Problem niepłodności dotyka coraz więcej par w Polsce. Współpracuję z wieloma osobami starającymi się o potomstwo. U niektórych wystarczą drobne zmiany w diecie i stylu życia, u innych zaś potrzebne jest leczenie. Nie jestem lekarzem dlatego skupimy się na diecie.
Udowodniono, że prawidłowo zbilansowana dieta i zdrowy styl życia mają olbrzymi wpływ na funkcjonowanie organizmu. Oddziałują na gospodarkę hormonalną, jakość nasienia, funkcjonowanie narządów rozrodczych. Tym samym zwiększają płodność, dlatego warto zadbać o swoje nawyki już przed rozpoczęciem starań o powiększenie rodziny.
Co rozumiemy przez zdrowy styl życia?
- odpowiednia dieta,
- unikanie wszelkich używek: alkohol, papierosy itd.,
- aktywny tryb życia,
- redukcja stresu.
Dla skutecznego wsparcia leczenia niepłodności istotna jest odpowiednio zbilansowana dieta, która pozwala utrzymać prawidłową masę ciała. Powinna być mocno urozmaicona, złożona z wartościowych, nieprzetworzonych i świeżych produktów, bogatych w składniki odżywcze, które mogą poprawić płodność.
Składniki zwiększające płodność
Wskazówki dla kobiety:
- CoQ10 – niezbędny każdej komórce organizmu do produkcji energii, wpływa na wzrost komórek jajowych. Jest ważnym przeciwutleniaczem, który pomaga chronić komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Źródła: owoce morza, podroby, suplementacja. - Kwasy Omega-3 -pomagają regulować ciśnienie krwi, wpływają funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz narządów rozrodczych, pomagają regulować poziom hormonów, poprawiają śluz szyjkowy, promują owulację, zwiększają przepływ krwi do narządów rozrodczych.
Źródła: łosoś, krewetki, sardynki, halibut, krewetki, przegrzebki, len, nasiona chia, orzechy włoskie, pestki dyni. - Kwas liponowy – jest bardzo ważnym przeciwutleniaczem, pomaga chronić kobiece narządy rozrodcze.
Źródła: W niewielkich ilościach znajduje się w ziemniakach, szpinaku i czerwonym mięsie. - Witamina A – niezbędna jestdo produkcji żeńskich hormonów płciowych. Uwaga! Należy uważać podczas suplementacji tej witaminy, ponieważ jej nadmiar może mieć działanie mutagenne.
Źródła: marchew, pomidor, dynia, jaja, pełne mleko, brokuły, szpinak, kapusta. - Witamina C – wpływa na prawidłową budowę endometrium , wspomaga krążenie krwi w macicy i łożysku, sprzyjając rozwojowi dziecka.
Źródła: czarna porzeczka, dzika róża, natka pietruszki, owoce dzikiej róży, rokitnik, agrest, maliny, truskawki, chrzan, jarmuż, brukselka, brokuły, papryka, kiszona kapusta, owoce cytrusowe. - Witamina D3- jest potrzebna, aby pomóc wytwarzać hormony płciowe, które wpływają na owulację i równowagę hormonalną, wpływa na częstotliwość miesiączek.
Źródła: ryby morskie, jajka, nabiał i olej z wątroby dorsza.
- Witamina E – odpowiedzialna jest za prawidłową budowę endometrium, zapobiega zaburzeniom owulacji.
Źródła: oleje roślinne, migdały, jaja, kiełki zbóż, pestki słonecznika, oliwki, szpinak, papaja, ciemnozielone warzywa. - Witamina B1 – odpowiada za prawidłowy przebieg owulacji i zagnieżdżenia.
Źródła: zboża, wątróbka, jaja, drożdże. - Witamina B6 – łącznie z cynkiem niezbędna jest do produkcji żeńskich hormonów płciowych (cynk poprawia jej przyswajanie).
Źródła: tuńczyk, banan, indyk, wątroba, łosoś, dorsz, szpinak, papryka i rzepa, czosnek, kalafior, musztarda, seler, kapusta, szparagi, brokuły, jarmuż, brukselka, boćwina. - Kwas foliowy (B9) – wpływa na dotlenienie tkanek zarówno w przypadku kobiet jak i mężczyzn. Sprzyja zwiększaniu ilości dojrzewających komórek jajowych. Wspomaga rozwój układu nerwowego u dziecka. Niedobór kwasu foliowego może zwiększać ryzyko porodu przedwczesnego, opóźnienia wzrostu płodu i niskiej masy urodzeniowej. Może również zwiększać poziom homocysteiny we krwi, co może prowadzić do spontanicznych poronień i powikłań ciążowych, takich jak przerwanie łożyska i stan przedrzucawkowy.
Źródła: szpinak, brokuły, szparagi, fasolka szparagowa, awokado, wątróbka, soczewica. - Witamina B12 – przyczynia się do zwiększenia ilości dojrzewających komórek jajowych.
Źródła: chude mięso, ryby, wątróbki, skorupiaki, jajka. - Żelazo – odpowiednia podaż zapobiega niedokrwistości, osłabieniu czy zmniejszeniu odporności organizmu. Niedobór u kobiet ciężarnych może ograniczać wzrost płodu. Może wystąpić brak owulacji.
Źródła: wątroba, serce, czerwone mięso (wołowina, cielęcina), ryby, buraki, korzeń pietruszki, suszone morele i orzechy, rośliny strączkowe (fasola, soczewica). - Magnez – potrzebny jest do podziału komórek i replikacji DNA. Jego niedobory mogą prowadzić do niepłodności i poronień.
Źródła: pestki dyni, otręby pszenne, migdały, szpinak, banany, płatki owsiane, orzechy laskowe. - Cynk – u kobiet niedobory grożą rozregulowaniem cyklu menstruacyjnego. Niski poziom jest bezpośrednio związany z poronieniem we wczesnych stadiach ciąży.
Źródła: nasiona roślin strączkowych, zielony groszek, owoce morza, krewetki i ostrygi, pestki dyni, nasiona sezamu, jaja, mięso (wołowina, jagnięcina, dziczyzna), wątroba cielęca, a także produkty zbożowe (np. kasze), czekolada gorzka.
Wskazówki dla mężczyzny:
- CoQ10 – niezbędny każdej komórce organizmu do produkcji energii, wpływa na ruchliwość plemników. Jest także ważnym przeciwutleniaczem, który pomaga chronić komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Źródła: owoce morza, podroby, suplementacja. - Kwas liponowy – jest bardzo ważnym przeciwutleniaczem, poprawia jakość i ruchliwość nasienia.
Źródła: w niewielkich ilościach znajdują się w ziemniakach, szpinaku i czerwonym mięsie - Kwasy omega 3 – wpływają na ogólny stan zdrowia oraz jakość nasienia.
Źródła: ryby morskie, oleje roślinne, nasiona i orzechy. - Witamina A – wpływa na zwiększenie produkcji plemników.
Źródła: marchew, pomidor, dynia, jaja, pełne mleko, brokuły, szpinak, kapusta. - Kwas foliowy – niedobór może obniżać objętość nasienia i ruchliwość plemników u mężczyzn.
Źródła: warzywa liściaste (szpinak, sałata), brokuły, owoce cytrusowe, drożdże, wątroba, produkty zbożowe z pełnego przemiału, nasiona roślin strączkowych. - Witamina B12 – wpływa na jakość i ruchliwość plemników.
Źródła: chude mięso, ryby, wątróbki, skorupiaki, jajka - Witamina C: ma wpływ na ilość plemników, chroni DNA plemników przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.
Źródła: czarna porzeczka, dzika róża, natka pietruszki, owoce dzikiej róży, rokitnik, agrest, maliny, truskawki, chrzan, jarmuż, brukselka, brokuły, papryka, kiszona kapusta, owoce cytrusowe. - Witamina D3 – korzystnie wpływa na jakość nasienia i poziom androgenów. Może zwiększać stężenie testosteronu u mężczyzn.
Źródła: ryby morskie, jajka, nabiał i olej z wątroby dorsza.
- Witamina E – jej niedobór przyczynia się do zwyrodnienia plemników u mężczyzn.
Źródła: oleje roślinne, orzechy laskowe, żółtka jaj, warzywa liściaste (np. szpinak, sałata), natka pietruszki. - Cynk – znacząco wpływa na jakość nasienia i ruchliwość plemników. Krótkotrwały niedobór związany jest z niższą produkcją testosteronu.
Źródła: nasiona roślin strączkowych, zielony groszek, owoce morza, krewetki i ostrygi, pestki dyni, nasiona sezamu, jaja, mięso (wołowina, jagnięcina, dziczyzna), wątroba cielęca, a także produkty zbożowe (np. kasze), czekolada gorzka. - Selen – silny przeciwutleniacz, chroni plemniki przed wolnymi rodnikami (które mogą powodować uszkodzenie chromosomu), ma olbrzymi wpływ na jakość nasienia.
Źródła: warzywa strączkowe, kapustne, brokuł, otręby, cebula, czosnek, ryby morskie, owoce morza, spirulina, żółtka jaja, orzechy brazylijskie, kasza gryczana. - Żelazo – odpowiednia podaż zapobiega niedokrwistości, osłabieniu czy zmniejszeniu odporności organizmu. U mężczyzn niedobór obniża popęd płciowy i funkcjonalność narządów.
Źródła: wątroba, serce, czerwone mięso (wołowina, cielęcina), ryby, buraki, korzeń pietruszki, suszone morele i orzechy, rośliny strączkowe (fasola, soczewica).
Pamiętaj!
Twoja dieta powinna być jak najbardziej urozmaicona i kolorowa. Wybieraj produkty o wysokiej gęstości odżywczej, jak najmniej przetworzone!.
Kasieńka, może jakieś płodnościowe przepisy?
Buziaki!
Pomyślę 🙂 Z pewnością część z przepisów na blogu się nada. Za jakiś czas zrobię odpowiedni tag 🙂