Wskazówki
90 minut 8 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
286 kcal \ B-6 g \ W-13 g \ T-24 g \ BŁ-4 g
Składniki
- Olej kokosowy – 100 g (1/2 szklanki)
- Czekolada gorzka (70% kakao) – 100 g (1 tabliczka)
- Laska wanilii – 1 kawałek
- Proszek do pieczenia (bg) – 1 łyżeczka
- Przyprawa „pumpkin spice” – 2 łyżeczki
- Kakao niesłodzone – 40 g (4 łyżki)
- Jajo kurze – 200 g (4 sztuki)
- Syrop klonowy – 80 g (1 porcja)
- Mąka kokosowa – 40 g (1 porcja)
- Puree z dyni – 220 g (1 porcja)
Przygotowanie
Jaja zmiksować razem z ziarenkami wanilii, syropem klonowym (albo miodem), rozpuszczonym olejem kokosowym. Dodać puree z dyni (TU jest przepis) i zmiksować ponownie (do uzyskania gładkiej masy). Dodać mąkę kokosową, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę *”pumpkin spice” (TU jest przepis). Wymieszać dokładnie (tak aby nie było grudek). Czekoladę połamać na drobne kawałki, 1/4 tabliczki odłożyć, a resztę dodać do ciasta i wymieszać. Całość przełożyć do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch obsypać odłożoną czekoladą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 50-60 minut. Przed krojeniem wystudzić.
*zamiast gotowej przyprawy można dodać:
– 1/2 łyżeczki cynamonu,
– 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
– 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
– 1/2 łyżeczki mielonych goździków.
Pani Kasiu wygląda cudnie! Muszę zrobić 🙂
🙂
Pani Kasiu a czy olej kokosowy mogę zastąpić rzepakowym? Mam wszystkie składniki poza tym olejem
Nie, olej kokosowy po schłodzeniu trzyma całą masę 😉 Niestety rzepakowy nie dałby rady
Czym zastąpić jajka?
Spróbowałabym użyć siemię lniane: 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody to odpowiednik 1 jaja
a co moge dac zamiast maki kokosowej bo niemam
Mąka kokosowa dosyć mocno absorbuje wodę i ciężko będzie ją wymienić. Można spróbować z mąką ryżową, ale nie powiem w jakich ilościach, bo jeszcze nie robiłam 🙂
A czy mozna uzyc ekstrakt z wanilii zamiast laski wanilii? Jesli tak, to jaka ilosc?
1 łyżeczka zupełnie wystarczy 🙂
Na samą myśl leci mi ślinka 😉 Zrobię w tygodniu 🙂
Koniecznie 🙂
A czy można zastąpić czekoladę większą ilością kakao po prostu?
Nieeee bez czekolady to już nie będzie to samo 🙂