Tak jak pisałam w poprzednim artykule nieprawidłowe funkcjonowanie tarczycy może spowodować szereg zaburzeń w organizmie.
Jeśli cierpisz na niedoczynność tarczycy z pewnością szukasz dla siebie ratunku. Przeglądasz czasopisma, książki i Internet. Informacji jest mnóstwo, jednak często są bardzo rozbieżne… Leczenie chorób tarczycy wymaga długoterminowych działań. Pierwotna przyczyna najczęściej nie leży w samej tarczycy, a w systemie immunologicznym. Kluczem do poprawy funkcjonowania tarczycy jest odnalezienie przyczyny, wyeliminowanie jej oraz odpowiednia dieta bogata w naturalną żywność.
Produkty i substancje, które powodują problemy z tarczycą
Są to przede wszystkim produkty rafinowane, przetwarzane, pasteryzowane, GMO, konserwowane, aromatyzowane, barwione, oraz:
- Soja – badania wskazują, że soja może mieć silne właściwości zmniejszające pracę tarczycy (nawet tak mała ilość jak 50g soi może osłabić istotnie pracę tarczycy).
- Gluten – budowa molekularna tarczycy jest prawie identyczna z glutenem, co zwiększa ryzyko ataku autoimmunologicznego (o nieszczelnych jelitach przeczytasz tutaj)
- Goitrogeny – mogą zakłócać funkcjonowanie tarczycy, ale gotowanie produktów zawierających je powoduje dezaktywację tych substancji. Produkty zawierające goitrogeny to: brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, kapusta włoska, kalarepa, brukiew, rzepa, proso, maniok, gorczyca, bataty, szpinak, truskawki, brzoskwinie, rzeżucha, orzeszki ziemne i piniowe, soja, rzodkiewka. Rzeżuchę i rzodkiewkę można jeść z umiarem, soję i orzeszki ziemne całkowicie wyeliminować, pozostałe można jeść po ugotowaniu.
Jak wspomagać tarczycę?
- zwiększyć spożycie białka, którego źródłem są między innymi: mięso (ale wolne od hormonów i antybiotyków w tym podroby), jaja, ryby;
- zwiększyć spożycie tłuszczu – niewystarczająca ilość tłuszczu zaostrza zachwianie równowagi hormonalnej. Do naturalnych zdrowych źródeł tłuszczów należą: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, masło ghee, smalec, olej kokosowy, mleko kokosowe, awokado, len, ryby, orzechy. Oleje roślinne rafinowane należy wyeliminować całkowicie;
- uzupełniać niedobory mikroelementów : witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę D, kwasy tłuszczowe Omega-3, żelazo, selen, cynk miedź, jod;
- sięgać po żywność zawierającą lub wspomagającą produkcję glutationu. Jest to najsilniejszy przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy. Znajduje się w szparagach, brokułach, brzoskwiniach, szpinaku, czosnku, awokado, kurkumie, grejpfrutach, kapuście, orzechach włoskich, ostropeście plamistym, surowych jajach;
- dbać o prawidłową florę bakteryjną jelit – 20% funkcji tarczycy zależy od zdrowych bakterii jelitowych. Należy uzupełniać je probiotykami: np. spożywać produkty fermentowane: kiszoną kapustę, ogórki itp.;
- unikać produktów przetworzonych, środków pielęgnacyjnych i kosmetyków zawierających dużo chemii;
- unikać stresu, zadbać o relaks – tarczyca jest niezwykle wrażliwym organem i bardzo silnie reaguje na stres;
Suplementy na niedoczynność tarczycy
Witaminy i minerały są niezwykle istotne dla zdrowia tarczycy. Również różnego rodzaju zioła mogą wzmocnić jej funkcjonowanie.
- Witaminy z grupy B – witamina B12 znajduje się w każdej komórce organizmu. Niezbędna jest dla metabolizmu komórkowego i produkcji energii. Bez niej tarczyca nie może funkcjonować optymalnie. Przy niedoczynności bardzo powszechny jest niedobór witaminy B12. Jej brak może być przyczyną, bądź może pogłębiać niedoczynność. Przy nieszczelnych jelitach oraz źle funkcjonującej wątrobie wchłanianie jej jest mocno ograniczone.
- Witamina D– ponad miliard ludzi na świecie ma jej niedobór. Optymalne stężenie witaminy D we krwi to 50-80 ng/ml. Poziom poniżej 32 ng/ml przyczynia się do zakłócenia pracy hormonów. Witamina ta reguluje układ odpornościowy, co jest niezwykle ważne w przypadku autoimmunologicznej niedoczynności
- Witamina A – potrzebuje jej układ odpornościowy, jest niezbędna do syntezy hormonów i produkcji T3. Bez wystarczającej ilości witaminy A bardzo szybko spada poziom hormonu tarczycy.
- Selen – jest głównym kofaktorem dla kluczowego enzymu tarczycy 5’dejodynazy. Enzym ten przekształca T4 w T3 i może pomóc w normalizacji równowagi hormonalnej tarczycy.
- Cynk – jego niedobór wpływa na hamowanie produkcji T3, a także na odporność organizmu. Ponadto, tak jak selen, wpływa na działanie 5’dejodynazy.
- Jod – brak jodu utrudnia naturalną detoksyfikację organizmu, prowadzi do powstawania komórek rakowych i wywołuje niedoczynność tarczycy. Tarczyca wchłania jod i przez to zastępuje inne nagromadzone toksyny. Ważne jest by unikać nadmiernego przyjmowania jodu przez osobę dotkniętą Hashimoto albo nadczynnością tarczycy (trzeba zwracać uwagę na samopoczucie, ponieważ niektórym osobom cierpiącym na Hashimoto jod pomaga).
- Bromelaina – enzym trawiący białka, znajdujący się w ananasie. Pomaga zmniejszać stan zapalny.
- Ashwagandha (Withania somnifera) – jest to adaptogenne zioło mające wiele korzystnych właściwości: znacznie poprawia funkcjonowanie wątroby i pomaga stabilizować poziom kortyzolu, dzięki czemu pobudzana jest synteza hormonów T3i T4. Poprawia samopoczucie. Ma bardzo silne działanie: może doprowadzić do nadczynności tarczycy, dlatego należy ją przyjmować pod kontrolą
- Korzeń lukrecji – Korzeń ten może być korzystny dla tarczycy i gruczołów nadnerczy. Pomaga osobom o niskim poziomie kortyzolu (zmęczenie nadnerczy).
- Grzyby reishi – są bardzo dobrym źródłem selenu. Mają mnóstwo innych korzystnych właściwości, m.in. wzmacnianie systemu odpornościowego.
- Żeńszeń – syberyjski, brazylijski, koreański czy azjatycki, amerykański i chiński, wszystkie są korzystne dla układu hormonalnego, a zatem dla tarczycy.
- Forskolina – Coleus forskohlii – stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej, poprawia funkcjonowanie tarczycy (poprawia konwersję T4 w T3)
- Rhodiola Rosea – adaptogen, poprawia funkcje poznawcze, zapobiega mgle mózgowej i zmniejszonej koncentracji, które bardzo często towarzyszą niedoczynności tarczycy. Dobry w walce z przewlekłym zmęczeniem, stresem, impotencji. Wzmacnia układ odpornościowy.
- Bakopa drobnolistna – Brahmi, Bacopa monniera – środek poprawiający pamięć i koncentrację, chroni układ nerwowy przed negatywnymi skutkami starości. Wymiata wolne rodniki i nadtlenki. Pobudza pracę tarczycy, reguluje stężenie hormonow tarczycy.
- Morszczyn pęcherzykowaty – bladderwrack – glon, który może być pomocny w niedoczynności tarczycy wywołanej niedoborem jodu w diecie.
Uwaga!
Wszystkie te substancje należy przyjmować pod kontrolą, aby sobie nie zaszkodzić.
Źródła
- www.mindbodygreen.com/0-3139/13-Ways-to-Treat-Hypothyroidism-Naturally
- www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15543918
- www.thyroid.org/thyroid-events-education-media/about-hypothyroidism/
- www.organiclifestylemagazine.com/issue/15-understand-hypothyroidism-prevention-and-natural-remedies/
- www.hutano.com.au/naturopathy/6-herbs-that-improve-support-and-improve-thyroid-function/
Dziękuję za ten wpis 🙂
Będą następne 🙂
Ashwagandha – sama stosuję i polecam!
Wspaniale 😉
O czym świadczy niski poziom FT3 oraz FT4 poniżej normy? To chyba dość niestandardowe…?
A jak wyglądają inne wyniki? TSH? Przeciwciała (aTPo, aTG)? Jak wygląda dieta? Stres?
czy niedoczynnosc tarczycy mozna wyleczyć raz na zawsze?
Marikka jak to badanie ft3 i ft4 niestandardowe ? To ja powiem, że chyba Twój lekarz jest jakiś niestandardowy ? Żeby ocenić pracę tarczycy konieczna jest trójca tarczycowa TSH, ft3, ft4, ponadto usg tarczycy, oznaczenia miana przeciwciał anty TPO i anty
Pani Marikka chyba ma poziomy hormonów poniżej normy i stąd to pytanie. Tak, to nie jest prawidłowy wynik. Warto skonsultować z lekarzem 🙂
Mam usunięta tarczycę ,łykam codzień tabletkę ,mam pytanie czy warzywa np kapusta kalarepy surowe czy mi szkodzą ,ich uwielbiam
Zależy 🙂 To Pani musi wiedzieć po czym się gorzej czuje 🙂
Jak sie ustalić co bylo przyczyną zachorowania na niedoczynność tarczycy? Mam ją od wielu lat jednak nikt mi nie powiedział dlaczego…
Totalna biologia
Witam, w artykule jest chyba nieścisłość. W produktach zakazanych jest kapusta, brzoskwinie i brokuły, których wiem, że nie powinnam spożywać przy niedoczynności. A poniżej w części dotyczącej wspomaganie układu odpornościowego są one podane jako wskazane.
można je jeść po ugotowaniu 😉
Czytając co mam odrzucic ze swojego pozywienia stwierdzam że już chyba nic nie bedę jadła. Żeby moje truskawki wychodowane na moim ogródku i pomidorki szkodziły to juz jest apokalipsa. Myslę że to nie gluten jest przyczyną, ale zatruta mąka na pieczywo i ziemia w której uprawia się rośliny. Wszystko co naturalne powinno byc spozywane to wszelkie sztucznosci powodują choroby.
A moze poradzić Pani coś na temat jodu. Suplementacja, ja mam teraz suplement tabletki z jodem (algi morskie) firma ok chyba najlepszy suplement jaki jest na rynku, ale czuje że z tabletek jod przyjmuje sie słabo, plus wypełniacze w tabletkach których raczej bym unikneła. Jest nori, ale to jest droga opcja niestety. Dziękuje.
Plyn lugola z apteki
Dziękuję za ten artykuł. Jasno powiedziane co można, co nie można, a co wręcz trzeba jeść, by wspomagać tarczycę-takiego artykułu szukałam 🙂
Super! Cieszę się, że się przydał 🙂
Dziękuje za artykuł….Czekam na kolejne też o podobnej tematyce.
Pojawią się 🙂
Czy w przypadku braku tarczycy (leki do końca życia), wskazówki z tego artykułu są aktualne?
Pewnie! Dla zdrowia całego organizmu 🙂
Dziękuję.
🙂
Cala moja choroba (niedoczynnosc tarczycy) polaga na zbyt niskim poziomie ft4. Wykryto ja u mnie w ciazy na samym poczatku i wlaczono hormon w postaci euthyroxu. Od czerwca bez lekow.za trzy miesiace od odstawienia hormonu mam zrobic badania (trojke tarczycowa) dodam ze usg zawsze czyste choc tarczyca mala. Brak przeciwcial.jaki u mnie mnie moze byc problem ze tarczyca nie domaga jakie badania wykonac???
Witam Mam pytanie jak zejść z letroxu 75 zażywam go już 5 lat przeciwciała zredukowałam dietą ale nie chce dłużej zarzywać hormonów czy jest to możliwe
trzeba to skonsultować z lekarzem 🙂
Gratuluję, bo dla mnie wszystko jest bardzo niejasne. Przede wszystkim z artykułu wynika, że tak naprawdę poza białkiem niewiele zostaje do jedzenia. Większość warzyw i owoców trzeba wyeliminować (psiankowate lub zawierają goitrogeny). Jak ktoś ma nastroje, takie jak się miewa przy niedoczynności, to można się tylko jeszcze gorzej załamać, czytając taki artykuł . Do tego dużo informacji jest sprzecznych ze sobą, np. brokuły – jeść bo zawierają glutation czy nie jeść bo zawierają goitrogeny? Mam wrażenie, że autorka pozbierała z różnych źródeł informacje w tym temacie, ale nie do końca przeanalizowała sens i spójność całego artykułu.
Pani Kasiu jest jasno napisane, że „rzeżuchę i rzodkiewkę można jeść z umiarem, soję i orzeszki ziemne całkowicie wyeliminować, pozostałe można jeść po ugotowaniu (czyli brokuły, brukselka, kalafior itd. nadają się do jedzenia po obróbce termicznej).
Mam niedoczynność tarczycy, poki co przyjnuje 25mg eutyrox ale chciałabym podjąć próbę naturalnego leczenia dietą. Czy mogę przestać przyjmować hormony czy czekać aż wyniki się poprawią? Dodam że moja lekarka opiera się wyłącznie na lekach i wszelkie naturalne metody to dla niej szarlataństwo więc z nią o tym nie pogadam ;p
Nie mogę Pani zasugerować by odstawić leki (tym bardziej na własną rękę), ale podpowiem, że odpowiednio dobrana dieta a także uzupełnienie niedoborów może pomóc 🙂
Bardzo dobry artykuł! Można by poprawić jedynie błąd gramatyczny; zamiast \”tłuszczy\” (dop. l.mn.) powinno być \”tłuszczów\”, gdyż \”tłuszcza\” to inaczej motłoch. Z pozdrowieniem dla Autora Iva Kalina
Ślicznie dziękuję za podpowiedź! 🙂
Coś to nie gra w tym artykule: Co szkodzi tarczycy BROKUŁY a co pomaga tarczycy jedz BROKUŁY. Biorę od dłuższego czasu suplementy jakie są wymienione i „nie robi” to wcale.
Brokuły surowe zawierają goitrogeny, ugotowane będą ok 🙂 Wszystko jest napisane w tekście. Co do suplementacji – trzeba ją dobrać pod wyniki badań krwi. Branie wszystkiego naraz jest bez sensu.