tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Omlet kakaowy z bitą śmietanką kokosową i owocami

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 10 min
  2. 1 porcja
  3. 1 porcja to: 450,3 kcal \ B - 18,6 g \ W - 51,9 g \ T - 27 g \ BŁ - 9,7 g
  1. Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
  2. Erytrytol - 10 g (2 łyżeczki)
  3. Jajo kurze - 100 g (2 sztuki)
  4. Mąka ryżowa - 24 g (2 łyżki)
  5. Olej kokosowy - 5 g (1 łyżeczka)
  6. Borówki - 50 g (1 garść)
  7. Kakao niesłodzone - 10 g (2 łyżeczki)
  8. Śmietanka kokosowa - 50 g (1 porcja)
  9. Maliny - 70 g (1 garść)

Przygotowanie

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy erytrol (1 łyżeczkę) oraz sól i ubijamy na najwyższych obrotach przez ok 1 min.. Dodajemy mąkę ryżową, kakao, żółtka. Miksujemy, ale na najmniejszych obrotach. Na patelnię dajemy odrobinę oleju i przecieramy ręcznikiem papierowym, tak aby była delikatnie natłuszczona. Ciasto wylewamy na patelnię i smażymy tak długo, aż wierzch delikatnie się zetnie. Najlepiej robić to pod przykrywką :) Przewracamy omlet i chwilę jeszcze smażymy. Przekładamy delikatnie na talerz. Smarujemy śmietanką (mocno schłodzoną śmietanę - używam Coconut Cream Real Thai - ubić na najwyższych obrotach z 1 łyżeczką erytrolu), układamy owoce.
Smacznego!

Print Friendly and PDF

Komentarze (0)

Trwa wczytywanie komentarzy...