Wskazówki
60-90 minut 70 sztuk
Wartość odżywcza 1 sztuki:
22 kcal \ B-1 g \ W-4 g \ T-1 g \ BŁ-0 g
Składniki
- Suszone grzyby – 40 g (1 porcja)
- Woda – 440 g (2 szklanki)
- Cebula – 140 g (2 sztuki)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Mąka pszenna – 300 g (1 porcja)
- Wrzątek – 125 g (1 porcja)
- Jajo kurze – 50 g (1 sztuka)
- Masło – 20 g (1 porcja)
- Sól – 1 szczypta
- Pieprz – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Farsz: Grzyby namoczyć w wodzie, a następnie posolić i gotować przez 30 minut (UWAGA!! Lubią kipić, trzeba bardzo uważać). Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle klarowanym. Grzyby odcedzić (wodę po gotowaniu można zachować do sosów, barszczu lub do bigosu) i posiekać bardzo drobno. Dodać do cebuli i razem chwilę podsmażać. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto: Mąkę przesiać, dodać 125 ml wrzącej wody oraz rozpuszczone masło (lub olej). Wymieszać łyżką lub dłonią. Dodać jajko i zagniatać na stolnicy lekko podsypanej mąką do czasu, aż będzie w miarę elastyczne. Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na 30-40 minut. Podzielić na 4-5 kawałków i każdy rozwałkować bardzo cienko. Literatką (małą szklaneczką) wycinać kółka, na środku nakładać 1/2 łyżeczki farszu i zawijać: placuszek z nadzieniem złożyć na pół, zlepić brzegi a następnie zawinąć wkoło małego palca (tworząc jakby pierścionek) i zlepić końce. Gotowe układać na stolnicy lekko oprószonej mąką. Gotować około 2 min. w osolonej wodzie.
Z przepisu powstaje około 70 sztuk. Uszka można zamrozić.
Podawać z barszczem na zakwasie – przepis znajdziecie TUTAJ.