
Wskazówki
30 minut 6 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
126 kcal \ B-6 g \ W-31 g \ T-1 g \ BŁ-7 g
Składniki
- Suszone grzyby – 10 g (1 garść)
- Seler korzeniowy – 325 g (1 plaster)
- Korzeń pietruszki – 40 g (1 sztuka)
- Marchew – 45 g (2 sztuki)
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Woda – 2000 g (2 litry)
- Burak – 1000 g (8 sztuk)
- Czosnek – 20 g (4 ząbki)
- Majeranek suszony – 3 g (1 łyżeczka)
- Zakwas z buraków – 500 g (1 porcja)
- Sól – 1/2 łyżeczki
- Pieprz – 1 szczypta
- Liść laurowy – 4 liście
- Ziele angielskie – 3 ziarenka
Przygotowanie
Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na kilka godzin. Włoszczyznę dokładnie czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki i razem z cebulą gotujemy przez 30 minut. Buraki myjemy, obieramy, kroimy w ósemki. Z wywaru jarzynowego wyławiamy warzywa i wrzucamy do niego buraki, ziele angielskie, liście laurowe, ząbki czosnku i grzyby (wraz z wodą, w której się moczyły). Gotujemy na najmniejszym ogniu do miękkości buraków (barszcz nie może wrzeć, ponieważ straci kolor). Dodajemy majeranek, wlewamy zakwas (z TEGO przepisu) i podgrzewamy jeszcze kilka minut. Wyłączamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem (ewentualnie odrobiną cukru).
Barszcz można podawać z pieczonymi pierogami np. z TEGO przepisu