Pieczona dynia

Oceń
Pieczona dynia

Wskazówki

30 minut  2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
278 kcal \ B-6 g \ W-34 g \ T-11 g \ BŁ-10 g

Składniki

  • Dynia hokkaido – 900 g (1 sztuka)
  • Oliwa – 20 g (2 łyżki)
  • Sok z cytryny – 12 g (2 łyżki)
  • Miód – 20 g (1 łyżka)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Rozmaryn suszony – 1 szczypta

Przygotowanie

Dynię pokroić w kostkę (hokkaido nie trzeba obierać). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym na 200C przez 25-30 minut. Do słoiczka wlać oliwę, sok z cytryny i miód. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do słoiczka. Rozmaryn rozetrzeć w dłoniach i dodać do sosu. Dokładnie wstrząsnąć i skropić upieczoną dynię. Doprawić pieprzem i solą.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz