Wskazówki
30 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
278 kcal \ B-6 g \ W-34 g \ T-11 g \ BŁ-10 g
Składniki
- Dynia hokkaido – 900 g (1 sztuka)
- Oliwa – 20 g (2 łyżki)
- Sok z cytryny – 12 g (2 łyżki)
- Miód – 20 g (1 łyżka)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Rozmaryn suszony – 1 szczypta
Przygotowanie
Dynię pokroić w kostkę (hokkaido nie trzeba obierać). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym na 200C przez 25-30 minut. Do słoiczka wlać oliwę, sok z cytryny i miód. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do słoiczka. Rozmaryn rozetrzeć w dłoniach i dodać do sosu. Dokładnie wstrząsnąć i skropić upieczoną dynię. Doprawić pieprzem i solą.