
Wskazówki
12 godzin 10 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
201 kcal \ B-22 g \ W-6 g \ T-10 g \ BŁ-0 g
Składniki
- Wołowina, udziec – 1000 g (1 porcja)
- Czosnek – 10 g (2 ząbki)
- Cebula – 105 g (1 sztuka)
- Sos sojowy – 20 g (2 łyżki)
- Ocet winny – 12 g (2 łyżki)
- Oliwa – 30 g (3 łyżki)
- Miód – 50 g (2 łyżki)
- Chili w płatkach – 2 g (1/2 łyżeczki)
- Sól – 2 łyżeczki
- Pieprz – 1 łyżeczka
- Papryka wędzona – 2 łyżeczki
- Imbir w proszku – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. W misce wymieszać sos sojowy, ocet winny (lub jabłkowy), oliwę, czosnek, miód, imbir, chilli, paprykę, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć mięso. Włożyć do wolnowaru lub naczynia żaroodpornego, dodać cebulę, przykryć pokrywą i wstawić do lodówki na min. 1h, a najlepiej całą noc. Po tym czasie ustawić wolnowar na 8 godz. w trybie low. (Jeśli nie mamy wolnowaru, wstawiamy zamknięte naczynie żaroodporne do piekarnika nastawionego na 90 st. i pieczemy 6 godz.).
Kiedy mięso będzie juz gotowe, używając dwóch widelców poszarpać je. Tak porwane kawałki zostawić w powstałym z marynaty sosie, przykryć wolnowar (lub naczynie) i piec kolejne 10 min.
witam. Jestem przekonany i do wołowiny dodajemy sól po upieczeniu..
Nie, można ją dodać w trakcie 🙂 Robię tak od lat i zawsze wychodzi 🙂