Bakłażan faszerowany mięsem mielonym z indyka

Wskazówki

1 godzina  2 porcje
1 porcja to: 570 kcal \ B-45 g \ W-66 g \ T-17 g \ BŁ-9 g

Składniki

  • Kasza jaglana – 100 g (1 woreczek)
  • Sok z cytryny – 6 g (1 łyżka)
  • Bazylia świeża – 2 g (1 łyżeczka)
  • Papryka czerwona – 115 g (1/2 dużej sztuki)
  • Cebula czerwona – 52 g (1/2 sztuki)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Mięso mielone z indyka – 400 g (2 porcje)
  • Pomidor – 510 g (3 średnie sztuki)
  • Bakłażan – 240 g (1 sztuka)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 szczypta
  • Oregano – 1 szczypta

Przygotowanie

Kaszę gotujemy. Bakłażana przekrajamy wzdłuż i z każdej połówki wydrążamy miąższ, który następnie kroimy byle jak, solimy i odstawiamy na bok. Wydrążone części solimy, delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny (aby miąższ nie ściemniał) i smarujemy odrobiną oliwy. Przekładamy na blachę i pieczemy w 200C przez 15-20 minut. Białą cebulę kroimy drobno i smażymy na rozgrzanym tluszczu. Po minucie dodajemy posiekany czosnek i smażymy dalej (aż cebula nabierze złotego koloru). Dorzucamy mielone mięso oraz wydrążony wcześniej miąższ. Czerwoną cebulę oraz paprykę kroimy drobno i podsmażamy. W garnku zagotowujemy drobno pokrojone pomidory (lub pomidory z puszki), dodajemy cebulę z papryką i gotujemy kilka minut. Doprawiamy świeżą bazylię, oregano, solą i pieprzem. Do gotowego sosu pomidorowego przekładamy podsmażone mięso oraz ugotowaną kaszę jaglaną i mieszamy. Farsz przekładamy delikatnie do upieczonych połówek bakłażana i zapiekamy 10 minut w 200C.

https://www.odzywiajsiezdrowo.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-sniadania/

E-book: Zdrowe i pyszne śniadania

39,99 zł

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania! Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :) Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

Przejdź do sklepu →

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00