Mrożona herbata z brzoskwinią miniatura

Mrożona herbata z brzoskwinią

Herbatę zaparzać przez 3 minuty. Dodać do dzbanka i przestudzić. Dosłodzić miodem (innym słodzidłem lub można całkowicie pominąć). Brzoskwinie pokroić na kawałki, włożyć do garnka, zalać szklanką wody i gotować ok 10 minut. Przestudzić. Dodać do herbaty. Dorzucić listki mięty, kostki lodu.

Barszcz czerwony na zakwasie

Barszcz czerwony na zakwasie

Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin. Włoszczyznę dokładnie czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki i razem z cebulą gotujemy przez 30 minut. Buraki myjemy, obieramy, kroimy w ósemki.

Zakwas z buraków

Zakwas z buraków

Buraki umyć, cienko obrać ze skórki i pokroić w grube plastry (jeśli buraki są młode, wystarczy dokładnie je wyszorować). Poukładać w wyparzonej i wytartej kamionce (lub słoju), na zmianę z przyprawami i pokrojonymi ząbkami czosnku.

Woda smakowa

Woda smakowa

Do dzbanka wlać wodę, dodać plasterki cytryny, borówki, maliny i liście mięty. Dorzucić kostki lodu i podawać.