Krówki czekoladowe

5/5 - (Ocen: 1)
Krówki czekoladowe

Wskazówki

15 minut (+2h)  40 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
47 kcal \ B-0 g \ W-2 g \ T-4 g \ BŁ-0 g

Składniki

  • Banan – 60 g (1/2 sztuki)
  • Czekolada gorzka (70% kakao) – 5 g (1 kostka)
  • Kakao niesłodzone – 15 g (1 czubata łyżka)
  • Olej kokosowy – 100 g (1 porcja)
  • Miód – 50 g (2 łyżki)
  • Masło orzechowe – 100 g (1 porcja)
  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

Przepis powstał właściwie przez przypadek. Robiłam krówki o smaku słonego karmelu (z TEGO przepisu) i postanowiłam trochę pokombinować. To co powstało jest przepyszne! Kaloryczne, ale w smaku bajka 🙂

Banana zmiksować. W kąpieli wodnej rozpuścić olej kokosowy, dodać masło orzechowe (może być też migdałowe albo inne ulubione), miód, kakao i szczyptę soli. Gdy wszystko się rozpuści dodać kostkę czekolady (można pominąć). Całość zmiksować z bananem (musi powstać w miarę gładka, gęsta masa). Przelać do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia i wstawić do zamrażarki na 60-120 min. Krówki pokroić na kawałki (wyszło mi 40 sztuk) i podawać. Przechowywać w lodówce.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

8 komentarzy do “Krówki czekoladowe”

  1. A ten olej kokosowy ( aż 10 dkg) jest aby na pewno zdrowy? Bo różne opinie się o nim czyta. Czy on jest tu konieczny i niezastąpiony?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz