Wskazówki
7 dni 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
107 kcal \ B-5 g \ W-26 g \ T-0 g \ BŁ-6 g
Składniki
- Burak – 1,5-2kg
- Czosnek – 5 ząbków
- Woda – 2 litry
- Sól –2 łyżki
- Pieprz – 1 szczypta
- Ziele angielskie – 1 łyżeczka
- Liść laurowy – 4 liście
Przygotowanie
Buraki umyć, cienko obrać ze skórki i pokroić w grube plastry (jeśli buraki są młode, wystarczy dokładnie je wyszorować). Poukładać w wyparzonej i wytartej kamionce (lub słoju), na zmianę z przyprawami i pokrojonymi ząbkami czosnku. Całość zalać wodą wymieszaną z solą (tak, aby wszystkie buraki były dokładnie przykryte- jeśli wypływają na powierzchnię to trzeba je docisnąć np. ceramicznym talerzykiem). Zakryć bawełnianą ściereczką lub gazą, szczelnie związać sznurkiem / gumką recepturką (nie przykrywać przykrywką – zakwas musi oddychać!) i odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-7 dni. Czas kiszenia zależy od temperatury (im jest cieplej tym szybciej). Dodanie odrobiny poprzedniego zakwasu (skórki chleba na zakwasie, soku z kiszonych ogórków albo kapusty) jako startera przyspiesza proces fermentacji.
Ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do czystych, szczelnie zamykanych słoików lub butelek i przechowywać w lodówce.
Jeśli na powierzchni pojawią się podejrzane białe plamki, zbieramy je łyżką i wyrzucamy.
Ogólnie buraki nie są wskazane dla cukrzyków ze względu na IG, czy taki kwas ma go mniej?
Akurat taki zakwas mozna pić 😉
buraki zalać ciepłą wodą z solą orzegotowaną czy przestygniętą ?
Woda ma być przestudzona 🙂