Wskazówki
20 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
300 kcal \ B-7 g \ W-46 g \ T-13 g \ BŁ-5 g
Składniki
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Por – 200 g (1 kawałek)
- Ziemniaki – 400 g (4 średnie sztuki)
- Bulion domowy – 480 g (2 szklanki)
- Boczek wędzony – 10 g (1 plaster)
- Sól – 1 łyżeczka
- Pieprz – 1 szczypta
- Bazylia świeża – kilka listków
Przygotowanie
W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Cebulę i pora pokroić w kostkę, wrzucić na tłuszcz i dusić przez 2 minuty. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę (im mniejsza tym lepiej). Dodać do cebuli i pora. Smażyć razem przez 2 minuty. Wlać bulion (domowy rosół), zagotować i przykryć. Gotować około 10 minut. Doprawić porządnie solą, pieprzem i świeżą bazylią. Zmiksować na krem. Podawać z lekko podpieczonym boczkiem.