Czarnuszka – dlaczego warto włączyć ją do diety?

Czarnuszka - dlaczego warto włączyć ją do diety?

Czarnuszka, zwana czarnym kminkiem zawiera ponad 100 aktywnych substancji, dzięki którym stanowi panaceum na wiele dolegliwości.

Co możemy znaleźć w czarnuszce?

  • kwasy tłuszczowe: alfa-linolenowy (omega-3), linolowy (omega-6), oleinowy (omega-9), rzadko spotykany w przyrodzie eikozadienowy, palmitynowy, stearynowy, mirystynowy,
  • białka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodany,
  • fosfolipidy i fitosterole,
  • alkaloidy m.in. nigellinę, nigellaminę, nigellidynę, nigellicynę – rzadkie w świecie roślin,
  • olejki eteryczne zawierające m.in.tymol, tymochinon, tymohydrokinonu (które działają synergistycznie- wzmacniają swoje działanie), limonen, karwakrol, karwon i inne,
  • witaminy A, E, B1, B3, B6, biotynę, związki mineralne m.in. wapń, żelazo, miedź, potas, cynk, selen, fosfor, magnez,

Dlaczego warto włączyć czarnuszkę do codziennej diety?

Właściwości czarnuszki

  • wspiera układ immunologiczny organizmu (ma działanie immunoprotekcyjne, wspomaga wzrost limfocytów i makrofagów), dzięki czemu chroni nas przed działaniem zarówno bakterii jak i wirusów,
  • ma działanie przeciwnowotworowe – hamuje rozwój komórek nowotworowych, zmniejszenia proliferację (czyli nieprawidłowe podziały komórek), działa silnie przeciwutleniająco,
  • wykazuje działanie antyhistaminowe, dzięki czemu zmniejsza reakcje alergiczne (wspomaga leczenie astmy),
  • pomaga regulować poziom glukozy we krwi – działa ochronnie na trzustkę (sprzyja jej regeneracji i odnawianiu się komórek wysp trzustkowych odpowiedzialnych za produkcję insuliny),
  • chroni wątrobę – poprawia jej funkcjonowanie, chroni przed uszkodzeniami, wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn,
  • wspomaga odchudzanie – obniża apetyt, zmniejsza apetyt, ogranicza wchłanianie glukozy w jelicie cienkim (dzięki czemu reguluje jej poziom),
  • ma działanie przeciwpasożytnicze – zapobiega rozwojowi tasiemca i innych pasożytów, w tym owsików,
  • ma działanie przeciwbakteryjne – spowalnia rozwój bakterii opornych na leki,
  • ma działanie przeciwgrzybicze – w tym również na Candida Albicans,
  • działa przeciwwrzodowo w żołądku,  pomaga w walce z przerostem H.pylori,
  • wspiera walkę z anemią – zwiększa poziom hemoglobiny i liczbę erytrocytów, dzięki czemu anemicy szybciej wracają do zdrowia,
  • wspomaga regenerację skóry,  sprawdza się przy atopowym zapaleniu skóry oraz przy grzybicach (ze względu na właściwości antyseptyczne i przeciwgrzybiczne), może również pomóc przy poparzeniach słonecznych, skaleczeniach i zmianach ropnych, sprzyja leczeniu trądziku,
  • wpływa na szybszy wzrost włosów – pobudza cebulki, może zmniejszać łysienie (przy stosowaniu jako wcierka), pomaga pozbyć się łupieżu,
  • wspomaga organizm w walce z nadciśnieniem – obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów,
  • chroni przed osteporozą – zwiększa gęstość mineralną kości,
  • chroni przed wzrostem homocysteiny, zmniejsza ryzyko chorób serca,
  • chroni przed skutkami promieniowania dlatego polecana jest dla osób poddawanych naświetlaniom w radioterapii chorób nowotworowych,
  • działa jak adaptogen – przeciwdziała stanom depresyjnym, lękowym, poprawia samopoczucie,
  • wpływa korzystnie na problemy z zasypianiem – pomaga w walce z bezsennością,
  • przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych – obniża stężenie szczawianów w moczu i hamuje formowanie kamieni nerkowych,
  • wspomaga organizm w chorobach tarczycy oraz Hashimoto, obniża poziom TSH, zwiększa fT3 i ft4, obniża poziom przeciwciał aTPO,
  • działa przeciwskurczowo,
  • obniża poziom prolaktyny,
  • reguluje cykl menstruacyjny,
  • wspomaga laktację u karmiących kobiet,
  • u mężczyzn naturalnie podnosi poziom testosteronu,

Postać czarnuszki

Czarnuszka jest dostępna w dwóch formach – nasion oraz oleju (który można kupić również w kapsułkach).

Olej powinien być tłoczony na zimno (bez użycia środków chemicznych), bez dodatków, w ciemnej i szklanej butelce.

Nasionka można dodawać do potraw (może zastąpić pieprz) , posypywać wypieki, kanapki, sałatki itd. Olej jako dodatek do sałatek lub przyjmując na łyżeczce.

Przeciwwskazania przy stosowaniu czarnuszki

  • Jeśli przyjmujesz leki, jesteś w ciąży lub karmisz piersią, skonsultuj przyjmowanie czarnuszki z lekarzem! Olejki eteryczne zawarte w oleju z czarnuszki wpływają na zmniejszenie skurczów mięśni gładkich (może mieć wpływ na skurcze macicy).
  • Osoby z hipotensją (niskim ciśnieniem krwi) powinny uważać, ponieważ czarnuszka może dodatkowo obniżyć ciśnienie.

Mimo, że czarnuszka ma tak wiele właściwości, pamiętaj, że nie zastąpi zmiany stylu życia! Jeśli włączysz ją do diety, ale nadal będziesz objadać się słodyczami, jeść przetworzone produkty, nie wprowadzisz aktywności fizycznej, to nic się nie zmieni.

Znajdziesz w nim aż 50 prostych przepisów z niskim i średnim ładunkiem glikemicznym.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Dodaj komentarz