Omlet czekoladowy z bananem i masłem migdałowym

5/5 - (Ocen: 1)
Omlet czekoladowy z bananem i masłem migdałowym

Wskazówki

10 minut  1 porcja
Wartość odżywcza 1 porcji:
503 kcal \ B-24 g \ W-48 g \ T-30 g \ BŁ-7 g

Składniki

  • Mąka ryżowa – 20 g (2 łyżki)
  • Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
  • Erytrytol – 5 g (1 łyżeczka)
  • Banan – 60 g (1/2 sztuki)
  • Migdały – 12 g (1 łyżka)
  • Kakao niesłodzone – 10 g (2 łyżeczki)
  • Masło migdałowe – 20 g (1 łyżka)
  • Pyłek pszczeli – 5 g (1 łyżeczka)
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy erytrol i ubijamy na najwyższych obrotach przez ok 1 min.. Dodajemy mąkę ryżową, kakao, żółtka i sól. Miksujemy, ale na najmniejszych obrotach. Na patelnię dajemy odrobinę oleju i przecieramy ręcznikiem papierowym, tak aby była delikatnie natłuszczona. Ciasto wylewamy na patelnię i smażymy tak długo, aż wierzch delikatnie się zetnie. Najlepiej robić to pod przykrywką 🙂 Przewracamy omlet i chwilę jeszcze smażymy. Przekładamy delikatnie na talerz. Smarujemy masłem migdałowym, układamy plasterki banana, posypujemy migdałami, pyłkiem pszczelim (opcjonalnie) i wiórkami kokosowymi.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

2 komentarze do “Omlet czekoladowy z bananem i masłem migdałowym”

Dodaj komentarz