Kotleciki z cukinii i indyka

Kotleciki z cukinii i indyka

Cukinię zetrzeć na tarce, posolić i odstawić na chwilę. Cebulkę i czosnek pokroić i przesmażyć na łyżce masła klarowanego. Cukinię odcisnąć i dodać do cebulki. Pomidorki suszone pokroić i dodać na patelnię. Wszystko razem przesmażyć.

Pieczone placuszki z cukinii

Pieczone placuszki z cukinii

Cukinie ścieramy na tarce (na grubych oczkach) i mieszamy z solą (1/2 łyżeczki). Odstawiamy na 15minut. Ścieramy marchew, cebulę bardzo drobno kroimy (można też zetrzeć). Dodajemy odciśniętą z soku cukinię, jaja i drobno posiekaną pietruszkę (1 łyżkę). Łączymy z otrębami i porządnie doprawiamy (sporo soli i pieprzu).

Kurczak z ratatouille (w wersji okrojonej)

Kurczak z ratatouille (w wersji okrojonej)

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy do smaku i smażymy na rozgrzanej patelni.
Cebulę, czosnek i oczyszczoną marchewkę kroimy, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy przez około 3 minuty. Dodajemy pokrojoną cukinię, smażymy do miękkości i dodajemy pokrojone pomidory (bez gniazd nasiennych).

Zupa krem z cukinii

Zupa krem z cukinii

Cebulę i czosnek drobno kroimy i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Ziemniaki i cukinie obieramy i kroimy w kostkę, a następnie gotujemy przez około 15 minut w wywarze warzywnym. Dodajemy szpinak, liście bazylii, podsmażoną cebulkę oraz czosnek i gotujemy jeszcze chwilę. Solimy, doprawiamy pieprzem i wszystko blendujemy. Podajemy z kleksem z jogurtu naturalnego.