Wskazówki
Składniki
- wołowina, udziec – 1 porcja (1000 g)
- czosnek – 2 ząbki (10 g)
- cebula – 1 sztuka (105 g)
- sos sojowy – 2 łyżki (20 g)
- ocet winny – 2 łyżki (12 g)
- oliwa – 3 łyżki (30 g)
- miód – 2 łyżki (50 g)
- płatki chilli – 1/2 łyżeczki
- sól – 2 łyżeczki
- pieprz – 1 łyżeczka
- papryka wędzona – 2 łyżeczki
- imbir w proszku – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć przez praskę. W misce wymieszać sos sojowy, ocet winny (lub jabłkowy), oliwę, czosnek, miód, imbir, chilli, paprykę, pieprz i sól. Dokładnie wymieszać. Marynatą natrzeć mięso. Włożyć do wolnowaru lub naczynia żaroodpornego, dodać cebulę, przykryć pokrywą i wstawić do lodówki na min. 1h, a najlepiej całą noc. Po tym czasie ustawić wolnowar na 8 godz. w trybie low. (Jeśli nie mamy wolnowaru, wstawiamy zamknięte naczynie żaroodporne do piekarnika nastawionego na 90 st. i pieczemy 6 godz.).
Kiedy mięso będzie juz gotowe, używając dwóch widelców poszarpać je. Tak porwane kawałki zostawić w powstałym z marynaty sosie, przykryć wolnowar (lub naczynie) i piec kolejne 10 min.
witam. Jestem przekonany i do wołowiny dodajemy sól po upieczeniu..
Nie, można ją dodać w trakcie 🙂 Robię tak od lat i zawsze wychodzi 🙂