Wskazówki
10 minut 1 porcja
Wartość odżywcza 1 porcji:
503 kcal \ B-24 g \ W-48 g \ T-30 g \ BŁ-7 g
Składniki
- Mąka ryżowa – 20 g (2 łyżki)
- Jajo kurze – 100 g (2 sztuki)
- Erytrytol – 5 g (1 łyżeczka)
- Banan – 60 g (1/2 sztuki)
- Migdały – 12 g (1 łyżka)
- Kakao niesłodzone – 10 g (2 łyżeczki)
- Masło migdałowe – 20 g (1 łyżka)
- Pyłek pszczeli – 5 g (1 łyżeczka)
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy erytrol i ubijamy na najwyższych obrotach przez ok 1 min.. Dodajemy mąkę ryżową, kakao, żółtka i sól. Miksujemy, ale na najmniejszych obrotach. Na patelnię dajemy odrobinę oleju i przecieramy ręcznikiem papierowym, tak aby była delikatnie natłuszczona. Ciasto wylewamy na patelnię i smażymy tak długo, aż wierzch delikatnie się zetnie. Najlepiej robić to pod przykrywką 🙂 Przewracamy omlet i chwilę jeszcze smażymy. Przekładamy delikatnie na talerz. Smarujemy masłem migdałowym, układamy plasterki banana, posypujemy migdałami, pyłkiem pszczelim (opcjonalnie) i wiórkami kokosowymi.
Omlet czekoladowy a w przepisie nic ani czekolady ani kakao? Skąd kolor omletu taki ?
Już poprawiłam 😉