Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami

5/5 - (Ocen: 1)
Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami

Wskazówki

30 minut

Składniki

  • Śledź w płatach – 400 g (4 płaty)
  • Cebula – 160 g (2 sztuki)
  • Oliwa – 10 g (2 łyżeczki)
  • Cukier trzcinowy – 12 g (2 łyżeczki)
  • Przecier pomidorowy – 30 g (2 łyżki)
  • Cynamon – 1/4 łyżeczki
  • Goździki – 3 sztuki
  • Orzechy włoskie – 30 g (2 łyżki)
  • Śliwki suszone – 60 g (1 garść)
  • Sól – 1 szczypta
  • Ziele angielskie – 3 sztuki
  • Liść laurowy – 2 liście

Przygotowanie

Filety śledziowe (najlepiej matiasy) dokładnie obmyć z solanki i wymoczyć w zimnej wodzie (najlepiej kilka godzin). W międzyczasie kilka razy wymienić wodę na świeżą. Cebulę pokroić w półtalarki i przesmażyć delikatnie na oliwie. Dodać cukier, sól, przecier, cynamon, goździki (można je zmielić) i dusić jeszcze chwilę. Dodać posiekane śliwki i orzechy. Wymieszać z pokrojonymi śledziami i przełożyć do słoika (dodać liście laurowe i ziele angielskie). Zalać dodatkowo oliwą. Śledzie najlepiej smakują po dwóch dniach.

Znajdziesz w nim aż 35 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

5/5 - (Ocen: 1)

4 komentarze do “Śledzie z suszonymi śliwkami i orzechami”

Dodaj komentarz