Aby z owoców i warzyw pozbyć się większości bakterii i pestycydów nie wystarczy płukanie ich pod bieżącą wodą.
Na rynku dostępne są różnego rodzaju preparaty w płynie, które usuwają zanieczyszczenia z ich powierzchni (w składzie mają naturalne składniki, które są bezpieczne dla zdrowia). Pomóc mogą również specjalne szczoteczki do mycia (o miękkim włosiu).
W domu możemy przygotować roztwory w których będziemy moczyć owoce i warzywa.
- Aby pozbyć się bakterii i niektórych substancji wystarczy wymieszać 1l wody, 150ml octu jabłkowego (bądź winnego), albo 2 spore łyżki kwasku cytrynowego. W takim roztworze (o kwaśnym odczynie) owoce i warzywa moczymy ok. 2-3 min.
- Aby z owoców pozbyć się *wosku potrzebujemy alkalicznego roztworu: 1 łyżkę sody oczyszczonej należy rozpuścić w 1l wody. W przygotowanym płynie umieszczamy owoce- powinny się moczyć przez 2-3 minuty. Płuczemy je pod bieżącą wodą i wycieramy.
*Owoce są naturalnie pokryte woskiem. Chroni on przed uszkodzeniem, reguluje wymianę gazową, zabezpiecza przed wnikaniem zanieczyszczeń i patogenów. Producenci bardzo często pokrywają je dodatkową warstwą wosku (niekoniecznie naturalnego). Dlaczego? Ponieważ dzięki takiemu zabiegowi jabłka mają błyszczącą skórkę, pięknie wyglądają i przyciągają wzrok konsumentów, są odporne na obicia i mogą dłużej leżeć (niektore mogą wyglądać na świeże, a okazuje się, że zerwane były juz wiele miesięcy temu).
Taki zabieg pozwoli nam pozbyć się chociaż części niechcianych substancji.
Dopiero niedawno znalazłam twój blog i jestem oczarowana przepisami, formą podania oraz prowadzenia bloga. Pozdrawiam 😉
Jejku, bardzo mi miło 🙂 Dziękuję!