Wskazówki
30 minut
Składniki
- Cukier trzcinowy – 12 g (2 łyżeczki)
- Cebula – 160 g (2 sztuki)
- Przecier pomidorowy – 30 g (2 łyżki)
- Śledź w płatach – 400 g (4 płaty)
- Sok z cytryny – 1 łyżka
- Pieprz kolorowy – 1/2 łyżeczki
- Ziele angielskie – 1 g (3 sztuki)
- Oliwa – 10 g (2 łyżeczki)
- Cynamon – 1 g (1/4 łyżeczki)
- Sól – 1 szczypta
- Majeranek suszony – 1 szczypta
- Liść laurowy – 2 liście
Przygotowanie
Filety śledziowe (najlepiej matiasy) dokładnie obmyć z solanki i wymoczyć w zimnej wodzie (najlepiej kilka godzin). W międzyczasie kilka razy wymienić wodę na świeżą. Cebulę pokroić w półtalarki i przesmażyć delikatnie na oliwie. Dodać cukier, sól, przecier, sok z cytryny, majeranek, cynamon i dusić jeszcze chwilę. Wymieszać z pokrojonymi śledziami i przełożyć do słoika (dodać liście laurowe, pieprz i ziele angielskie). Zalać dodatkowo oliwą. Śledzie najlepiej smakuja po dwóch dniach.