Zawijane drożdżowe ciasto cynamonowe

Oceń
Zawijane drożdżowe ciasto cynamonowe

Wskazówki

180 minut  1 blacha
Wartość odżywcza całości:
2535 kcal \ B-65 g \ T-98 g \ W-355 g \ BŁ-26 g

Składniki

  • Mąka orkiszowa jasna – 400 g (3 szklanki)
  • Mleko 3,2% – 160 g (3/4 szklanki)
  • Drożdże, świeże – 25 g (1/4 opakowania)
  • Cukier – 30 g (3 łyżki)
  • Jajo – 50 g (1 sztuka)
  • Masło – 60 g (6 łyżek)
  • Sól – 1 szczypta

Środek

  • Masło – 40 g (4 łyżki)
  • Cynamon – 1 łyżka
  • Cukier – 30 g (3 łyżki)

Przygotowanie

Masło (60g) rozpuścić w garnuszku i przestudzić. Mleko podgrzać delikatnie (ma być ciepłe, ale nie za gorące). Dodać drożdże i cukier (3 łyżki).  Mąkę wymieszać rozczynem drożdżowym, dodać sól oraz jajko. Wymieszać, dodać rozpuszczone i wystudzone masło. Dokładnie wyrobić (ręcznie lub przy pomocy miksera). Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1,5-2h.

W międzyczasie cukier (3 łyżki) wymieszać z cynamonem. Masło (50g), które wykorzystamy do nadzienia rozpuścić i przestudzić.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat lub stolnicę, wyrobić i rozwałkować (najlepiej na prostokąt). Posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem cynamonowym (odrobinę odłożyć). Ciasto zawinąć wzdłuż dłuższej krawędzi. Rulon przeciąć wzdłuż. Obie części zapleść i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Przed pieczeniem posypać resztą cukru cynamonowego. Piec ok 35 min w 180C (góra – dół).

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz