Zupa krem porowo-ziemniaczana

5/5 - (Ocen: 1)
Zupa krem porowo-ziemniaczana

Wskazówki

20 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
300 kcal \ B-7 g \ W-46 g \ T-13 g \ BŁ-5 g

Składniki

  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Por – 200 g (1 kawałek)
  • Ziemniaki – 400 g (4 średnie sztuki)
  • Bulion domowy – 480 g (2 szklanki)
  • Boczek wędzony – 10 g (1 plaster)
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Bazylia świeża – kilka listków

Przygotowanie

W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Cebulę i pora pokroić w kostkę, wrzucić na tłuszcz i dusić przez 2 minuty. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę (im mniejsza tym lepiej). Dodać do cebuli i pora. Smażyć razem przez 2 minuty. Wlać bulion (domowy rosół), zagotować i przykryć. Gotować około 10 minut. Doprawić porządnie solą, pieprzem i świeżą bazylią. Zmiksować na krem. Podawać z lekko podpieczonym boczkiem.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz