Wskazówki
20 minut 12 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
71 kcal \ B-2 g \ W-10 g \ T-3 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Migdały – 30 g (2 łyżki)
- Miód – 12 g (1 łyżeczka)
- Żurawina suszona – 80 g (2 garści)
- Popping z amarantusa – 60 g (2 szklanki)
- Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
W miseczce roztrzepać jaja, dodać sól, popping z amarantusa, żurawinę, posiekane migdały (dodatki można dowolnie wymieniać) oraz miód. Wszystko dokładnie wymieszać. Dłonie zwilżyć wodą i z masy formować kuleczki. Rozpłaszczyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180C około 15 minut.
Uwielbiamy je! 🙂
My też 🙂
Czy te ciastka są kruche?
Nie, są mięciutkie 😉 (trochę ciągnące w środku)
Robiłam je – są super! Przy kulaniu trochę się rozpadały, ale jak zmoczyłam ręce było dobrze 🙂
O właśnie! Zwilżenie dłoni zawsze pomaga 🙂
Witam. Właśnie je robie i mam pytanie jak się przechowuje? Pozdrawiam
W suchym i chłodnym miejscu – najlepiej w pudełku, w kuchni. U nas schodzą od razu 🙂