Wskazówki
30 minut
Składniki
- Cebula – 160 g (2 sztuki)
- Śledź w płatach – 400 g (4 płaty)
- Ocet jabłkowy – 110 g (1/2 szklanki)
- Cukier trzcinowy – 12 g (2 łyżeczki)
- Woda – 880 g (4 szklanki)
- Ziele angielskie – 1 łyżeczka
- Sól – 1 szczypta
- Liść laurowy – 4 liście
Przygotowanie
Filety śledziowe (najlepiej matiasy) dokładnie obmyć z solanki i wymoczyć w zimnej wodzie (najlepiej kilka godzin). W międzyczasie kilka razy wymienić wodę na świeżą. Cebulę pokroić w półtalarki. Przygotować zalewę: w garnku zagotować wodę z cukrem, zielem angielskim, listkami laurowymi i szczyptą soli. Dodać cebulę, gotować 1 minutę, a następnie wyjąć ją łyżką cedzakową. Zalewę zestawić z ognia, dodać ocet jabłkowy, ostudzić. W słoiku na przemian układać cebulę i pokrojone kawałki śledzia. Wlać zalewę i odstawić na 24h do lodówki.