Wskazówki
60 minut 4 porcje
Wartość odżywcza 1 porcji:
406 kcal \ B-11 g \ W-68 g \ T-12 g \ BŁ-1 g
Składniki
- Bataty – 480 g (2 sztuki)
- Oliwa – 20 g (2 łyżki)
- Komosa ryżowa – 160 g (1 porcja)
- Cebula czerwona – 52 g (1/2 sztuki)
- Rukola – 40 g (2 garści)
- Pomarańcza – 240 g (1 sztuka)
- Granat – 180 g (1 sztuka)
- Orzechy włoskie – 30 g (2 łyżki)
- Sok z limonki – 2 łyżki
- Papryka słodka – 1/2 łyżeczki
- Papryka ostra – 1/3 łyżeczki
- Pieprz – 1 szczypta
- Rozmaryn suszony – 1 szczypta
Przygotowanie
Bataty obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z oliwą z oliwek. Doprawić papryką ostrą, słodką i rozmarynem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 30-40 min w 180C. Komosę bardzo dokładnie wypłukać, przelać wodą. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przestudzić. Cebulę pokroić drobno. W dużej misce wymieszać upieczone bataty, komosę, cebulę oraz rukolę (można ją porwać na mniejsze kawałki). Dodać wyfiletowane kawałki pomarańczy, ziarenka granatu i orzechy. Sokiem z limonki skropić sałatkę. Oprószyć pieprzem.