tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Kurczak zapiekany z pomidorami i serem mozzarella

Bez glutenu
  1. 40 min
  2. 4 porcje
  3. 1 porcja to: 243,2 kcal \ B - 41,3 g \ W - 4,2 g \ T - 6,7 g \ BŁ - 1 g
  1. Filet z kurczaka - 600 g (4 porcje)
  2. Przyprawa papryka słodka - 3 g (1/2 łyżeczki)
  3. Przyprawa papryka ostra - 2 g (1/3 łyżeczki)
  4. Czosnek - 10 g (2 ząbki)
  5. Mozzarella - 125 g (1 kulka)
  6. Pomidor - 170 g (1 średnia sztuka)
  7. Bazylia świeża - 2 g (1 łyżeczka)

Przygotowanie

Naczynie żaroodporne nasmarować oliwą z oliwek. Kurczaka oczyścić z błonek. Ponacinać w kilku miejscach (ale nie przekrajać mięsa). Natrzeć papryką, startym czosnkiem, pieprzem i odrobiną soli. Przełożyć do naczynia do zapiekania. W nacięcia w filetach wkładać pokrojoną w półplasterki mozzarellę, półplastry pomidorów oraz listki bazylii. Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym na 180C (około 35-40 minut). Podawać z ulubionymi dodatkami: pieczonymi ziemniaczkami/ ryżem/ makaronem oraz porcją warzyw.

Print Friendly and PDF

Komentarze (12)

Trwa wczytywanie komentarzy...