
Wskazówki
60 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
570 kcal \ B-45 g \ W-66 g \ T-17 g \ BŁ-9 g
Składniki
- Kasza jaglana – 100 g (1 woreczek)
- Sok z cytryny – 6 g (1 łyżka)
- Bazylia świeża – 2 g (1 łyżeczka)
- Papryka czerwona – 115 g (1/2 dużej sztuki)
- Cebula czerwona – 52 g (1/2 sztuki)
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Mięso mielone z indyka – 400 g (2 porcje)
- Pomidor – 510 g (3 średnie sztuki)
- Bakłażan – 240 g (1 sztuka)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 szczypta
- Oregano – 1 szczypta
Przygotowanie
Kaszę gotujemy. Bakłażana przekrajamy wzdłuż i z każdej połówki wydrążamy miąższ, który następnie kroimy byle jak, solimy i odstawiamy na bok. Wydrążone części solimy, delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny (aby miąższ nie ściemniał) i smarujemy odrobiną oliwy. Przekładamy na blachę i pieczemy w 200C przez 15-20 minut. Białą cebulę kroimy drobno i smażymy na rozgrzanym tluszczu. Po minucie dodajemy posiekany czosnek i smażymy dalej (aż cebula nabierze złotego koloru). Dorzucamy mielone mięso oraz wydrążony wcześniej miąższ. Czerwoną cebulę oraz paprykę kroimy drobno i podsmażamy. W garnku zagotowujemy drobno pokrojone pomidory (lub pomidory z puszki), dodajemy cebulę z papryką i gotujemy kilka minut. Doprawiamy świeżą bazylię, oregano, solą i pieprzem. Do gotowego sosu pomidorowego przekładamy podsmażone mięso oraz ugotowaną kaszę jaglaną i mieszamy. Farsz przekładamy delikatnie do upieczonych połówek bakłażana i zapiekamy 10 minut w 200C.