
Wskazówki
10 minut 1 porcja
Wartość odżywcza 1 porcji:
450 kcal \ B-19 g \ W-52 g \ T-27 g \ BŁ-10 g
Składniki
- Erytrytol – 10 g (2 łyżeczki)
- Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
- Mąka ryżowa – 24 g (2 łyżki)
- Olej kokosowy – 5 g (1 łyżeczka)
- Borówki – 50 g (1 garść)
- Kakao niesłodzone – 10 g (2 łyżeczki)
- Śmietanka kokosowa – 50 g (1 porcja)
- Maliny – 70 g (1 garść)
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy erytrol (1 łyżeczkę) oraz sól i ubijamy na najwyższych obrotach przez ok 1 min.. Dodajemy mąkę ryżową, kakao, żółtka. Miksujemy, ale na najmniejszych obrotach. Na patelnię dajemy odrobinę oleju i przecieramy ręcznikiem papierowym, tak aby była delikatnie natłuszczona. Ciasto wylewamy na patelnię i smażymy tak długo, aż wierzch delikatnie się zetnie. Najlepiej robić to pod przykrywką 🙂 Przewracamy omlet i chwilę jeszcze smażymy. Przekładamy delikatnie na talerz. Smarujemy śmietanką (mocno schłodzoną śmietanę – używam Coconut Cream Real Thai – ubić na najwyższych obrotach z 1 łyżeczką erytrolu), układamy owoce.