Śledzie w occie z cebulką

Oceń
Śledzie w occie z cebulką

Wskazówki

30 minut

Składniki

  • Cebula – 160 g (2 sztuki)
  • Śledź w płatach – 400 g (4 płaty)
  • Ocet jabłkowy – 110 g (1/2 szklanki)
  • Cukier trzcinowy – 12 g (2 łyżeczki)
  • Woda – 880 g (4 szklanki)
  • Ziele angielskie – 1 łyżeczka
  • Sól – 1 szczypta
  • Liść laurowy – 4 liście

Przygotowanie

Filety śledziowe (najlepiej matiasy) dokładnie obmyć z solanki i wymoczyć w zimnej wodzie (najlepiej kilka godzin). W międzyczasie kilka razy wymienić wodę na świeżą. Cebulę pokroić w półtalarki. Przygotować zalewę: w garnku zagotować wodę z cukrem, zielem angielskim, listkami laurowymi i szczyptą soli. Dodać cebulę, gotować 1 minutę, a następnie wyjąć ją łyżką cedzakową. Zalewę zestawić z ognia, dodać ocet jabłkowy, ostudzić. W słoiku na przemian układać cebulę i pokrojone kawałki śledzia. Wlać zalewę i odstawić na 24h do lodówki.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz