tel.: +48 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl

Jak przywrócić wrażliwość komórek na insulinę?

Pamiętaj: Odpowiednia dieta stanowi pierwszą linię obrony organizmu w walce z insulinoopornością i jej konsekwencjami dla zdrowia. Jakie przyprawy, zioła i produkty pomogą przywrócić wrażliwość komórek na insulinę?


Kurkuma - stosowana w medycynie chińskiej i ajurwerdyjskiej od wieków. Dzięki zawartości kurkuminy działa detoksykująco na wątrobę oraz ma silne właściwości przeciwzapalne. Kurkumina jest niezwykle skuteczna w profilaktyce cukrzycy! W badaniach z 2009 roku dowiedziono, że jest 500 razy skuteczniejsza w aktywowaniu absorpcji glukozy od Metforminy Według badań opublikowanych w Molecular Nutrition & Food Research w 2013 roku, kurkumina zmniejsza stan zapalny i zapobiega problemom związanym z opornością na insulinę, jak np. choroby wątroby, miażdżyca itp.. Kurkumę można stosować jako dodatek do dań, koktajli, herbat. Ważne jest to, aby w jej towarzystwie znalazły się produkty wzmacniające działanie kurkuminy.

Imbir - stabilizuje poziom cukru we krwi, a także zwiększa zdolność komórek do reagowania na insulinę. W badaniach jedna grupa uczestników otrzymała trzy kapsułki imbiru w proszku, a druga grupa otrzymała placebo. Naukowcy odkryli, że poziom cukru we krwi na czczo w grupie przyjmującej imbir zmniejszył się o 10,5%, podczas gdy wrażliwość na insulinę uległa poprawie. Poziom cukru we krwi na czczo w grupie placebo wzrósł o 21%. Imbir jest powszechnie stosowanym dodatkiem w kuchni indyjskiej czy tajskiej. Można go dodawać również do herbaty, koktajlu, czy po prostu wody.


Cynamon - jest najbardziej popularną przyprawą stosowaną w celu zrównoważenia poziomu cukru we  krwi. Zawiera związki, które wspierają działanie insuliny i pozwalają komórkom  na bardziej efektywne wykorzystanie glukozy. Badania wskazują, że spożywanie 1g cynamonu dziennie może pomóc obniżyć poziom  glukozy we krwi o 1/5 lub 20%.
W 2013 roku w metaanalizie 10 randomizowanych badań klinicznych z udziałem 543 pacjentów z cukrzycą, biorących od 120 mg do 6 g cynamonu (przez okres od 4 do 18-tygodni) naukowcy wykazali, że cynamon stosowany na czczo obniża poziom cukru we krwi. Dodatkowo cynamon  spowalnia tempo opróżniania żołądka po posiłku. W jednym z badań pacjenci jedli około pół szklanki deseru ryżowego z 1 łyżeczką cynamonu i bez cynamonu. Dodatek cynamonu spowolnił tempo opróżniania się żołądka od 34,5 do 37%  i znacznie spowolnił tempo podnoszenia się poziomu cukru we krwi. Nawet dawka mniejsza niż 0,5 łyżeczki dziennie obniża poziom cukru we krwi u diabetyków.

Chili w proszku - jej spożywanie może zmniejszyć ilość wydzielanej insuliny niezbędnej do obniżenia poziomu glukozy po posiłku. Efekt ten jest najlepiej widoczny, gdy chili jest stałym elementem diety. W badaniu z 2006 roku opublikowanym w American Journal of Clinical Nutrition wykazano, że wydzielanie insuliny może obniżyć się nawet o 24 % przy regularnym stosowaniu chili.

Czarnuszka (Nigella Sativa) - od tysięcy lat ceniona z uwagi na jej zdolności lecznicze. Czasem mówi się o niej jako o rzymskiej kolendrze, czarnym sezamie, czarnym kuminie i czarnym kminku. Dawniej nazywano ją lekiem na wszystko oprócz śmierci. Nasiona czarnuszki badano pod kątem ich zdolności do ustabilizowania poziomu glukozy we krwi. Badania wykazały, że w grupie osób, które spożywały 2g czarnuszki dzienne (przez 8 tygodni) stężenie glukozy we krwi wynosiło średnio 62 mg / dl.

Owoce jagodowe - Badacze z dwóch uczelni – University of East Anglia i King’s College London – zauważyli, że spożywanie związków należących do flawonoidów związane jest ze zmniejszeniem insulinooporności i lepszą kontrolą poziomu cukru we krwi. Najbardziej zalecane są: czarne jagody, truskawki, brusznica, jeżyny i żurawina.

Kolendra - działa stymulująco na gruczoły wydzielania wewnętrznego, w tym trzustki. Kolendra pomaga regulować wydzielanie insuliny.


 

Na podstawie artykułu ze strony greenmedinfo.com

Bibliografia:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12198602
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24559810                   
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21480806
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11868855
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23118793
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18442638
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14633804
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15742348
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4338020
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3331230
http://ajcn.nutrition.org/content/84/1/63.full




Komentarze (3)

Trwa wczytywanie komentarzy...