Omlet kakaowy z bitą śmietanką kokosową i owocami

5/5 - (Ocen: 1)
Omlet kakaowy z bitą śmietanką kokosową i owocami

Wskazówki

10 minut  1 porcja
Wartość odżywcza 1 porcji:
450 kcal \ B-19 g \ W-52 g \ T-27 g \ BŁ-10 g

Składniki

  • Erytrytol – 10 g (2 łyżeczki)
  • Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
  • Mąka ryżowa – 24 g (2 łyżki)
  • Olej kokosowy – 5 g (1 łyżeczka)
  • Borówki – 50 g (1 garść)
  • Kakao niesłodzone – 10 g (2 łyżeczki)
  • Śmietanka kokosowa – 50 g (1 porcja)
  • Maliny – 70 g (1 garść)
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy erytrol (1 łyżeczkę) oraz sól i ubijamy na najwyższych obrotach przez ok 1 min.. Dodajemy mąkę ryżową, kakao, żółtka. Miksujemy, ale na najmniejszych obrotach. Na patelnię dajemy odrobinę oleju i przecieramy ręcznikiem papierowym, tak aby była delikatnie natłuszczona. Ciasto wylewamy na patelnię i smażymy tak długo, aż wierzch delikatnie się zetnie. Najlepiej robić to pod przykrywką 🙂 Przewracamy omlet i chwilę jeszcze smażymy. Przekładamy delikatnie na talerz. Smarujemy śmietanką (mocno schłodzoną śmietanę – używam Coconut Cream Real Thai – ubić na najwyższych obrotach z 1 łyżeczką erytrolu), układamy owoce.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

Dodaj komentarz