Bardzo często pytacie o to, ile właściwie należy spożywać warzyw i owoców. Powszechnie utarło się hasło, że należy jeść 5 porcji warzyw i owoców dziennie, jednak najnowsze zalecenia zachęcają do jeszcze większego spożycia. Najkorzystniej byłoby zwiększyć spozycie tych produktów do przynajmniej 9 porcji dziennie (1-3 porcje owoców i 6-8 porcji warzyw).
Pamiętajmy, aby wybierać jak najbardziej różnorodne owoce i warzywa. Dzięki temu dostarczymy sobie wszystkich niezbędnych witamin i minerałów.
Aby ułatwić komponowanie posiłków produkty te dzieli się na 5 grup:
- warzywa i owoce ciemnozielone (np. szpinak, sałata, rukola, jarmuż, groszek, brokuł, szparagi, brukselka, rzeżucha, cukinia, ogórek, awokado, kiwi),
- warzywa i owoce żółte i pomarańczowe (np. marchew, pomarańcze, dynia, kukurydza, banany, morele, melon, mango, ananasy),
- warzywa i owoce czerwone (np. pomidory, papryka czerwona, wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny, żurawina, czerwone grejpfruty, granaty)
- warzywa i owoce fioletowe (np. bakłażan, śliwki, czerwone winogrona, aronia, czarne porzeczki, borówka amerykańska, jagody, jeżyny),
- warzywa i owoce białe (np. czosnek, cebula, szalotka, por).
Jeśli wydaje Ci się, że zjedzenie takich ilości warzyw i owoców może stanowić problem, nie przejmuj się! W jednym posiłku możesz zjeść nawet kilka porcji:
- zupa krem,
- sałatka warzywna,
- sałatka warzywno – owocowa,
- koktajl warzywny,
- koktajl owocowo – warzywny.