Aksamitny krem czekoladowy
Zmiksować bardzo dojrzałe awokado (warto sprawdzić czy nie jest gorzkie), banany, kakao, miód i nasiona chia. Przełożyć do naczyń i przyozdobić np.malinami.
Zmiksować bardzo dojrzałe awokado (warto sprawdzić czy nie jest gorzkie), banany, kakao, miód i nasiona chia. Przełożyć do naczyń i przyozdobić np.malinami.
W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Cebulę i pora pokroić w kostkę, wrzucić na tłuszcz i dusić przez 2 minuty. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę (im mniejsza tym lepiej). Dodać do cebuli i pora. Smażyć razem przez 2 minuty.
Wszystkie składniki wrzucić do misy blendera i zmiksować na wysokich obrotach. Przelać do naczynia, ozdobić pyłkiem. Podawać od razu.
Sałatę dokładnie opłukać i porwać na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w kostkę, ogórka w półplasterki, cebulkę w piórka. Całość przełożyć do salaterki. Oliwki poprzekrajać lub pokroić w krążki i dorzucić do miski.
W miseczce roztrzepać jaja, dodać sól, popping z amarantusa, żurawinę, posiekane migdały (dodatki można dowolnie wymieniać) oraz miód. Wszystko dokładnie wymieszać. Dłonie zwilżyć wodą i z masy formować kuleczki.
Buraki umyć, cienko obrać ze skórki i pokroić w grube plastry (jeśli buraki są młode, wystarczy dokładnie je wyszorować). Poukładać w wyparzonej i wytartej kamionce (lub słoju), na zmianę z przyprawami i pokrojonymi ząbkami czosnku.