tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Omlet czekoladowy z bananem i masłem migdałowym

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 10 min
  2. 1 porcja
  3. 1 porcja to: 503,2 kcal \ B - 24,3 g \ W - 47,9 g \ T - 29,5 g \ BŁ - 7,2 g
  1. Mąka ryżowa - 20 g (2 łyżki)
  2. Sól himalajska - 2 g (1 szczypta)
  3. Jajo kurze - 100 g (2 sztuki)
  4. Erytrytol - 5 g (1 łyżeczka)
  5. Banan - 60 g (1/2 sztuki)
  6. Migdały - 12 g (1 łyżka)
  7. Kakao niesłodzone - 10 g (2 łyżeczki)
  8. Masło migdałowe - 20 g (1 łyżka)
  9. Pyłek pszczeli - 5 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy erytrol i ubijamy na najwyższych obrotach przez ok 1 min.. Dodajemy mąkę ryżową, kakao, żółtka i sól. Miksujemy, ale na najmniejszych obrotach. Na patelnię dajemy odrobinę oleju i przecieramy ręcznikiem papierowym, tak aby była delikatnie natłuszczona. Ciasto wylewamy na patelnię i smażymy tak długo, aż wierzch delikatnie się zetnie. Najlepiej robić to pod przykrywką :) Przewracamy omlet i chwilę jeszcze smażymy. Przekładamy delikatnie na talerz. Smarujemy masłem migdałowym, układamy plasterki banana, posypujemy migdałami, pyłkiem pszczelim (opcjonalnie) i wiórkami kokosowymi.
Smacznego!

Print Friendly and PDF

Komentarze (2)

Trwa wczytywanie komentarzy...