Pulled beef – szarpana wołowina

Oceń
Pulled beef - szarpana wołowina

Wskazówki

12 godzin  10 porcji
Wartość odżywcza 1 porcji:
201 kcal \ B-22 g \ W-6 g \ T-10 g \ BŁ-0 g

Składniki

  • Wołowina, udziec – 1000 g (1 porcja)
  • Czosnek – 10 g (2 ząbki)
  • Cebula – 105 g (1 sztuka)
  • Sos sojowy – 20 g (2 łyżki)
  • Ocet winny – 12 g (2 łyżki)
  • Oliwa – 30 g (3 łyżki)
  • Miód – 50 g (2 łyżki)
  • Chili w płatkach – 2 g (1/2 łyżeczki)
  • Sól – 2 łyżeczki
  • Pieprz – 1 łyżeczka
  • Papryka wędzona – 2 łyżeczki
  • Imbir w proszku – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. W misce wymieszać sos sojowy, ocet winny (lub jabłkowy), oliwę, czosnek, miód, imbir, chilli, paprykę, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć mięso. Włożyć do wolnowaru lub naczynia żaroodpornego, dodać cebulę, przykryć pokrywą i wstawić do lodówki na min. 1h, a najlepiej całą noc. Po tym czasie ustawić wolnowar na 8 godz. w trybie low. (Jeśli nie mamy wolnowaru, wstawiamy zamknięte naczynie żaroodporne do piekarnika nastawionego na 90 st. i pieczemy 6 godz.).

Kiedy mięso będzie juz gotowe, używając dwóch widelców poszarpać je. Tak porwane kawałki zostawić w powstałym z marynaty sosie, przykryć wolnowar (lub naczynie) i piec kolejne 10 min.

Szukasz prostych i zdrowych przepisów?

Zajrzyj na mój Instagram 🙂
Ponad 150tys. obserwatorów, masa kuchennych inspiracji i nie tylko!
instagram.com/odzywiajsiezdrowo

Oceń przepis

Oceń

2 komentarze do “Pulled beef – szarpana wołowina”

Dodaj komentarz

Item added to cart.
0 items - 0,00