Print Friendly, PDF & Email

Kiszone buraki – dlaczego warto włączyć je do jadłospisu?

Kiszone buraki – dlaczego warto włączyć je do jadłospisu?Coraz częściej podkreśla się wagę spożywania produktów kiszonych, a warto wiedzieć, że kisić można prawie wszystko (kapustę, ogórki, buraki, rzodkiew, marchewkę, kalafior…). Zawarte w kiszonkach substancje regulują florę bakteryjną w jelitach, wspomagają trawienie i wydalanie produktów przemiany materii, a dzięki wysokiej zawartości witaminy C zwiększają przyswajalność żelaza, dodając nam siły, energii i witalności.

Właściwości zakwasu z buraków

  • stanowi bardzo dobre źródło kwasu foliowego, żelaza, magnezu, potasu, wapnia, witaminy C, A, z grupy B),
  • wzmacnia odporność, sprzyja budowaniu prawidłowej flory jelit,
  • wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, pomocny podczas leczenia infekcji,
  • niezastąpiony w odchudzaniu (dzięki zawartości bakterii kwasu mlekowego reguluje przemianę materii),
  • przeciwdziała anemii, dzięki wysokiej zawartości żelaza i witaminy C, wykazuje krwiotwórcze właściwości (pomógł mi w walce z anemią i niskim poziomem ferrytyny, bardzo często zalecam go Pacjentkom – z rewelacyjnym skutkiem!),
  • zapobiega nowotworom, dzięki betaninie, która chroni przed działaniem wolnych rodników,
  • w wyraźny sposób dodaje energii i siły, wzmacnia kondycję fizyczną i wydolność organizmu,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • łagodzi zgagę,
  • wspiera pracę wątroby i nerek,
  • przyspiesza syntezę kolagenu, działa odmładzająco,
  • korzystnie wpływa na wygląd włosów, skóry, paznokci,
  • łagodzi dolegliwości w okresie menopauzy,
  • sok z kiszonych buraków jest naturalnym afrodyzjakiem 🙂

>> Przepis na kiszone buraki znajdziecie na tej stronie (wystarczy kliknąć) <<

E-book: Zdrowa dieta dla każdegoE-book: Zdrowa dieta dla każdego

49,99 zł

Chcesz zadbać o swoje zdrowie, ale nie masz pomysłów na zdrowe, smaczne i szybkie posiłki? Jeśli tak, to ten e-book jest dla Ciebie! Znajdziesz w nim 7-dniowy plan posiłków z 4 wariantami kaloryczności: 1600 kcal, 1800 kcal, 2000 kcal, 2200 kcal.

Przejdź do sklepu →

3
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Katarzyna Wawrzyniak-PiekarskaAniaAgnieszka Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ania
Gość
Ania

Kiszę namiętnie 🙂 Dodaję buraki i zakwas z wcześniejszego kiszenia i wychodzi 🙂

Agnieszka
Gość
Agnieszka

jak długo i w jakich porcjach należy pic zakwas z buraka żeby odczuć pozytywne działanie? można pić w ciąży?

Item added to cart.
0 items - 0,00