Zdrowe batoniki kokosowe (bounty)

Wskazówki

3 godziny  30 sztuk
1 sztuka to: 143 kcal \ B-2 g \ W-3 g \ T-14 g \ BŁ-1 g

Składniki

  • Mleko kokosowe – 400 g (1 puszka)
  • Wiórki kokosowe – 300 g (1,5 paczki)
  • Olej kokosowy – 60 g (2 łyżki)
  • Mąka kokosowa – 24 g (2 łyżki)
  • Miód – 25 g (1 łyżka)
  • Czekolada gorzka (70% kakao) – 100 g (1 tabliczka)

Przygotowanie

W garnku rozpuszczamy olej kokosowy, mleko kokosowe i mieszamy. Dodajemy miód, wiórki oraz mąkę i mieszamy ponownie. Powinna powstać bardzo gęsta masa. Formujemy batoniki, przekładamy na blaszkę lub do pudełka i zamrażamy (co najmniej 1,5h). W kąpieli wodnej rozpuszczamy *czekoladę, dodajemy łyżkę oleju kokosowego. Batoniki wyciągamy z zamrażalnika, odstawiamy na 5 minut, a następnie każdy z osobna zanurzamy w czekoladzie. Układamy na blaszcze, ozdabiamy wiórkami i wstawiamy do lodówki, aby czekolada zastygła. Smacznego! 🙂

Gotową czekoladę możemy zastąpić domową (mi niesety zabrakło oleju kokosowego)
W kąpieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy kakao, ksylitol lub miód, ziarenka z laski wanilii. Mieszamy porządnie i zanurzamy w niej batoniki 😉

Na hasło ➡️ odzywiajsiezdrowo7 masz 7% rabatu w sklepie targroch.pl. Znajdziesz tam różnego rodzaju: mąki (m.in. orkiszową i gryczaną), słodzidła (m.in. syrop klonowy, daktylowy, z agawy, cukier kokosowy), kasze, ryż, bakalie, oleje itp.

https://www.odzywiajsiezdrowo.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-sniadania/

E-book: Zdrowe i pyszne śniadania

39,99 zł

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania! Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :) Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

Przejdź do sklepu →

Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ela

A czym można zastąpić olej kokosowy? Może być masło klarowane?

Magda

już wiem, widziałam ukryte komentarze; proszę skasować mój poprzedni komentarz 😉

Magda

Co, zamiast mąki kokosowej?

Ania

A mogą być wiórki które zostają po zrobieniu domowego mleka kokosowego?

Joanna

A zamiast mleka kokosowego, może być krowie? 🙂

Monika Janki

Czy zamiast miodu można użyć stewie bądź ksylitol?

Szkolne inspiracje

Czy koniecznie musi być mąka kokosowa? Pszenna się nie nada? 🙂 Takiego smaku mi narobiłaś, a nie mam kokosowej. 🙁

Edyta

Możesz zmielic wiorki kokosowe blebderem i będziesz mieć make kokosowa

Tedi

Brzmi smakowicie :-). Chyba zrobię rodzinie na weekend

Dorota

a czy do masy można dodać dla smaka trochę spirytusu czy wódki?

Item added to cart.
0 items - 0,00