Zakwas z buraków

4.5/5 - (Ocen: 4)
Zakwas z buraków

Wskazówki

7 dni 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
107 kcal \ B-5 g \ W-26 g \ T-0 g \ BŁ-6 g

Składniki

  • Burak – 1,5-2kg
  • Czosnek – 5 ząbków
  • Woda – 2 litry
  • Sól –2 łyżki
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Ziele angielskie – 1 łyżeczka
  • Liść laurowy – 4 liście

Przygotowanie

Buraki umyć, cienko obrać ze skórki i pokroić w grube plastry (jeśli buraki są młode, wystarczy dokładnie je wyszorować). Poukładać w wyparzonej i wytartej kamionce (lub słoju), na zmianę z przyprawami i pokrojonymi ząbkami czosnku. Całość zalać wodą wymieszaną z solą (tak, aby wszystkie buraki były dokładnie przykryte- jeśli wypływają na powierzchnię to trzeba je docisnąć np. ceramicznym talerzykiem). Zakryć bawełnianą ściereczką lub gazą, szczelnie związać sznurkiem / gumką recepturką (nie przykrywać przykrywką – zakwas musi oddychać!) i odstawić w ciepłe miejsce na ok 5-7 dni. Czas kiszenia zależy od temperatury (im jest cieplej tym szybciej). Dodanie odrobiny poprzedniego zakwasu (skórki chleba na zakwasie, soku z kiszonych ogórków albo kapusty) jako startera  przyspiesza proces fermentacji.
Ukiszony zakwas należy przecedzić i przelać do czystych, szczelnie zamykanych słoików lub butelek i przechowywać w lodówce.

Jeśli na powierzchni pojawią się podejrzane białe plamki, zbieramy je łyżką i wyrzucamy.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

4.5/5 - (Ocen: 4)

4 komentarze do “Zakwas z buraków”

Dodaj komentarz