
Wskazówki
180 minut 1 blacha
Wartość odżywcza całości:
2535 kcal \ B-65 g \ T-98 g \ W-355 g \ BŁ-26 g
Składniki
- Mąka orkiszowa jasna – 400 g (3 szklanki)
- Mleko 3,2% – 160 g (3/4 szklanki)
- Drożdże, świeże – 25 g (1/4 opakowania)
- Cukier – 30 g (3 łyżki)
- Jajo – 50 g (1 sztuka)
- Masło – 60 g (6 łyżek)
- Sól – 1 szczypta
Środek
- Masło – 40 g (4 łyżki)
- Cynamon – 1 łyżka
- Cukier – 30 g (3 łyżki)
Przygotowanie
Masło (60g) rozpuścić w garnuszku i przestudzić. Mleko podgrzać delikatnie (ma być ciepłe, ale nie za gorące). Dodać drożdże i cukier (3 łyżki). Mąkę wymieszać rozczynem drożdżowym, dodać sól oraz jajko. Wymieszać, dodać rozpuszczone i wystudzone masło. Dokładnie wyrobić (ręcznie lub przy pomocy miksera). Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1,5-2h.
W międzyczasie cukier (3 łyżki) wymieszać z cynamonem. Masło (50g), które wykorzystamy do nadzienia rozpuścić i przestudzić.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat lub stolnicę, wyrobić i rozwałkować (najlepiej na prostokąt). Posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem cynamonowym (odrobinę odłożyć). Ciasto zawinąć wzdłuż dłuższej krawędzi. Rulon przeciąć wzdłuż. Obie części zapleść i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Przed pieczeniem posypać resztą cukru cynamonowego. Piec ok 35 min w 180C (góra – dół).