Uszka wigilijne do barszczu

4,5/5 - (Ocen: 2)
Uszka wigilijne do barszczu

Wskazówki

60-90 minut  70 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
22 kcal \ B-1 g \ W-4 g \ T-1 g \ BŁ-0 g

Składniki

  • Suszone grzyby – 40 g (1 porcja)
  • Woda – 440 g (2 szklanki)
  • Cebula – 140 g (2 sztuki)
  • Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
  • Mąka pszenna – 300 g (1 porcja)
  • Wrzątek – 125 g (1 porcja)
  • Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
  • Masło – 20 g (1 porcja)
  • Sól – 1 szczypta
  • Pieprz – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Farsz: Grzyby namoczyć w wodzie, a następnie posolić i gotować przez 30 minut (UWAGA!! Lubią kipić, trzeba bardzo uważać). Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle klarowanym. Grzyby odcedzić (wodę po gotowaniu można zachować do sosów, barszczu lub do bigosu) i posiekać bardzo drobno. Dodać do cebuli i razem chwilę podsmażać. Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto: Mąkę przesiać, dodać 125 ml wrzącej wody oraz rozpuszczone masło (lub olej). Wymieszać łyżką lub dłonią. Dodać jajko i zagniatać na stolnicy lekko podsypanej mąką do czasu, aż będzie w miarę elastyczne. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na 30-40 minut. Podzielić na 4-5 kawałków i każdy rozwałkować bardzo cienko. Literatką (małą szklaneczką) wycinać kółka, na środku nakładać 1/2 łyżeczki farszu i zawijać: placuszek z nadzieniem złożyć na pół, zlepić brzegi a następnie  zawinąć wkoło małego palca (tworząc jakby pierścionek) i zlepić końce. Gotowe układać na stolnicy lekko oprószonej mąką. Gotować około 2 min. w osolonej wodzie.

Z przepisu powstaje około 70 sztuk. Uszka można zamrozić.

Podawać z barszczem na zakwasie – przepis znajdziecie TUTAJ.

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

4,5/5 - (Ocen: 2)

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00