Zakwas z buraków

4.5/5 - (Ocen: 2)
Zakwas z buraków

Wskazówki

7 dni 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
107 kcal \ B-5 g \ W-26 g \ T-0 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Burak – 1,5-2kg
  • Czosnek – 5 ząbków
  • Woda – 2 litry
  • Sól –2 łyżki
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Ziele angielskie – 1 łyżeczka
  • Liść laurowy – 4 liście

Przygotowanie

Buraki umyć, cienko obrać ze skórki i pokroić w grube plastry (jeśli buraki są młode, wystarczy dokładnie je wyszorować). Poukładać w wyparzonej i wytartej kamionce (lub słoju), na zmianę z przyprawami i pokrojonymi ząbkami czosnku. Całość zalać wodą wymieszaną z solą (tak, aby wszystkie buraki były dokładnie przykryte- jeśli wypływają na powierzchnię to trzeba je docisnąć np. ceramicznym talerzykiem). Zakryć bawełnianą ściereczką lub gazą, szczelnie związać sznurkiem / gumką recepturką (nie przykrywać przykrywką – zakwas musi oddychać!) i odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-7 dni. Czas kiszenia zależy od temperatury (im jest cieplej tym szybciej). Dodanie odrobiny poprzedniego zakwasu (skórki chleba na zakwasie, soku z kiszonych ogórków albo kapusty) jako startera  przyspiesza proces fermentacji.
Ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do czystych, szczelnie zamykanych słoików lub butelek i przechowywać w lodówce.

Jeśli na powierzchni pojawią się podejrzane białe plamki, zbieramy je łyżką i wyrzucamy.

Banner newsletter Banner newsletter

❤️ 16 najlepszych przepisów z bloga

Dołącz do grona osób, które kochają zdrowe i smaczne jedzenie. Za zapis otrzymasz zbiór 16 najlepszych przepisów z bloga ⬇️⬇️

Oceń przepis

4.5/5 - (Ocen: 2)

4 komentarze do “Zakwas z buraków”

Dodaj komentarz

Dodano do koszyka.
0 produktów - 0,00