Śledzie po kaszubsku

Oceń
Śledzie po kaszubsku

Wskazówki

30 minut

Składniki

  • Cukier trzcinowy – 12 g (2 łyżeczki)
  • Cebula – 160 g (2 sztuki)
  • Przecier pomidorowy – 30 g (2 łyżki)
  • Śledź w płatach – 400 g (4 płaty)
  • Sok z cytryny – 1 łyżka
  • Pieprz kolorowy – 1/2 łyżeczki
  • Ziele angielskie – 1 g (3 sztuki)
  • Oliwa – 10 g (2 łyżeczki)
  • Cynamon – 1 g (1/4 łyżeczki)
  • Sól – 1 szczypta
  • Majeranek suszony – 1 szczypta
  • Liść laurowy – 2 liście

Przygotowanie

Filety śledziowe (najlepiej matiasy) dokładnie obmyć z solanki i wymoczyć w zimnej wodzie (najlepiej kilka godzin). W międzyczasie kilka razy wymienić wodę na świeżą. Cebulę pokroić w półtalarki i przesmażyć delikatnie na oliwie. Dodać cukier, sól, przecier, sok z cytryny, majeranek, cynamon i dusić jeszcze chwilę. Wymieszać z pokrojonymi śledziami i przełożyć do słoika (dodać liście laurowe, pieprz i ziele angielskie). Zalać dodatkowo oliwą. Śledzie najlepiej smakuja po dwóch dniach.

Znajdziesz w nim aż 40 przepisów na szybkie, proste i co najważniejsze smaczne dania.

eBook dostępny jest również w wariantach z jadłospisami: 1600 kcal, 1800 kcal lub 2000 kcal.

Oceń przepis

Oceń

Dodaj komentarz