Print Friendly, PDF & Email

Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami

Wskazówki

30 minut

Składniki

  • Śledź w płatach – 400 g (4 płaty)
  • Cebula – 160 g (2 sztuki)
  • Oliwa – 10 g (2 łyżeczki)
  • Cukier trzcinowy – 12 g (2 łyżeczki)
  • Przecier pomidorowy – 30 g (2 łyżki)
  • Cynamon – 1/4 łyżeczki
  • Goździki – 3 sztuki
  • Orzechy włoskie – 30 g (2 łyżki)
  • Śliwki suszone – 60 g (1 garść)
  • Sól – 1 szczypta
  • Ziele angielskie – 3 sztuki
  • Liść laurowy – 2 liście

Przygotowanie

Filety śledziowe (najlepiej matiasy) dokładnie obmyć z solanki i wymoczyć w zimnej wodzie (najlepiej kilka godzin). W międzyczasie kilka razy wymienić wodę na świeżą. Cebulę pokroić w półtalarki i przesmażyć delikatnie na oliwie. Dodać cukier, sól, przecier, cynamon, goździki (można je zmielić) i dusić jeszcze chwilę. Dodać posiekane śliwki i orzechy. Wymieszać z pokrojonymi śledziami i przełożyć do słoika (dodać liście laurowe i ziele angielskie). Zalać dodatkowo oliwą. Śledzie najlepiej smakują po dwóch dniach.

https://www.skleposz.pl/produkt/e-book-zdrowe-i-pyszne-obiadyE-book: Zdrowe i pyszne obiady

19,99 zł

E-book zawiera 20 przepisów na pyszne dania. Większość z nich przygotowuje się w ciągu 30 minut (lub szybciej), więc są idealne dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Przepisy są dokładnie rozpisane, mają podaną wartość kaloryczną i odżywczą.

Przejdź do sklepu →

4
Dodaj komentarz

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
JustynaKatarzyna Wawrzyniak-PiekarskaEwa Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ewa
Gość
Ewa

Robię podobne, tylko „farsz” zawijam w śledzia. Dobre są 🙂

Justyna
Gość
Justyna

śledzie idealne, obowiązkowe na wigilijnym stole

Item added to cart.
0 items - 0,00