tel.: +48 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl

Przykładowy jadłospis w Hashimoto


Bardzo często dostaję od Was wiadomości z pytaniem "co jeść przy chorobie Hashimoto?". Postanowiłam udostępnić przykładowy jadłospis 3-dniowy. Pamiętajcie, że każdy z Nas jest inny i każdy ma inne zapotrzebowanie. Jedni najedzą się spożywając takie ilości, innym potrzeba więcej produktów. To jest tylko PRZYKŁAD jadłospisu.
Mogą go stosować osoby, u których nie wykryto nietolerancji na jaja oraz zboża.


Dzień I:

Posiłek I

Jajo zapiekane w awokado

 

Jajo

 

100

g

2 sztuki

Awokado

 

140

g

1 sztuka

Szczypiorek

 

5

g

1 łyżeczka

Sól

 

1

g

1 szczypta

Pieprz

 

1

g

1 szczypta

Ogórek kiszony

150

g

1 porcja

Sposób przygotowania:                                
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Awokado przekroić, usunąć pestkę. Doprawić. We wgłębienia wbić jajko (usunąć nadmiar bialka). Włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać 12-15 minut. Doprawić sola i posypać szczypiorkiem. Ogórka zjeść.

 

Posiłek II

Koktajl malinowy z mango

 

Mango

 

100

g

1 kawałek

Maliny

 

100

g

1 porcja

Mleko kokosowe

100

g

½  szklanki

Sposób przygotowania:                                
Wszystkie składniki wrzucić do misy blendera i miksować aż do uzyskania pożądanej konsystencji - można dodać wodę.

 

Posiłek III

Wątróbka drobiowa duszona z jabłkiem

Wątróbka drobiowa

250

g

1 porcja

Jabłko

 

220

g

1 sztuka

Masło klarowane

10

g

2 łyżeczki

Pieprz

 

1

g

szczypta

Sól

 

1

g

szczypta

Majeranek

 

1

g

szczypta

Liść laurowy

 

1

g

1 sztuka

Kapusta kiszona

220

g

1 talerz

Sposób przygotowania:                                
Na patelni rozgrzać masło, dodać starte na tarce jabłko (bądź pokrojone w płatki) i oczyszczoną, pokrojoną w kawałki wątróbkę. Dusić pod przykryciem około 15 minut często mieszając i w razie potrzeby podlewając małą ilością wody. Pod koniec duszenia doprawić  majerankiem, solą i pieprzem. Zjeść z kapustą.

 

Posiłek IV

Krem z cukinii

 

 

 

Bulion warzywny

220

g

1 szklanka

Cukinia

 

400

g

1 porcja

Masło klarowane

5

g

1 łyżeczka

Mleko kokosowe

20

g

2 łyżki

Czosnek

 

5

g

1 ząbek

Cebula

 

25

g

½ sztuki

Szafran

 

1

g

1 szczypta

Kasza jaglana

40

g

4 łyżki

Sposób przygotowania:                                
Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końce (nie obieramy ze skórki), kroimy w plastry. Czosnek i cebulę kroimy drobno i szklimy na maśle klarowanym. Dorzucamy cukinię i podsmażamy 5 minut (uważamy aby się nie przypaliła). Do garnka wlewamy bulion i wrzucamy cukinię. Gotujemy 10 minut, dodajemy mleko kokosowe (gęste), gotujemy jeszcze 2-3 minuty i miksujemy wszystko na gładki krem. Na koniec dodajemy szafran (można pominąć), pieprz i sól, mieszamy. Podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną.   

 

Dzień II:

Posiłek I

Omlet z bananem i brzoskwiniami

Banan

 

60

g

1/2 sztuki

Brzoskwinia

 

80

g

1 sztuka

Jajo

 

150

g

3 sztuki

Olej kokosowy

5

g

1 łyżeczka

Migdały, płatki

5

g

1 łyżeczka

Cynamon

 

1

g

1/8 łyżeczki

Sposób przygotowania:                                
Brzoskwinię pokroić w kostkę i poddusić na patelni. Rozgrzać olej. Banana zmiksować. Jaja wbić do miseczki, dodać banana  i cynamon, porządnie roztrzepać i wlać na patelnię. Gdy jaja się zetną przełożyć na talerz. Podawać z brzoskwinią i migdałami.  


Posiłek II

Sałatka z kurczakiem pieczonym  i awokado

Mieszanka sałat

30

g

1 garść

Kurczak, filet z piersi

150

g

1 porcja

Awokado

 

70

g

1 kawałek

Sok z cytryny

10

g

1 łyżka

Seler naciowy

40

g

1 pasek

Ogórek zielony

100

g

1 porcja

Oliwa z oliwek

5

g

1 łyżeczka

Czarnuszka

 

5

g

1 łyżeczka

Sposób przygotowania:                                
Kurczaka upiec lub przesmażyć i ostudzić. Awokado obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Obrany seler i ogórka również pokroić w kostkę. Wymieszać z czarnuszką i ulubionymi przyprawami.


Posiłek III

Szaszłyk z indyka z kaszą i gotowanymi warzywami

Indyk, filet z piersi

150

g

1 porcja

Cebula

 

25

g

1/2 sztuki

Oliwa z oliwek

5

g

1 łyżeczka

Sok z cytryny

5

g

1 łyżeczka

Oregano

 

2

g

1/2 łyżeczki

Pieprz

 

2

g

szczypta

Kasza gryczana

60

g

6 łyżek

Warzywa mrożone

250

g

1 talerz

Sposób przygotowania:                                
Filet z indyka pokroić w podłużne paski, aby łatwo było nadziać na drewniane patyczki do szaszłyków. Do miseczki wlać oliwę, dodać sok z cytryny, oregano, pieprz i wymieszać. Do przygotowane marynaty włożyć mięso i odstawić na co najmniej godzinę. Następnie nadziać na patyczki (naprzemiennie z cebulą) i piec w piekarniku ok 15 minut. Kaszę przyrządzić według instrukcji na opakowaniu. Mieszankę warzyw ugotować na parze ok 7 minut (można ugotować tradycyjnie lub poddusić na patelni).       

 

Posiłek IV

Krem z dyni

 

 

 

Dynia

 

400

g

1 porcja

Czosnek

 

5

g

1 ząbek

Cebula

 

25

g

1/2 sztuki

Masło klarowane

5

g

1 łyżeczka

Imbir

 

5

g

1 kawałek

Sok z pomarańczy

50

g

1/4 szklanki

Bulion mięsny

200

g

1 szklanka

Pieprz

 

1

g

1 szczypta

Mleko kokosowe

50

g

5 łyżek

Sposób przygotowania:
Czosnek i cebulę pokroić, zeszklić na maśle. Dodać starty na tarce imbir. Dynię umyć, usunąć pestki, obrać, pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię. Smażyć mieszając przez około 3 minuty. Wlać sok pomarańczowy i bulion. Gotować pod przykryciem do miękkości przez około pół godziny. Dodać sól, mleczko i przelać do pojemnika blendera. Zmiksować na gładki krem. Po zmiksowaniu sprawdzić czy nie trzeba doprawić dodatkowo solą.


Dzień III:

Posiłek I

Cukinia na maśle klarowanym

 

Cukinia

 

250

g

1 porcja

Czosnek

 

5

g

1 ząbek

Cebula

 

25

g

1/2 sztuki

Masło klarowane

7

g

1,5 łyżeczki

Tymianek

 

2

g

2 szczypty

Awokado

 

140

g

1 mała sztuka

Czarnuszka

 

5

g

1 łyżeczka

Pieprz

 

1

g

1 szczypta

Kapusta kiszona

100

g

1 porcja

Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek pokroć drobno i zeszklić na maśle. Cukinię pokroić w plasterki i, obsypać solą i odstawić na 5 minut. Odlać płyn, wrzucić do cebuli i czosnku. Doprawić do smaku . Wyłożyć na talerz. Obok położyć pokrojne awokado (doprawić pieprzem i czarnuszką) i kapustę kiszoną.

 

Posiłek II

Kokosowy koktajl z brzoskwiń i malin

Mleko kokosowe

110

g

1//2 szklanki

Maliny

 

80

g

1 porcja

Brzoskwinia

 

160

g

2 sztuki

Sposób przygotowania:                                  
Wszystkie składniki wrzucić do misy blendera i miksować aż do uzyskania pożądanej konsystencji - można dodać wodę.

 

Posiłek III

Pieczony pstrąg z masłem cytrynowym

Pstrąg

 

250

g

1 porcja

Cytryna

 

30

g

3 plasterki

Pieprz

 

3

g

szczypta

Koperek

 

3

g

½ łyżki

Czosnek

 

5

g

1 ząbek

Masło klarowane

10

g

1 łyżka

Oliwa z oliwek

5

g

1 łyżeczka

Sól

 

1

g

1 szczypta

Pieprz

 

1

g

1 szczypta

Bataty

 

200

g

1 porcja

Sposób przygotowania:
Batata pokroić w paski (frytki). Ułożyć na blasze. Pstrąga  natrzeć solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Czosnek i koperek bardzo drobno posiekać, zetrzeć skórkę z cytryny. Masło o temperaturze pokojowej wymieszać z czosnkiem, koperkiem, startą skórką z cytryny, solą i pieprzem. Rybę nafaszerować powstałym masłem cytrynowym, a z wierzchu skropić oliwą. Ułożyć obok batata i zapiekać przez około 30 minut w 190 stopniach.

 

Posiłek IV

Sałatka brokułowa z kasza gryczaną

Kasza gryczana

40

g

4 łyżki

Brokuły

 

150

g

1 porcja

Granat

 

40

g

2 łyżki ziaren

Szczypiorek

 

5

g

1 łyżka

Słonecznik, nasiona

10

g

1 łyżka

Oliwa z oliwek

5

g

1 łyżeczka

Musztarda

 

3

g

1/2 łyżeczki

Pieprz

 

1

g

1 szczypta

Sposób przygotowania:
Kaszę wrzucamy do wrzątku, dodajemy szczyptę soli i gotujemy 15-17 minut. Różyczki brokułów blanszujemy w osolonej wodzie i kroimy na mniejsze kawałki. Ugotowaną kaszę mieszamy z musztardą i oliwą. Dodajemy brokuła, ziarna granatu i szczypiorek. Posypujemy prażonymi pestkami, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

 

 

Jeśli chcesz otrzymać indywidualny jadłospis, który uwzględni Twoje preferencje żywieniowe i stan zdrowia, zapraszam :)

Możesz napisać do mnie wiadomość (online) poprzez formularz kontaktowy:

KONTAKT

albo wybrać dogodny termin i umówić się na spotkanie

Katarzyna Wawrzyniak - ZnanyLekarz.pl


Komentarze (34)

Trwa wczytywanie komentarzy...