Wskazówki
40 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
228 kcal \ B-7 g \ W-29 g \ T-14 g \ BŁ-7 g
Składniki
- Dynia – 1200 g (1 średnia sztuka)
- Imbir świeży – 10 g (2 cm kawałek)
- Cebula – 70 g (1 mała sztuka)
- Czosnek – 15 g (3 ząbki)
- Masło klarowane – 15 g (2 łyżki)
- Bulion domowy – 960 g (4 szklanki)
- Mleko kokosowe – 40 g (4 łyżki)
- Pestki dyni – 40 g (4 łyżki)
- Sól – 1 łyżeczka
- Pieprz – 1 szczypta
- Przyprawa papryka ostra – 1/2 łyżeczki
- Gałka muszkatołowa – 1 szczypta
- Kurkuma – 1/2 łyżeczki
- Przyprawa curry –1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Dynię (najbardziej polecam hokkaido lub piżmową) pokroić na kawałki i upiec w piekarniku (180C, 20 min). Po upieczeniu dynię obrać (hokkaido nie trzeba), a następnie pokroić w kostkę. Imbir zetrzeć na tarce. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać imbir, chwilę przesmażyć, dorzucić pokrojoną dynię. Wlać bulion, dodać sól, przypawy (wedle uznania), gotować przez ok 10 min., a następnie zmiksować. Przed podaniem posypać pestkami dyni i przyozdobić „keksem” z gęstego mleka kokosowego. Najsmaczniejsza jest drugiego dnia, kiedy wszystkie przyprawy się „przegryzą” 🙂
Najlepsza dyniowa jaką jadłam! Już 3 tydzień gotuję w weekend wielki gar i przez cały tydzień jemy z rodziną 🙂 i nie mamy dość! Dałam jednak całą puszkę mleka kokosowego i podałam z kaszą jaglaną i natką pietruszki.
Bardzo się cieszę 🙂 Z kaszą nie próbowałam, ale na pewno jest pyszna 🙂
Smakuje wspaniale! Robię w dużych ilościach i mrożę na zapas
Super! Cieszę się 🙂
Migotanie przedsionkow serca
🙂