Napój przeciwzapalny
Miód, korzeń imbiru (można dać więcej), kurkumę, pieprz i cytrynę (u mnie wyfiletowana) umieścić w kielichu blendera. Zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Zmiksować. Nalać do szklanki i wypić od razu.
Miód, korzeń imbiru (można dać więcej), kurkumę, pieprz i cytrynę (u mnie wyfiletowana) umieścić w kielichu blendera. Zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Zmiksować. Nalać do szklanki i wypić od razu.
Z kurkumy i odrobiny wody przygotować pastę (podgrzewać przez chwilę). Dodać mleko kokosowe, pieprz, chili, starty imbir, miód. Podgrzać.
Wiórki kokosowe przesypać do garnka i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na całą noc. Całość podgrzać (mniej więcej do temperatury 60C – ma parzyć w palce). Masę miksować (blendować) przez kilka minut.
Imbir ścieramy na tarce i wrzucamy do garnka z zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy pod przykryciem jeszcze 5 minut. Przelewamy przez sitko i odstawiamy do przestygnięcia (tak aby podczas picia nie oparzyło języka), dodajemy miód i sok z cytryny