladę, dodajemy łyżkę oleju kokosowego. Batoniki wyciągamy z zamrażalnika, odstawiamy na 5 minut, a następnie każdy z osobna zanurzamy w czekoladzie. Układamy na blaszcze, ozdabiamy wiórkami i wstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Smacznego! 🙂

Gotową czekoladę możemy zastąpić domową (mi niesety zabrakło oleju kokosowego)
W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy kakao, ksylitol lub miód, ziarenka z laski wanilii. Mieszamy porządnie i zanurzamy w niej batoniki 😉

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiadyE-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

18
Dodaj komentarz

avatar
9 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
DorotaKatarzyna Wawrzyniak-PiekarskaTediEdytaSzkolne inspiracje Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Tedi
Gość
Tedi

Brzmi smakowicie :-). Chyba zrobię rodzinie na weekend

Szkolne inspiracje
Gość
Szkolne inspiracje

Czy koniecznie musi być mąka kokosowa? Pszenna się nie nada? 🙂 Takiego smaku mi narobiłaś, a nie mam kokosowej. 🙁

Edyta
Gość
Edyta

Możesz zmielic wiorki kokosowe blebderem i będziesz mieć make kokosowa

Monika Janki
Gość
Monika Janki

Czy zamiast miodu można użyć stewie bądź ksylitol?

Joanna
Gość
Joanna

A zamiast mleka kokosowego, może być krowie? 🙂

Ania
Gość
Ania

A mogą być wiórki które zostają po zrobieniu domowego mleka kokosowego?

Magda
Gość
Magda

Co, zamiast mąki kokosowej?

Magda
Gość
Magda

już wiem, widziałam ukryte komentarze; proszę skasować mój poprzedni komentarz 😉

Ela
Gość
Ela

A czym można zastąpić olej kokosowy? Może być masło klarowane?

Dorota
Gość
Dorota

a czy do masy można dodać dla smaka trochę spirytusu czy wódki?

Item added to cart.
0 items - 0,00