tel.: 791-815-460
dietetyk@odzywiajsiezdrowo.pl
sklep@odzywiajsiezdrowo.pl

Ciecierzyca po bretońsku

Bez laktozy
Bez glutenu
  1. 20 min
  2. 4 porcje
  3. 1 porcja to: 249,3 kcal \ B - 10,9 g \ W - 33,5 g \ T - 8,3 g \ BŁ - 9,6 g
  1. Cebula - 105 g (1 sztuka)
  2. Masło klarowane - 15 g (1 łyżka)
  3. Przyprawa papryka ostra - 2 g (1/3 łyżeczki)
  4. Przyprawa papryka słodka - 2 g (1/2 łyżeczki)
  5. Kmin rzymski - 1 g (1 szczypta)
  6. Pieprz - 2 g (1 szczypta)
  7. Liść laurowy - 1 g (2 liście)
  8. Majeranek suszony - 3 g (1 łyżeczka)
  9. Ciecierzyca konserwowa - 480 g (2 puszki)
  10. Pomidory z puszki - 800 g (2 puszki)
  11. Ziele angielskie - 2 g (1 łyżeczka)
  12. Sól himalajska - 1 g (1 szczypta)

Przygotowanie

W garnku z grubym dnem rozgrzać masło. Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć (do zbrązowienia), dodać przyprawy, chwilę przemieszać. Ciecierzycę odsączyć i przepłukać (podana w przepisie waga dotyczy już odsączonej). Przełożyć do garnka i zalać *pomidorami. Gotować około 15-20 minut. W razie potrzeby doprawić do smaku.
W wersji nie wegetariańskiej można dodać dobrej jakości kiełbaskę (nam najbardziej pasuje chorizo). Danie jest ZNACZNIE smaczniejsze :)

*w sezonie można dodać świeże pomidory, albo zastąpić je przecierem pomidorowym

Print Friendly and PDF

Komentarze (5)

Trwa wczytywanie komentarzy...