Zielony Sok z Brokułami, Szpinakiem, Jabłkiem i Pomarańczą
Seler naciowy potnij na mniejsze kawałki (aby przerwać włókna). Wszystkie składniki oczyść, wyciśnij przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej.
Seler naciowy potnij na mniejsze kawałki (aby przerwać włókna). Wszystkie składniki oczyść, wyciśnij przy pomocy wyciskarki wolnoobrotowej.
Herbatę zaparzać przez 3 minuty. Dodać do dzbanka i przestudzić. Dosłodzić miodem (innym słodzidłem lub można całkowicie pominąć). Brzoskwinie pokroić na kawałki, włożyć do garnka, zalać szklanką wody i gotować ok 10 minut. Przestudzić. Dodać do herbaty. Dorzucić listki mięty, kostki lodu.
Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin. Włoszczyznę dokładnie czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki i razem z cebulą gotujemy przez 30 minut. Buraki myjemy, obieramy, kroimy w ósemki.
Herbatę (może być inna ulubiona) zaparzyć razem ze startym imbirem, korą cynamonu (można pominąć) i gożdzikami. Odcedzić (korę cynamonu i goździki można zostawić dla ozdoby). Dodać plasterki z połowy pomarańczy i sok z drugiej połowy pomarańczy.
Buraki umyć, cienko obrać ze skórki i pokroić w grube plastry (jeśli buraki są młode, wystarczy dokładnie je wyszorować). Poukładać w wyparzonej i wytartej kamionce (lub słoju), na zmianę z przyprawami i pokrojonymi ząbkami czosnku.
Do dzbanka wlać wodę, dodać plasterki cytryny, borówki, maliny i liście mięty. Dorzucić kostki lodu i podawać.