tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Anemia - co to takiego? Jak z nią walczyć?

Anemia (łac. anaemia), nazywana inaczej niedokrwistością, to zespół objawów chorobowych polegający na spadku stężenia hemoglobiny (Hb) i lub liczby erytrocytów (RBC) poniżej wartości prawidłowych. Najczęstszą postacią jest niedokrwistość niedoborowa związana z deficytem żelaza.

Żelazo odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie ‒ transportuje tlen z płuc do wszystkich komórek. Już niewielki jego niedobór powoduje zmęczenie i osłabienie.

Do podstawowych przyczyn anemii należą:
- niedobory żelaza, witaminy B12, kwasu foliowego (spowodowane m.in. nieprawidłową dietą),
- duża utrata krwi spowodowana operacjami, zabiegami medycznymi, urazami itp.,
- silne krwawienia menstruacyjne,
- wrzody żołądka, hemoroidy, polipy jelita grubego - nadmierne krwawienie,
- upośledzenie produkcji czerwonych krwinek w szpiku kostnym,
- przewlekłe stany zapalne, które mogą prowadzić do hemolizy (nadmiernego rozkładu erytrocytów),
- infekcje bakteryjne (np. SIBO- przerost bakterii w jelicie cienkim), pasożytnicze,
- zbyt wysokie pH żołądka (niedokwaszony żołądek), co wiąże się ze słabą przyswajalnością żelaza i B12,
- choroby autoimmunizacyjne,

Jakie są objawy anemii?
- senność, osłabienie, apatia,
- omdlenia,
- sińce pod oczami,
- bladość skóry i błon śluzowych,
- wypadające włosy, łamiące się paznokcie,
- problemy z koncentracją,
- obniżenie ciśnienia krwi,
- zajady w kącikach ust,

Jakie badania warto zrobić?
Trzeba pamiętać, że do postawienia diagnozy nie wystarczy sama morfologia. Warto wykonać więcej badań i szukać przyczyny problemu:
- morfologia z rozmazem - wartości MCV, MCH i MCHC poniżej normy świadczą o niedoborze żelaza, natomiast prawidłowe i wysokie wartości MCV mogą wskazywać na niedobory witaminy B12 albo B9. Wysokie wartości leukocytów (WBC) mogą świadczyć o chorobach i stanach zapalnych, a wysoki poziom eozynofilów może wskazywać na problem z pasożytami;
- żelazo,
- ferrytyna - białko, którego zadaniem jest magazynowanie żelaza; jest istotnym parametrem w diagnostyce anemii, ponieważ często zdarza się, że mając wszystkie parametry w normie, dopiero zbadanie poziomu ferrytyny wykazuje, że poziom żelaza jest zbyt niski;
- transferyna - białko odpowiedzialne w organizmie za przenoszenie żelaza we krwi do tkanek;
a dodatkowo warto zbadać:
- poziom witamin: B6, B9 i B12,
- homocysteina.

W jaki sposób sobie pomóc?
Najlepiej wprowadzić odpowiednią dietę bogatą w żelazo, witaminę C (porzeczki, czerwona papryka, natka pietruszki, kiszonki, pomidory, truskawki), witaminy z grupy B (mięso, gruboziarniste zboża), magnez, przeciwutleniacze, chlorofil (zielone rośliny liściaste).

Żródła żelaza w diecie:

Żelazo hemowe - najlepiej i najłatwiej przyswajana przez nasz organizm forma żelaza. Znajduje się w produktach odzwierzęcych:
- wątroba wieprzowa, z kurczaka, wołowa, cielęca,
- żołądek kurczaka,
- wołowina, cielęcina, królik, baranina,
- jaja.

Żelazo niehemowe -  trudno wchłanialne,  nasz organizm ma problem z jego wykorzystaniem. Znajduje się w roślinach:
- pistacje, sezam, orzechy laskowe, pestki dyni, mak,
- soczewica,  biała fasola,
- natka pietruszki oraz jej korzeń, buraki czerwone,
- liście pokrzywy, szpinak, jarmuż, brukselka,
- amarantus, kasza gryczana, kasza jaglana,
- kakao.

Należy pamiętać, że posiłków nie należy popijać kawą, herbatą lub alkoholem ze względu na zawartość substacji ograniczających wchłanianie żelaza.

Swoim Pacjentom poza odpowiednią dietą prawie zawsze proponuję włączenie:
- soku 100% z pokrzywy,
- soku z kiszonych buraków (TU jest przepis)
- laktoferyny.



Tagi:

Trwa wczytywanie komentarzy...
Autorka
autorka

Katarzyna Wawrzyniak - Piekarska, dietetyk kliniczny

czytaj więcej...

Facebook

Kontakt


tel.:791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl