Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku

Wskazówki

30 minut

Składniki

  • Cukier trzcinowy – 12 g (2 łyżeczki)
  • Cebula – 160 g (2 sztuki)
  • Przecier pomidorowy – 30 g (2 łyżki)
  • Śledź w płatach – 400 g (4 płaty)
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Pieprz kolorowy – 1/2 łyżeczki
  • Ziele angielskie – 1 g (3 sztuki)
  • Oliwa – 10 g (2 łyżeczki)
  • Cynamon – 1 g (1/4 łyżeczki)
  • Sól – 1 szczypta
  • Majeranek suszony – 1 szczypta
  • Liść laurowy – 2 liście

Przygotowanie

Filety śledziowe (najlepiej matiasy) dokładnie obmyć z solanki i wymoczyć w zimnej wodzie (najlepiej kilka godzin). W międzyczasie kilka razy wymienić wodę na świeżą. Cebulę pokroić w półtalarki i przesmażyć delikatnie na oliwie. Dodać cukier, sól, przecier, sok z cytryny, majeranek, cynamon i dusić jeszcze chwilę. Wymieszać z pokrojonymi śledziami i przełożyć do słoika (dodać liście laurowe, pieprz i ziele angielskie). Zalać dodatkowo oliwą. Śledzie najlepiej smakuja po dwóch dniach.

Nie masz pomysłu na zdrowe śniadania?

Ten eBook to zbiór 40 szybkich, pysznych i zdrowych pomysłów na śniadania!

Większość przygotowuje się do 15-20 minut, więc są idealne dla Osób, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Produkty w przepisach są ogólnodostępne i kupisz je większości sklepów :)

Chcesz zobaczyć 3 bezpłatne przepisy z tego eBooka? Zapisz się na listę zainteresowanych!

E-book Zdrowe i pyszne śniadania

Przejdź do sklepu →

Oceń przepis

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Item added to cart.
0 items - 0,00