tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Przepyszne placuszki z dyni i banana

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 20 min
  2. 2 porcje
  3. 1 porcja to: 450,1 kcal \ B - 13,4 g \ W - 69,1 g \ T - 14,1 g \ BŁ - 3,1 g
  1. Puree z dyni - 100 g (1 porcja)
  2. Banan - 120 g (1 sztuka)
  3. Jajo kurze - 100 g (2 sztuki)
  4. Syrop klonowy - 15 g (1 łyżka)
  5. Olej kokosowy - 15 g (1 łyżka)
  6. Przyprawa "pumpkin spice" - 3 g (1/2 łyżeczki)
  7. Mąka gryczana - 100 g (3/4 szklanki)
  8. Mąka ziemniaczana - 25 g (1 łyżka)

Przygotowanie

Puree z dyni można przygotować według tego przepisu (KLIK). Najczęściej robię je w większych ilościach, dzielę na porcje i zamrażam.
Do pojemnika blendera przełożyć jaja i banana. Zmiksować. Dodać puree z dyni i zmiksować ponownie. Dorzucić słodzidło, olej, przyprawę do dyni (KLIK), albo przyprawę do piernika/ cynamon i zmiksować. Dodać mąkę i wymieszać dokładnie. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami - u nas był to jogurt grecki wymieszany z syropem klonowym i domowym ekstraktem waniliowym, oraz dżem malinowy.

Print Friendly and PDF

Komentarze (1)

Trwa wczytywanie komentarzy...