Print Friendly, PDF & Email

Zakwas z buraków

Wskazówki

7 dni 4 porcje
1 porcja to: 107 kcal \ B-5 g \ W-26 g \ T-0 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Burak – 1000 g (8 sztuk)
  • Czosnek – 25 g (5 ząbków)
  • Woda – 2000 g (2 litry)
  • Sól – 20 g (2 łyżki)
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Ziele angielskie – 1 łyżeczka
  • Liść laurowy – 4 liście

Przygotowanie

Buraki umyć, cienko obrać ze skórki i pokroić w grube plastry (jeśli buraki są młode, wystarczy dokładnie je wyszorować). Poukładać w wyparzonej i wytartej kamionce (lub słoju), na zmianę z przyprawami i pokrojonymi ząbkami czosnku. Całość zalać wodą wymieszaną z solą (tak, aby wszystkie buraki były dokładnie przykryte- jeśli wypływają na powierzchnię to trzeba je docisnąć np. ceramicznym talerzykiem). Zakryć bawełnianą ściereczką lub gazą, szczelnie związać sznurkiem / gumką recepturką (nie przykrywać przykrywką – zakwas musi oddychać!) i odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-7 dni. Czas kiszenia zależy od temperatury (im jest cieplej tym szybciej). Dodanie odrobiny poprzedniego zakwasu (skórki chleba na zakwasie, soku z kiszonych ogórków albo kapusty) jako startera  przyspiesza proces fermentacji.
Ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do czystych, szczelnie zamykanych słoików lub butelek i przechowywać w lodówce.

Jeśli na powierzchni pojawią się podejrzane białe plamki, zbieramy je łyżką i wyrzucamy.

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiadyE-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

2
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Katarzyna Wawrzyniak-PiekarskaJan Małkus Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Jan Małkus
Gość
Jan Małkus

Ogólnie buraki nie są wskazane dla cukrzyków ze względu na IG, czy taki kwas ma go mniej?

Item added to cart.
0 items - 0,00