Ile to jedna porcja warzyw i owoców?

Ile to jedna porcja warzyw i owoców? - schematBardzo często pytacie o to, ile właściwie należy spożywać warzyw i owoców. Powszechnie utarło się hasło, że należy jeść 5 porcji warzyw i owoców dziennie, jednak najnowsze zalecenia zachęcają do jeszcze większego spożycia. Najkorzystniej byłoby zwiększyć spozycie tych produktów do przynajmniej 9 porcji dziennie (1-3 porcje owoców i 6-8 porcji warzyw).

Pamiętajmy, aby wybierać jak najbardziej różnorodne owoce i warzywa. Dzięki temu dostarczymy sobie wszystkich niezbędnych witamin i minerałów.

Aby ułatwić komponowanie posiłków produkty te dzieli się na 5 grup:

  • warzywa i owoce ciemnozielone (np. szpinak, sałata, rukola, jarmuż, groszek, brokuł, szparagi, brukselka, rzeżucha, cukinia, ogórek, awokado, kiwi),
  • warzywa i owoce żółte i pomarańczowe (np. marchew, pomarańcze, dynia, kukurydza, banany, morele, melon, mango, ananasy),
  • warzywa i owoce czerwone (np. pomidory, papryka czerwona, wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny, żurawina, czerwone grejpfruty, granaty)
  • warzywa i owoce fioletowe (np. bakłażan, śliwki, czerwone winogrona, aronia, czarne porzeczki, borówka amerykańska, jagody, jeżyny),
  • warzywa i owoce białe (np. czosnek, cebula, szalotka, por).

Jeśli wydaje Ci się, że zjedzenie takich ilości warzyw i owoców może stanowić problem, nie przejmuj się! W jednym posiłku możesz zjeść nawet kilka porcji:

  • zupa krem,
  • sałatka warzywna,
  • sałatka warzywno – owocowa,
  • koktajl warzywny,
  • koktajl owocowo – warzywny.

Znajdziesz w nim aż 50 prostych przepisów z niskim i średnim ładunkiem glikemicznym.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Dodaj komentarz