Sałatka A’LA grecka

1/5 - (Ocen: 1)
Sałatka grecka

Wskazówki

15 minut  4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
227 kcal \ B-12 g \ W-12 g \ T-16 g \ BŁ-3 g

Składniki

  • Ogórek zielony – 180 g (1 duża sztuka)
  • Cebula czerwona – 105 g (1 sztuka)
  • Sałata lodowa – 200 g (1/2 główki)
  • Pomidor – 510 g (3 średnie sztuki)
  • Oliwki czarne – 30 g (10 sztuk)
  • Grecki ser feta – 200 g (1 porcja)
  • Oliwa – 20 g (2 łyżki)
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Oregano – 1 łyżeczka

Przygotowanie

*Sałatę dokładnie opłukać i porwać na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w kostkę, ogórka w półplasterki, cebulkę w piórka. Całość przełożyć do salaterki. Oliwki poprzekrajać lub pokroić w krążki i dorzucić do miski. Ser feta (KONIECZNIE oryginalny) pokroić w kostkę. Całość delikatnie przemieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i oregano. Polać oliwą z oliwek. Można podawać z pieczywem na zakwasie.

*W oryginalnej salatce greckiej nie ma sałaty, jednak dodałam ją z racji tego, że brakuje mi jej chrupkości 🙂

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

1/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz