Topinambur (inaczej słonecznik bulwiasty) w Polsce znany jest od XVIII wieku. Jego jadalną częścią są podziemne bulwy o słodkim, lekko orzechowym smaku, podobnym do karczocha. Jest rośliną o wyjątkowych właściwościach, dlatego warto go włączyć do jadłospisu.
Dzięki zawartości inuliny:
- obniża poziom glukozy we krwi,
- inulina jest prebiotykiem, który wpływa na rozwój dobroczynnej flory bakteryjnej jelit (Lactobacillus i Bifidobacterium) i zmniejsza aktywność mikroorganizmów chorobotwórczych,
- reguluje pracę układu pokarmowego – inulina pobudza perystaltykę jelit, ułatwia wypróżnianie, pomaga pozbyć się zaparć, zapobiega powstawaniu polipów i owrzodzeń,
- wspomaga oczyszczanie organizmu – inulina razem z błonnikiem wiąże szkodliwe związki i przyspiesza ich wydalanie z organizmu,
- obniża poziom frakcji LDL, a tym samym zmniejsza ryzyko miażdżycy,
A poza tym:
- wspomaga pracę układu nerwowego – topinambur jest bogaty w magnez oraz witaminy z grupy B,
- dzięki zawartości potasu reguluje ciśnienie, wspomaga pamięć i koncentrację,
- działa osłaniająco na wątrobę,
- ma działanie moczopędne dzięki czemu zapobiega zakażeniom dróg moczowych,
- wzmacnia odporność,
- jest źródłem żelaza, magnezu, wapnia i jednocześnie ułatwia ich przyswajanie dzięki zdolności obniżania pH w jelicie,
- zawiera krzemionkę, która wzmacnia włosy, paznokcie, zwiększa zdolność do regeneracji tkanek,
- zawiera polifenole, które działają przeciwzapalnie, chronią komórki przed wolnymi rodnikami, mogą łagodzić wiele dolegliwości,
- zawiera kwas salicylowy, który działa jak naturalna aspiryna – obniża gorączkę, łagodzi ból,
- zawiera kwas gentyzynowy, który działa przeciwzapalnie,
- zawiera kwas chlorogenowy o wielokierunkowym działaniu: pomaga w chorobach wrzodowych żołądka, spowalnia wchłanianie glukozy, wspiera regenerację komórek,
- poza wymienionymi witaminami, mikro- i makroelementami zawiera: witaminę A i C, beta-karoten, sód, miedź, mangan, cynk i selen,
- jest idealny dla osób chorych na celiakię – dostarcza niezbędne składniki mineralne.