Wskazówki
20 minut 2 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
351 kcal \ B-35 g \ W-16 g \ T-18 g \ BŁ-3 g
Składniki
- Oliwa – 10 g (1 łyżka)
- Pomidor – 340 g (2 średnie sztuki)
- Słonecznik łuskany – 10 g (1 łyżka)
- Pestki dyni – 10 g (1 łyżka)
- Cebula czerwona – 105 g (1 sztuka)
- Ogórek zielony – 150 g (1 średnia sztuka)
- Indyk, filet z piersi – 300 g (1 porcja)
- Masło klarowane – 15 g (1 łyżka)
- Roszponka – 50 g (2 garści)
Przygotowanie
Mięso pokroić w kostkę, doprawić wedle uznania (u mnie 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i szczypta papryki ostrej) i przesmażyć na maśle klarowanym. Odstawić do przestudzenia. Roszponkę opłukać, ułożyć na dnie pudełka. Ogórka pokroić w plastereki, pomidory na mniejsze kawałki, cebulę w kosteczkę. Nasiona słonecznika i pestki dyni podprażyć na patelni i obsypać sałatkę. Skropić oliwą z oliwek.