Domowy ekstrakt waniliowy

Oceń
Domowy ekstrakt waniliowy

Składniki

  • Laska wanilii – 5 sztuk
  • Spirytus – 250 ml

Przygotowanie

Laski rozciąć wzdłuż. Włożyć do szklanej butelki (albo nawet słoika) i zalać alkholem (zamiast spirytusu można dodać wódkę lub inny). Odstawić w ciemne miejsce i co jakiś czas potrząsać naczyniem. Ekstrakt będzie gotowy, gdy nabierze ciemnobrązowego koloru – po tygodniu już widać zmiany, ale im dłużej stoi, tym lepiej.
Podpowiedź: gdy część zużywam, dolewam alkohol. Tak samo robię z laskami wanilii – gdy zostaje mi kawałek po przygotowaniu jakiegoś deseru, dorzucam do buteleczki.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz