Wskazówki
20 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
450 kcal \ B-13 g \ W-69 g \ T-14 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Puree z dyni – 100 g (1 porcja)
- Banan – 120 g (1 sztuka)
- Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
- Syrop klonowy – 15 g (1 łyżka)
- Olej kokosowy – 15 g (1 łyżka)
- Mąka gryczana – 100 g (3/4 szklanki)
- Mąka ziemniaczana – 25 g (1 łyżka)
- Przyprawa „pumpkin spice” – 1/2 łyżeczki
Przygotowanie
Puree z dyni można przygotować według tego przepisu (KLIK). Najczęściej robię je w większych ilościach, dzielę na porcje i zamrażam.
Do pojemnika blendera przełożyć jaja i banana. Zmiksować. Dodać puree z dyni i zmiksować ponownie. Dorzucić słodzidło, olej, przyprawę do dyni (KLIK), albo przyprawę do piernika/ cynamon i zmiksować. Dodać mąkę i wymieszać dokładnie. Smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami – u nas był to jogurt grecki wymieszany z syropem klonowym i domowym ekstraktem waniliowym, oraz dżem malinowy.
Zrobiłam wczoraj na podwieczorek. Mój synek (a to wybredna małpka) zajadał się jak niczym wcześniej. Więcej takich przepisów!
Super! Pozdrawiam 😉