Barszcz czerwony na zakwasie

5/5 - (Ocen: 2)
Barszcz czerwony na zakwasie

Wskazówki

30 minut  6 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
126 kcal \ B-6 g \ W-31 g \ T-1 g \ BŁ-7 g

Składniki

  • Suszone grzyby – 10 g (1 garść)
  • Seler korzeniowy – 325 g (1 plaster)
  • Korzeń pietruszki – 40 g (1 sztuka)
  • Marchew – 45 g (2 sztuki)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Woda – 2000 g (2 litry)
  • Burak – 1000 g (8 sztuk)
  • Czosnek – 20 g (4 ząbki)
  • Majeranek suszony – 3 g (1 łyżeczka)
  • Zakwas z buraków – 500 g (1 porcja)
  • Sól – 1/2 łyżeczki
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Liść laurowy – 4 liście
  • Ziele angielskie – 3 ziarenka

Przygotowanie

Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin. Włoszczyznę dokładnie czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki i razem z cebulą gotujemy przez 30 minut. Buraki myjemy, obieramy, kroimy w ósemki. Z wywaru jarzynowego wyławiamy warzywa i wrzucamy do niego buraki, ziele angielskie, liście laurowe, ząbki czosnku i grzyby (wraz z wodą, w której się moczyły). Gotujemy na najmniejszym ogniu do miękkości buraków (barszcz nie może wrzeć, ponieważ straci kolor). Dodajemy majeranek, wlewamy zakwas (z TEGO przepisu) i podgrzewamy jeszcze kilka minut. Wyłączamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem (ewentualnie odrobiną cukru).

Barszcz można podawać z pieczonymi pierogami np. z TEGO przepisu

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz