tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Przykładowy jadłospis w Hashimoto


Bardzo często dostaję od Was wiadomości z pytaniem "co jeść przy chorobie Hashimoto?". Postanowiłam udostępnić przykładowy jadłospis 3-dniowy. Pamiętajcie, że każdy z Nas jest inny i każdy ma inne zapotrzebowanie. Jedni najedzą się spożywając takie ilości, innym potrzeba więcej produktów. To jest tylko PRZYKŁAD jadłospisu.

Mogą go stosować osoby, u których nie wykryto nietolerancji na jaja oraz zboża.


Dzień I:

Posiłek I: Jajo zapiekane w awokado

Jajo - 100 g (2 sztuki)
Awokado - 140 g (1 sztuka)
Szczypiorek - 5 g (1 łyżeczka)
Sól - 1 g (1 szczypta)
Pieprz - 1 g (1 szczypta)
Ogórek kiszony - 150 g (1 porcja)


Sposób przygotowania:                                
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Awokado przekroić, usunąć pestkę. Doprawić. We wgłębienia wbić jajko (usunąć nadmiar bialka). Włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać 12-15 minut. Doprawić sola i posypać szczypiorkiem. Ogórka zjeść.


Posiłek II: Koktajl malinowy z mango

Mango - 100 g (1 kawałek)
Maliny - 100 g (1 porcja)
Mleko kokosowe - 100 g (½  szklanki)


Sposób przygotowania:                                
Wszystkie składniki wrzucić do misy blendera i miksować aż do uzyskania pożądanej konsystencji - można dodać wodę.



Posiłek III: Wątróbka drobiowa duszona z jabłkiem

Wątróbka drobiowa - 250 g (1 porcja)
Jabłko - 220 g (1 sztuka)
Masło klarowane - 10 g (2 łyżeczki)
Pieprz - 1 g (szczypta)
Sól - 1 g (szczypta)
Majeranek - 1 g (szczypta)
Liść laurowy - 1 g (1 sztuka)
Kapusta kiszona - 220 g (1 talerz)


Sposób przygotowania:                                
Na patelni rozgrzać masło, dodać starte na tarce jabłko (bądź pokrojone w płatki) i oczyszczoną, pokrojoną w kawałki wątróbkę. Dusić pod przykryciem około 15 minut często mieszając i w razie potrzeby podlewając małą ilością wody. Pod koniec duszenia doprawić  majerankiem, solą i pieprzem. Zjeść z kapustą.


Posiłek IV: Krem z cukinii

Bulion warzywny - 220 g (1 szklanka)
Cukinia - 400 g (1 porcja)
Masło klarowane - 5 g (1 łyżeczka)
Mleko kokosowe - 20 g (2 łyżki)
Czosnek - 5 g (1 ząbek)
Cebula - 25 g (½ sztuki)
Szafran - 1 g (1 szczypta)
Kasza jaglana - 40 g (4 łyżki)


Sposób przygotowania:                                
Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końce (nie obieramy ze skórki), kroimy w plastry. Czosnek i cebulę kroimy drobno i szklimy na maśle klarowanym. Dorzucamy cukinię i podsmażamy 5 minut (uważamy aby się nie przypaliła). Do garnka wlewamy bulion i wrzucamy cukinię. Gotujemy 10 minut, dodajemy mleko kokosowe (gęste), gotujemy jeszcze 2-3 minuty i miksujemy wszystko na gładki krem. Na koniec dodajemy szafran (można pominąć), pieprz i sól, mieszamy. Podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną.   

 

Dzień II:

Posiłek I: Omlet z bananem i brzoskwiniami

Banan - 60 g (1/2 sztuki)
Brzoskwinia - 80 g (1 sztuka)
Jajo - 150 g (3 sztuki)
Olej kokosowy - 5 g (1 łyżeczka)
Migdały, płatki - 5 g (1 łyżeczka)
Cynamon - 1 g (1/8 łyżeczki)


Sposób przygotowania:                                
Brzoskwinię pokroić w kostkę i poddusić na patelni. Rozgrzać olej. Banana zmiksować. Jaja wbić do miseczki, dodać banana  i cynamon, porządnie roztrzepać i wlać na patelnię. Gdy jaja się zetną przełożyć na talerz. Podawać z brzoskwinią i migdałami.  



Posiłek II: Sałatka z kurczakiem pieczonym  i awokado

Mieszanka sałat - 30 g (1 garść)
Kurczak, filet z piersi - 150 g (1 porcja)
Awokado - 70 g (1 kawałek)
Sok z cytryny - 10 g (1 łyżka)
Seler naciowy - 40 g (1 pasek)
Ogórek zielony - 100 g (1 porcja)
Oliwa z oliwek - 5 g (1 łyżeczka)
Czarnuszka - 5 g (1 łyżeczka)


Sposób przygotowania:                                
Kurczaka upiec lub przesmażyć i ostudzić. Awokado obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Obrany seler i ogórka również pokroić w kostkę. Wymieszać z czarnuszką i ulubionymi przyprawami.


Posiłek III:  Szaszłyk z indyka z kaszą i gotowanymi warzywami

Indyk, filet z piersi - 150 g (1 porcja)
Cebula - 25 g (1/2 sztuki)
Oliwa z oliwek - 5 g (1 łyżeczka)
Sok z cytryny - 5 g (1 łyżeczka)
Oregano - 2 g (1/2 łyżeczki)
Pieprz - 2 g (szczypta)
Kasza gryczana - 60 g (6 łyżek)
Warzywa mrożone - 250 g (1 talerz)


Sposób przygotowania:                                
Filet z indyka pokroić w podłużne paski, aby łatwo było nadziać na drewniane patyczki do szaszłyków. Do miseczki wlać oliwę, dodać sok z cytryny, oregano, pieprz i wymieszać. Do przygotowane marynaty włożyć mięso i odstawić na co najmniej godzinę. Następnie nadziać na patyczki (naprzemiennie z cebulą) i piec w piekarniku ok 15 minut. Kaszę przyrządzić według instrukcji na opakowaniu. Mieszankę warzyw ugotować na parze ok 7 minut (można ugotować tradycyjnie lub poddusić na patelni).       


Posiłek IV: Krem z dyni

Dynia - 400 g (1 porcja)
Czosnek - 5 g (1 ząbek)
Cebula - 25 g (1/2 sztuki)
Masło klarowane - 5 g (1 łyżeczka)
Imbir - 5 g (1 kawałek)
Sok z pomarańczy - 50 g (1/4 szklanki)
Bulion mięsny - 200 g (1 szklanka)
Pieprz - 1 g (1 szczypta)
Mleko kokosowe - 50 g (5 łyżek)


Sposób przygotowania:
Czosnek i cebulę pokroić, zeszklić na maśle. Dodać starty na tarce imbir. Dynię umyć, usunąć pestki, obrać, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię. Smażyć mieszając przez około 3 minuty. Wlać sok pomarańczowy i bulion. Gotować pod przykryciem do miękkości przez około pół godziny. Dodać sól, mleczko i przelać do pojemnika blendera. Zmiksować na gładki krem. Po zmiksowaniu sprawdzić czy nie trzeba doprawić dodatkowo solą.


Dzień III:

Posiłek I:  Cukinia na maśle klarowanym

Cukinia - 250 g (1 porcja)
Czosnek - 5 g (1 ząbek)
Cebula - 25 g (1/2 sztuki)
Masło klarowane - 7 g (1,5 łyżeczki)
Tymianek - 2 g (2 szczypty)
Awokado - 140 g (1 mała sztuka)
Czarnuszka - 5 g (1 łyżeczka)
Pieprz - 1 g (1 szczypta)
Kapusta kiszona - 100 g (1 porcja


Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek pokroć drobno i zeszklić na maśle. Cukinię pokroić w plasterki i, obsypać solą i odstawić na 5 minut. Odlać płyn, wrzucić do cebuli i czosnku. Doprawić do smaku . Wyłożyć na talerz. Obok położyć pokrojne awokado (doprawić pieprzem i czarnuszką) i kapustę kiszoną.

 

Posiłek II:  Kokosowy koktajl z brzoskwiń i malin

 

Mleko kokosowe - 110 g (1//2 szklanki)
Maliny - 80 g (1 porcja)
Brzoskwinia - 160 g (2 sztuki)


Sposób przygotowania:                                  
Wszystkie składniki wrzucić do misy blendera i miksować aż do uzyskania pożądanej konsystencji - można dodać wodę.

 

Posiłek III: Pieczony pstrąg z masłem cytrynowym

Pstrąg - 250 g (1 porcja)
Cytryna - 30 g (3 plasterki)
Pieprz - 3 g (szczypta)
Koperek - 3 g (½ łyżki)
Czosnek - 5 g (1 ząbek)
Masło klarowane - 10 g (1 łyżka)
Oliwa z oliwek - 5 g (1 łyżeczka)
Sól - 1 g (1 szczypta)
Pieprz - 1 g (1 szczypta)
Bataty - 200 g (1 porcja)


Sposób przygotowania:
Batata pokroić w paski (frytki). Ułożyć na blasze. Pstrąga  natrzeć solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Czosnek i koperek bardzo drobno posiekać, zetrzeć skórkę z cytryny. Masło o temperaturze pokojowej wymieszać z czosnkiem, koperkiem, startą skórką z cytryny, solą i pieprzem. Rybę nafaszerować powstałym masłem cytrynowym, a z wierzchu skropić oliwą. Ułożyć obok batata i zapiekać przez około 30 minut w 190 stopniach.

 

Posiłek IV:  Sałatka brokułowa z kasza gryczaną

Kasza gryczana - 40 g (4 łyżki)
Brokuły - 150 g (1 porcja)
Granat - 40 g (2 łyżki ziaren)
Szczypiorek - 5 g (1 łyżka)
Słonecznik, nasiona - 10 g (1 łyżka)
Oliwa z oliwek - 5 g (1 łyżeczka)
Musztarda - 3 g (1/2 łyżeczki)
Pieprz - 1 g (1 szczypta)


Sposób przygotowania:
Kaszę wrzucamy do wrzątku, dodajemy szczyptę soli i gotujemy 15-17 minut. Różyczki brokułów blanszujemy w osolonej wodzie i kroimy na mniejsze kawałki. Ugotowaną kaszę mieszamy z musztardą i oliwą. Dodajemy brokuła, ziarna granatu i szczypiorek. Posypujemy prażonymi pestkami, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

 

Na dole strony (lub w zakładce "Sklep" znajdują się e-booki - mini poradniki z 7-dniowym jadłospisem, z dokładnie wyliczoną kalorycznością :)

Jeśli chcesz otrzymać indywidualny jadłospis, który uwzględni Twoje preferencje żywieniowe i stan zdrowia, zapraszam :)

Możesz napisać do mnie wiadomość (online) poprzez formularz kontaktowy:

KONTAKT


Trwa wczytywanie komentarzy...
Autorka
autorka

Katarzyna Wawrzyniak - Piekarska, dietetyk kliniczny

czytaj więcej...