Jak przywrócić wrażliwość komórek na insulinę?

Naturalne przywrócenie wrażliwości 
komórek na insulinę

Pamiętaj!
Odpowiednia dieta stanowi pierwszą linię obrony organizmu w walce z insulinoopornością i jej konsekwencjami dla zdrowia.

Jakie przyprawy, zioła i produkty pomogą przywrócić wrażliwość komórek na insulinę?Kurkuma

  • Kurkuma – stosowana w medycynie chińskiej i ajurwerdyjskiej od wieków. Dzięki zawartości kurkuminy działa detoksykująco na wątrobę oraz ma silne właściwości przeciwzapalne. Kurkumina jest niezwykle skuteczna w profilaktyce cukrzycy! W badaniach z 2009 roku dowiedziono, że jest 500 razy skuteczniejsza w aktywowaniu absorpcji glukozy od Metforminy Według badań opublikowanych w Molecular Nutrition & Food Research w 2013 roku, kurkumina zmniejsza stan zapalny i zapobiega problemom związanym z opornością na insulinę, jak np. choroby wątroby, miażdżyca itp.. Kurkumę można stosować jako dodatek do dań, koktajli, herbat. Ważne jest to, aby w jej towarzystwie znalazły się produkty wzmacniające działanie kurkuminy.

    Imbir

  • Imbir – stabilizuje poziom cukru we krwi, a także zwiększa zdolność komórek do reagowania na insulinę. W badaniach jedna grupa uczestników otrzymała trzy kapsułki imbiru w proszku, a druga grupa otrzymała placebo. Naukowcy odkryli, że poziom cukru we krwi na czczo w grupie przyjmującej imbir zmniejszył się o 10,5%, podczas gdy wrażliwość na insulinę uległa poprawie. Poziom cukru we krwi na czczo w grupie placebo wzrósł o 21%. Imbir jest powszechnie stosowanym dodatkiem w kuchni indyjskiej czy tajskiej. Można go dodawać również do herbaty, koktajlu, czy po prostu wody.

    Cynamon

  • Cynamon – jest najbardziej popularną przyprawą stosowaną w celu zrównoważenia poziomu cukru we  krwi. Zawiera związki, które wspierają działanie insuliny i pozwalają komórkom  na bardziej efektywne wykorzystanie glukozy. Badania wskazują, że spożywanie 1g cynamonu dziennie może pomóc obniżyć poziom  glukozy we krwi o 1/5 lub 20%.  W 2013 roku w metaanalizie 10 randomizowanych badań klinicznych z udziałem 543 pacjentów z cukrzycą, biorących od 120 mg do 6 g cynamonu (przez okres od 4 do 18-tygodni) naukowcy wykazali, że cynamon stosowany na czczo obniża poziom cukru we krwi. Dodatkowo cynamon  spowalnia tempo opróżniania żołądka po posiłku. W jednym z badań pacjenci jedli około pół szklanki deseru ryżowego z 1 łyżeczką cynamonu i bez cynamonu. Dodatek cynamonu spowolnił tempo opróżniania się żołądka od 34,5 do 37%  i znacznie spowolnił tempo podnoszenia się poziomu cukru we krwi. Nawet dawka mniejsza niż 0,5 łyżeczki dziennie obniża poziom cukru we krwi u diabetyków
    .
    Jak przywrócić wrażliwość komórek na insulinę?

     

  • Chili w proszku – Spożywanie chili w proszku może zmniejszyć ilość wydzielanej insuliny niezbędnej do obniżenia poziomu glukozy po posiłku. Efekt ten jest najlepiej widoczny, gdy chili jest stałym elementem diety. W badaniu z 2006 roku opublikowanym w American Journal of Clinical Nutrition wykazano, że wydzielanie insuliny może obniżyć się nawet o 24 % przy regularnym stosowaniu chili.

    Czarnuszka (Nigella Sativa)

  • Czarnuszka (Nigella Sativa) – od tysięcy lat ceniona z uwagi na jej zdolności lecznicze. Czasem mówi się o niej jako o rzymskiej kolendrze, czarnym sezamie, czarnym kuminie i czarnym kminku. Dawniej nazywano ją lekiem na wszystko oprócz śmierci. Nasiona czarnuszki badano pod kątem ich zdolności do ustabilizowania poziomu glukozy we krwi. Badania wykazały, że w grupie osób, które spożywały 2g czarnuszki dzienne (przez 8 tygodni) stężenie glukozy we krwi wynosiło średnio 62 mg / dl.

    Owoce jagodowe

  • Owoce jagodowe – badacze z dwóch uczelni – University of East Anglia i King’s College London – zauważyli, że spożywanie związków należących do flawonoidów związane jest ze zmniejszeniem insulinooporności i lepszą kontrolą poziomu cukru we krwi. Najbardziej zalecane są: czarne jagody, truskawki, brusznica, jeżyny i żurawina.

    Kolendra

  • Kolendra – działa stymulująco na gruczoły wydzielania wewnętrznego, w tym trzustki. Kolendra pomaga regulować wydzielanie insuliny.

Źródła

  1. https://www.greenmedinfo.health
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov

Znajdziesz w nim aż 50 prostych przepisów z niskim i średnim ładunkiem glikemicznym.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

5 komentarzy do “Jak przywrócić wrażliwość komórek na insulinę?”

Dodaj komentarz