Coraz częściej podkreśla się wagę spożywania produktów kiszonych, a warto wiedzieć, że kisić można prawie wszystko (kapustę, ogórki, buraki, rzodkiew, marchewkę, kalafior…). Zawarte w kiszonkach substancje regulują florę bakteryjną w jelitach, wspomagają trawienie i wydalanie produktów przemiany materii, a dzięki wysokiej zawartości witaminy C zwiększają przyswajalność żelaza, dodając nam siły, energii i witalności.
Właściwości zakwasu z buraków
- stanowi bardzo dobre źródło kwasu foliowego, żelaza, magnezu, potasu, wapnia, witaminy C, A, z grupy B),
- wzmacnia odporność, sprzyja budowaniu prawidłowej flory jelit,
- wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, pomocny podczas leczenia infekcji,
- niezastąpiony w odchudzaniu (dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego reguluje przemianę materii),
- przeciwdziała anemii, dzięki wysokiej zawartości żelaza i witaminy C, wykazuje krwiotwórcze właściwości (pomógł mi w walce z anemią i niskim poziomem ferrytyny, bardzo często zalecam go Pacjentkom – z rewelacyjnym skutkiem!),
- zapobiega nowotworom, dzięki betaninie, która chroni przed działaniem wolnych rodników,
- w wyraźny sposób dodaje energii i siły, wzmacnia kondycję fizyczną i wydolność organizmu,
- oczyszcza organizm z toksyn,
- reguluje ciśnienie krwi,
- łagodzi zgagę,
- wspiera pracę wątroby i nerek,
- przyspiesza syntezę kolagenu, działa odmładzająco,
- korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry, paznokci,
- łagodzi dolegliwości w okresie menopauzy,
- sok z kiszonych buraków jest naturalnym afrodyzjakiem 🙂
>> Przepis na kiszone buraki znajdziecie na tej stronie (wystarczy kliknąć) <<
Kiszę namiętnie 🙂 Dodaję buraki i zakwas z wcześniejszego kiszenia i wychodzi 🙂
Super! 🙂
jak długo i w jakich porcjach należy pic zakwas z buraka żeby odczuć pozytywne działanie? można pić w ciąży?