Wskazówki
15 minut (+2h) 40 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
47 kcal \ B-0 g \ W-2 g \ T-4 g \ BŁ-0 g
Składniki
- Banan – 60 g (1/2 sztuki)
- Czekolada gorzka (70% kakao) – 5 g (1 kostka)
- Kakao niesłodzone – 15 g (1 czubata łyżka)
- Olej kokosowy – 100 g (1 porcja)
- Miód – 50 g (2 łyżki)
- Masło orzechowe – 100 g (1 porcja)
- Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
Przepis powstał właściwie przez przypadek. Robiłam krówki o smaku słonego karmelu (z TEGO przepisu) i postanowiłam trochę pokombinować. To co powstało jest przepyszne! Kaloryczne, ale w smaku bajka 🙂
Banana zmiksować. W kąpieli wodnej rozpuścić olej kokosowy, dodać masło orzechowe (może być też migdałowe albo inne ulubione), miód, kakao i szczyptę soli. Gdy wszystko się rozpuści dodać kostkę czekolady (można pominąć). Całość zmiksować z bananem (musi powstać w miarę gładka, gęsta masa). Przelać do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia i wstawić do zamrażarki na 60-120 min. Krówki pokroić na kawałki (wyszło mi 40 sztuk) i podawać. Przechowywać w lodówce.
Jakie masło najlepiej użyć?
100% bez dodatków 😉
Robiłam, są pyszne
Cieszę się! Pozdrawiam 😉
Super w smaku! Dałam jeszcze orzechy
Też można 😉
A ten olej kokosowy ( aż 10 dkg) jest aby na pewno zdrowy? Bo różne opinie się o nim czyta. Czy on jest tu konieczny i niezastąpiony?
Ten olej kokosowy jest bazą dla krówek, bez niego nie osiągną takiej konsystencji i smaku.