Wskazówki
15 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
227 kcal \ B-12 g \ W-12 g \ T-16 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Ogórek zielony – 180 g (1 duża sztuka)
- Cebula czerwona – 105 g (1 sztuka)
- Sałata lodowa – 200 g (1/2 główki)
- Pomidor – 510 g (3 średnie sztuki)
- Oliwki czarne – 30 g (10 sztuk)
- Grecki ser feta – 200 g (1 porcja)
- Oliwa – 20 g (2 łyżki)
- Pieprz – 1 szczypta
- Oregano – 1 łyżeczka
Przygotowanie
*Sałatę dokładnie opłukać i porwać na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w kostkę, ogórka w półplasterki, cebulkę w piórka. Całość przełożyć do salaterki. Oliwki poprzekrajać lub pokroić w krążki i dorzucić do miski. Ser feta (KONIECZNIE oryginalny) pokroić w kostkę. Całość delikatnie przemieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i oregano. Polać oliwą z oliwek. Można podawać z pieczywem na zakwasie.
*W oryginalnej salatce greckiej nie ma sałaty, jednak dodałam ją z racji tego, że brakuje mi jej chrupkości 🙂