Wskazówki
30 minut
Składniki
- Śledź w płatach – 400 g (4 płaty)
- Cebula – 160 g (2 sztuki)
- Oliwa – 10 g (2 łyżeczki)
- Cukier trzcinowy – 12 g (2 łyżeczki)
- Przecier pomidorowy – 30 g (2 łyżki)
- Cynamon – 1/4 łyżeczki
- Goździki – 3 sztuki
- Orzechy włoskie – 30 g (2 łyżki)
- Śliwki suszone – 60 g (1 garść)
- Sól – 1 szczypta
- Ziele angielskie – 3 sztuki
- Liść laurowy – 2 liście
Przygotowanie
Filety śledziowe (najlepiej matiasy) dokładnie obmyć z solanki i wymoczyć w zimnej wodzie (najlepiej kilka godzin). W międzyczasie kilka razy wymienić wodę na świeżą. Cebulę pokroić w półtalarki i przesmażyć delikatnie na oliwie. Dodać cukier, sól, przecier, cynamon, goździki (można je zmielić) i dusić jeszcze chwilę. Dodać posiekane śliwki i orzechy. Wymieszać z pokrojonymi śledziami i przełożyć do słoika (dodać liście laurowe i ziele angielskie). Zalać dodatkowo oliwą. Śledzie najlepiej smakują po dwóch dniach.
Robię podobne, tylko „farsz” zawijam w śledzia. Dobre są 🙂
Super! Muszą efektownie wyglądać na stole 🙂
śledzie idealne, obowiązkowe na wigilijnym stole
Dokładnie 😉